Így segíthet az írás a mentális egészség fenntartásában

2021.április.12.

Nagyjából egy éve már, hogy felfedeztem az írás varázsát. Sokáig nem értettem azokat az embereket, akik minden nap egy füzetbe leírták gondolataikat, vagy ódákat zengtek arról, mennyire megváltoztatta az életüket. Aztán egy napon én is megértettem és most itt vagyok, tanácsokat adok nektek, hogyan kezdjetek neki a folyamatnak.

Így segíthet az írás a mentális egészség fenntartásában
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Le merem fogadni, hogy sokan imádtatok naplót írni, amikor kicsik voltatok. Én is ide tartozom. Emlékszem, mindig nyúztam a szüleimet egy újabb naplóért, holott a még a meglévők sem teltek be. Teljesen mindegy volt, mennyi van otthon, mindig újabbat akartam, csak írni és írni. Legtöbbször csak arról írtam, hogyan telt a napom, mik történtek az iskolában, ki volt éppen a legjobb barátnőm. Viszont mai napig emlékszem arra az érzésre, ami akkor bennem volt: hogy mennyivel jobban éreztem utána magam. Mintha egy súlyt emeltek volna le a vállamról.

Most, sok év elteltével értettem meg csak igazán, mennyire tud segíteni az, ha leírom egy papírra mindazt, ami éppen a szívemet nyomja. Főleg, ha nem szeretném másokkal megosztani. Olyan érzés, mintha azáltal, hogy kiírok magamból mindent, már nem számít akkora dolognak, mehet tovább a nap. Tekints úgy a naplódra, mint egy lelki szemetesre. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy tényleg bármit leírhatsz: ha mosolyt csalt az arcodra egy kisgyermek az utcán, vagy ideges vagy, amiért lekésted a buszt, teljesen mindegy. Csak az a fontos, hogy kiadj magatokból mindent. Amellett, hogy segít kitisztítani a fejed, van pár másik előnye is az írásnak:

Ha azok közé tartozol, aki nem szeret az érzéseiről beszélni, akkor nem is kérdés, hogy az írás neked való-e. Ha negatív gondolatok árasztanak el, írd ki magadból! Ha önbizalomhiánytól szenvedsz, a naplózás jó lehet arra, hogy megtaláld önmagadat, hogy kiemeld a pozitív tulajdonságaidat, vagy hogy manifesztálj. A manifesztáció egyébként is nagyon hasznos tud lenni. Elég szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban, mert nem értettem a lényegét. Butaságnak tartottam, hogy attól, hogy mondogatok egy dolgot, az előbb-utóbb tényleg bekövetkezik. Viszont, ezt is, mint magát az írást, most már máshogy látom. Nem egy dolog megvalósult azóta, hogy rendszeresen gondolok rá, leírom egy lapra, vagy hangosan kimondom.

Néhány tipp, amire érdemes odafigyelni a naplóírásnál:

1. Találd meg a számodra megfelelő füzetet, naplót.

Lehet ez egy spirálfüzet vagy egy lakatos napló, teljesen mindegy, a lényeg, hogy szeress bele írni.

2. Döntsd el, hogy a nap melyik részében szeretnél írni.

Én személy szerint ébredés után szoktam, szeretem úgy elkezdeni a napot, hogy előtte eltöltök húsz percet a naplóm felett. Persze, ha neked úgy a kényelmesebb, akkor este is nyugodtan írhatsz. Ilyenkor összegezheted a napot, leírhatod a fénypontokat, vagy hogy min változtatnál a következő nap. Az sem gond, ha nem néz ki ugyanúgy minden nap. Akkor írj, amikor úgy érzed, szükséged van rá!

3. Találj egy olyan helyet, ahol ki tudsz kapcsolódni, fókuszálni tudsz magadra.

Nincs fontosabb egy nyugodt környezetnél, ilyenkor tudsz igazán koncentrálni önmagadra és az érzéseidre is. Az én kedvenc helyem az ágyam, vagy a kanapém, csak is egy bögre kávé társaságában.

4. Írj ki magadból mindent, ami a fejedben jár.

Az elején még nehéz lehet ehhez tartani magad, de idővel belerázódsz majd. Nem szabad magadban tartani semmilyen érzést sem, mert akkor nincsen semmi értelme az egésznek. Mint azt korábban is említettem már, a naplód a te lelki szemetesed.

Ha úgy gondolod, hogy neked ez így nem megy, vagy egyszerűen még mindig nem tudod, hogyan kezdj hozzá, akkor van még egy módszer, ami segíthet: kérdések. Gondolok itt olyanokra, mint például: Célok a mai napra: „Mi az a három dolog, amiért hálás vagyok?”, „Mit teszek a boldogságom érdekében?” Nagyon sok kérdés van, és igazából arra adsz választ, amelyikre csak akarsz. Fontos, hogy ne erőltess magadra semmit, mert akkor eltűnik az írás varázsa. Én általában a kérdésekre szoktam válaszolni, néha egyáltalán nincs kedvem oldalakat teleírni. Azonban vannak olyan napok is, amikor csak úgy dőlnek belőlem a szavak, ilyenkor nem gondolkodom, csak írok. A lényeg, hogy a neked legmegfelelőbb módszert találd meg!

Szöveg: Horváth Nikolett

Ez is érdekelhet

Ez a boldog párkapcsolat titka, ha Bika, Szűz vagy Bak a partnered

Ez a boldog párkapcsolat titka, ha Bika, Szűz vagy Bak a partnered

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)