Így takarékoskodj a vízzel: a pénztárcád is hálás lesz, és még a környezeted is óvod vele

2021.február.2.

Magyarországon egy ember egy nap átlagosan 150 liter vizet használ. Napi igényünk kielégítésének majdnem felére feleslegesen használunk ivóvíz minőségű vizet. Mindannyian tehetünk azért, hogy ennél hatékonyabban használjuk fel a rendelkezésre álló édesvizünket, úgy, hogy közben a zsebünkben is több maradjon. A másfélfok.hu szuper tippeket ad a mindennapokra:

Így takarékoskodj a vízzel: a pénztárcád is hálás lesz, és még a környezeted is óvod vele
Fotó: Getty Images

A víztakarékosság alapelve: ha lehetséges, a bejövő vízmennyiséget legalább kétszer kell felhasználni

Szinte mindenre ivóvíz minőségű víz folyik el háztartásunkban, pedig kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk. Az úgynevezett szürkevíz, – ami már felhasznált, enyhén szennyezett víz – ivásra nem alkalmas, viszont locsolásra, takarításra, WC öblítésre, felmosásra még kiválóan felhasználható. Leginkább kézmosás, zuhanyozás, zöldségtisztítás közben keletkezik. Mosásból, mosogatásból fennmaradó használt vizet csak akkor lehet biztonsággal felhasználni WC öblítésen kívül másodlagosan, ha környezetbarát, öko tisztító- vagy mosószereket használunk. A szürke víz tárolása csak rövid ideig lehetséges, felhasználása egy, maximum két nap időtartamra javasolt.

Egyszerű víztakarékossági tippek a háztartásban

Konyha, fürdőszoba
- Fürdéskor a kádat ne töltsd tele. Egy teljes fürdővel körülbelül 80 liter vizet használsz el egy alkalommal. A kád töltésekor folyamatosan ellenőrizd a víz hőmérsékletet, így a végén nem kell plusz vizet adnod a lehűtéshez vagy a felmelegítéshez.

Kert és szabadtér
- Válassz szárazságtűrő növényeket.

Ezek az apró lépések nem olyan megterhelőek, hogy nagy részüket már ne tudnánk most, vagy fokozatosan beépíteni a napi rutinunkba.

Egyszerű műszaki megoldások, amelyekkel sokat spórolhatsz

- Csapra szerelhető perlátor. Ez a fajta sugárszabályozó, a víz- és energiatakarékosság elsőszámú eszközévé vált napjainkban. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy utólagos beszerelésével, a meglévő szerelvényeknél kisebb vízmennyiséggel biztosítja ugyanazt a komfortérzetet. Tehát, amíg a hagyományos csaptelepek esetén egy mosdó- vagy mosogatócsapból percenként 10-15 liter víz nyerhető ki, addig az ennek megfelelő komfortérzetet megkapjuk úgy is, ha a megfelelő perlátort alkalmazva percenként csak 3 liter vizet használunk fel.
Széles körű elterjedését segíti, hogy a víztakarékos, néhány száz forintért beszerezhető perlátorok ára már pár hónapon belül megtérül, azokat magunk is ki tudjuk cserélni, a vízfogyasztás csökkenését pedig, már az első számlánál tapasztalhatjuk.

Fektess be víz- és energiahatékony árukba, amikor háztartási termékeket cserélsz. Az újabb mosógépek és mosogatógépek már akár 50%-kal kevesebb vizet és energiát használnak fel, mint a régebbi modellek.

Az energia- és víztakarékos berendezésekre való átállás azonban csak akkor éri meg, ha energia- víztakarékos a használója is.

Szereltess fel egyedi vízmérőt. A tételes számlán részletesen látod a vízfogyasztásodat, ami ösztönözhet, hogy hatékonyabban használd a háztartásodban a vizet.

Ötletes megoldások, újdonságok

A Gris nevű találmány képes a fürdővizünk 90 százalékát összegyűjteni, amit szürke vízként tudunk hasznosítani. A zuhanyzáskor elhasznált vizet egy 4 tartályból álló rendszer gyűjti össze, a négy rekeszből álló eszköz tartályai külön-külön 10 liter víz gyűjtésére alkalmasak, így viszonylag könnyen mozgathatók. Egyszerű kialakítása biztosítja olcsóságát, könnyű használhatóságát, ami biztosíthatja gyors elterjedését.

Mit nyerhetünk mindezzel?

Annak ellenére, hogy Magyarországon a víz rövidtávon nem fog elfogyni, kevesebb víz felhasználásával csökkenteni tudjuk vízszámlánkat, a melegítésre szánt energiával való takarékoskodással pedig energiaszámlánkat is, miközben a környezeti-éghajlati terhelésünket is mérsékeljük.

Ha szeretnél még több izgalmas cikket olvasni az éghajlatváltozásról, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnod a másfelfok.hu oldalra, ahol rengeteg érdekes téma közül választhatsz.

Ez is érdekelhet

Emily Ratajkowski saját testéhez való kapcsolatáról és az őt ért szexuális visszaélésekről is ír memoárjában

Emily Ratajkowski saját testéhez való kapcsolatáról és az őt ért szexuális visszaélésekről is ír memoárjában

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma belekeveredhetsz valami kínos ügybe - november 29.

Napi horoszkóp: Ma belekeveredhetsz valami kínos ügybe - november 29.

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp - Nagy lesz a hajtás ezen a héten - november 29. - december 5.

Heti horoszkóp - Nagy lesz a hajtás ezen a héten - november 29. - december 5.