Így utazz a házi kedvenceddel - Cesar Millan tanácsai

2021.november.24.

Ma már a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik, hogy az embereknek van kutyája, ezt szép lassan a fővárosunk és a benne található éttermek, bevásárlóközpontok is kezdik megérteni, és remélhetőleg hamarosan már semmilyen olyan hely, kiadó lakás, bolt, piac nem lesz Magyarországon, ahova ne mehetnénk be a kedvencünkkel.

Így utazz a házi kedvenceddel - Cesar Millan tanácsai
Fotó: Gettyimages.com

Ugyanez érvényes a szállodákra, úgyhogy minek is hagynád otthon, bíznád rá ismeretlenekre a kutyádat, ha magaddal is vihetnéd? Ám ahhoz, hogy minden a legnagyobb rendben legyen, szükséged lesz egy terv kidolgozásához. A repülőgépek és az autók nem kutyás utazáshoz lettek tervezve, ezért tudnod kell, mire számíts. Miközben egy ilyen jellegű kirándulás részleteit dolgozod ki, mindenképp ügyelj rá, hogy az a pár nap, amit házon kívül töltesz, ne csak számodra, de kutyád számára is kellemesen teljen.

Egy kutyás utazás örömteli tapasztalatokkal gazdagít mind téged, mind négylábú barátodat. A legfontosabb az, hogy a lehető legjobban felkészülj! Minél többet dolgozol a kivitelezéssel, annál kevesebb meglepetés fog érni. Mindenek felett ne felejts el gondoskodni róla, hogy mielőtt elindultok, bőségesen kifutkározza magát kedvenced. Nem győzzük hangsúlyozni azt sem, milyen fontos a nyugodtság és magabiztosság. Egy kiegyensúlyozott kutyánál nincs jobb útitárs.

Összeszedtünk pár hasznos tippet a kutyás nyaraláshoz, melyek nem mástól származnak, mint a kutyatartás nagymesterétől, Cesar Millantól :

1. Szállítóketrec?

Nos, igen. Természetes, ha rosszul érzed magad attól, hogy be kell zárnod a kedvencedet. Ez főleg azért van, mert mi emberek elképzelni sem tudjuk, hogy milyen lehet, amikor valaki ládába csomagol minket. Mindezek ellenére mégsem szabad érzéseinket kutyáinkra vetíteni, hiszen ők nem törődnek a szállítóketreccel, sőt néhányan még nagyobb biztonságban is érzik magukat tőle. Fontos, hogy előtte jól vezesd le a kutyád fölösleges energiáit, ha pedig már betetted a szállítóba, akkor póráz, nyakörv ne legyen rajta, mert fulladásveszélyes. Tartsd meg a pozitív energiáidat és semmi esetre se kezeld úgy a szállítóketrecet, mint egy börtönt! Mutasd meg a kutyádnak a ketrecet már korábban. Csak akkor zárd be az ajtót, ha látod a kutyádon, hogy elhelyezkedett és kényelemben érzi magát! Amikor elsétálsz fontos, hogy jó testbeszéddel tedd és semmiképp se mondj szomorú hangon olyanokat, mint "Sajnálom!" vagy "Hamarosan visszajövök", mert a kutyád azt fogja gondolni, hogy valami rossz dolog vár rá és ettől nyugtalan lesz. Mindig térj vissza 15 percen belül! Ez legközelebb csillapítani fogja kedvencedben a szorongás érzetét, amíg elkülönülve várakozik. De bármennyire is szeretnéd, ne te vedd ki a ketrecből egy-egy pihenő alkalmával! Emlékeztesd magad arra, hogy a szállítóketrec nem egy rossz dolog! Egyszerűen csak nyisd ki az ajtót és hagyd, hogy egyedül másszon ki belőle!

2. Magaddal viheted a kutyádat még akkor is, ha repülsz

Az első dolgod lecsekkolni a légitársaság kisállatokra vonatkozó szabályait. Sok vállalat igényt tart betekinteni az állat törzskönyvébe, illetve az oltási könyvbe, ezenkívül biztos nem akarsz meglepetés szabályokkal szembesülni az utolsó pillanatban, úgyhogy nem árthat, ha előre tájékozódsz. Szinte tuti, hogy szállítóketrecre lesz szükséged, ezért jobb, ha előre készülsz és nem a reptéri káoszban próbálod betessékelni kutyádat az ajtón, mindenki szeme láttára. Csakúgy, mint autós utazásnál, itt sem tanácsos teli gyomorral vagy teli húgyhólyaggal kezdeni az utazást (a kutyáknak legalább hat óráig koplalniuk kell a felszállás előtt). Fontos még, hogy olyan közelre tervezd az utolsó megállót, amilyen közel csak tudod a repülőtérhez. Azonban légy biztos benne, hogy a kutyád tartalékol vizet - eleget ahhoz, hogy hidratált legyen, de nem annyit, hogy felpuffadjon. Ha a kutyád nem utazik veled egy kabinban, ne rendezz nagy búcsú jelentetet! Azzal csak felzaklatnád. Nyugalom és ő is nyugodt lesz!

3. Mi a helyzet a gyógyszeres kezeléssel?

Majdnem akkora az állatgyógyászat kiterjedése, mint az embergyógyászaté. Talán ezért is lehet számodra csábító, hogy kutyádat altatóval vagy nyugtatószerrel kezeld az út során. Egy szó, mint száz mi mégsem ajánljuk a gyógykezelést. Te sem akarsz elkezdeni egy olyan módszert, ami mindkettőtök számára úgy ér véget, hogy mindvégig a gyógyszerekre támaszkodtatok. Ha eddig nem tudtad, akkor most eláruljuk! Nálad van minden eszköz, ami képes megnyugtatni a kutyádat: többek között a hangod, a viselkedésed és a testbeszéded a kulcs.

4. Így nyugtasd meg a kutyádat az utazás alatt

Ellenőrizd, hogy ott van-e a csomagtérben kutyusod kedvenc takarója, plüssfigurája vagy más sípolós játék - bármilyen árucikk, amit a kutyád ismer és szeret. Egy kis extra nyugalomért dörzsölj össze a két kezed között levendula olajat és egy ehhez hasonló illatterápia biztosan lecsendesíti majd kedvencedet is. Annak érdekében, hogy még higgadtabb legyen, egy törülközővel megmasszírozhatod a hátgerincét vagy óvatosan a feje alapvonalait.

5. Szállj meg hotelben kutyával!

Ahogyan a repülésnél, egy parányi vizsgálódás itt sem árthat. Vajon az a hotel, amit kinéztél tolerálja a kisállatokat? Jobb, ha megnézed, mielőtt megérkezel! A kisállat-barát szállodák azért jók, mert egyebek mellett a te igényeidhez lettek formálva: rendelkeznek parkkal, programjukban ajánlanak gyalogostúrákat, és más állat-barát tevékenységeket.

6. Sétálj egy kiadósat, mielőtt eléred az úticélt!

Egy nemrégiben megsétáltatott kutyának sokkal kipihentebb az állapota, bármilyen hosszú is az út. Elképzelhető, hogy idegenek jelenlétében morog a kutyád. Ne ijedj meg, hisz ez teljesen normális! Pesze minden kutya másképp reagál az új emberekre: néhányuk túlzott izgalmi állapotba kerül, míg egyesek idegesek lesznek. Ez nem azért van, mert az állat agresszív, hanem azért, mert megviselte az utazás, elege van és meg kell újítania az önbizalmát, mindenekelőtt kordában tartani az irányítást saját maga felett. Ha elrángatod egy új embertől, azzal azt jelzed felé, hogy valami rossz dolog történik körülötte, és attól csak még inkább ingerlékeny lesz. Ismét csak légy nyugodt és magabiztos! Mutasd meg a kutyádnak, hogy melletted nincs mitől tartania!

7. Fedezz fel egy új helyet!

Távol vagy az otthonodtól, ami azt jelenti, hemzseg a környék új látványosságoktól, ismeretlen szagoktól, idegen hangoktól, valamint éttermektől. A kutyádnak ez a lényeg. Légy szemfüles és nézz körül mindenfelé! Figyeld meg mik vesznek körül, különösen olyan környéken, ahol kedvenced lenyelhet idegen dolgokat! A hotel fényei, dekorációi, és a finom illatok élvezete nyugtalanító, de akár veszélyes is lehet kutyádra nézve. Éppen ezért, tarsd a szemed mindig rajta és az újonnan felderített környéken!

Ismersz állat-barát helyeket, amelyeket esetleg ajánlanál is? Ha igen, oszd meg velünk kommentben!

Ez is érdekelhet

Szerelem első látásra a Sugarbird új kollekciója

Szerelem első látásra a Sugarbird új kollekciója

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját