Így válassz napszemüveget, hogy valóban védve legyen a szemed

2021.április.27.

Ugye te is várod már, hogy trendi napszemüvegekben sétálhass végig a napfényes utcákon? Már csak hetek kérdése, és ennek nem is lesz semmi akadálya, de nem árt, ha olyan napszemüveget választasz, ami nemcsak divatos, de a szemedet is megvédi az UV sugárzástól. Talán nem is gondoltad volna, de a Nap komolyan károsíthatja a szemed, ha nem gondoskodsz a megfelelő védelemről. Mutatjuk, mit kell tenned, hogy elkerüld a kellemetlenségeket!

Így válassz napszemüveget, hogy valóban védve legyen a szemed
Fotó: Gettyimages.com

1. Válassz az arcodhoz illeszkedő keretet

Az UV sugaraktól való védelmet erősen befolyásolja, hogy mennyire van távol a napszemüveg a szemedtől. Minél jobban illeszkedik egy keret az arcodhoz, annál jobban biztosítod a szemeid számára a védelmet. Ha tehát hosszabb időt töltesz nyáron a napon, akkor mindenképp egy szorosabb, stabil keretet válassz.

2. Nem elég a sötét lencse, figyelj a méretére is

Fotó: giphy

Bár általánosságban elmondható, hogy a sötétebb lencsék kevesebb fényt engednek be és ezáltal jobban védenek az UV sugarak ellen, a napszemüveg stílusa is befolyásolja a védelmet. Ha sötét lencsés napszemüveget választasz, akkor fontos, hogy teljesen lefedje a szemed és a közvetlenül mellette lévő felületeket, hiszen ha csak egy kisebb területet véd, akkor még több kárt is okozhat, mintha egy nagy, világos lencséjű napszemüveget hordanál.

3. Óvakodj a lapos lencséktől

Ha napszemüveget választasz, akkor a méret és a lencseszín mellett az is fontos, hogy milyen ívű a lencse. A sík lencsék nem védik meg kellőképpen a szemed az UV sugaraktól, ezért ajánlott inkább íveltet választani.

4. A polarizált lencse kulcsfontosságú

Fotó: giphy

Hiába a legszebb napszemüveg, ha beszennyeződik homokkal vagy vízzel, akkor a lencséje is hamar károsodhat. A polarizált lencsék a hagyományoshoz képest sokkal strapabíróbbak és tartósabbak, ezért érdemes inkább ilyen lencsékkel ellátott napszemüveget vásárolnod.

Végre hordhatjuk őket: divatos napszemüvegek, amiket be kell szerezni tavasszal

Végre hordhatjuk őket: divatos napszemüvegek, amiket be kell szerezni tavasszal5. Minél nagyobb, annál jobb

Fotó: giphy

Minél nagyobb a napszemüveged, annál jobban védve vagy a káros UV sugarak ellen. Minél szélesebb a napszemüveged kerete és lencséi, annál jobbat teszel a szemeidnek. Ne aggódj, az is egészen biztos, hogy egy szélesebb lencséjű napszemüveg is jól fog illeszkedni az arcformádhoz, hiszen ilyen típusból is hatalmas a választék.

6. Válassz fényvisszaverődés-mentes lencsét

Fotó: giphy

A szemed felé érkező Uv-sugarak nagyjából fele képes visszaverődni a klasszikus lencsék hátsó felületéről. Ez azonban szerencsére már orvosolható. Mindössze annyit kell tenned, hogy olyan lencsékkel ellátott napszemüveget választasz, amik visszaverődésmentesek.

7. Ellenőrizd az UV védelmet

Ha kétségeid vannak afelől, hogy jó napszemüveget választottál, akkor vidd be egy optikába, hogy ellenőrizni tudják, biztosan biztosítja-e a kellő UV védelmet, aminek határértéke ideális esetben 98%-os kell, hogy legyen. Talán kissé problémásnak tűnhet kérdezősködni, de hidd el, a szemed biztonságáért ez a plusz kör szinte semmiség.

Ez is érdekelhet

25 dolog, amit nem tudtál Taylor Swiftről

25 dolog, amit nem tudtál Taylor Swiftről

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!