Ilyen az élet Lappföldön

Finnország egy igazi paradicsom, nem véletlenül választotta ideiglenes otthonának Takács Szabina utazóblogger, tiktoker. Most mindent elmesél erről a csodahelyről.

Mikor és hogyan lett a szenvedélyed az utazás?

Tizennyolcéves koromban indultam el egy darab bőrönddel világot látni. Görögországba vezetett az első utam, ahol hat hónapot volt szerencsém eltölteni. Ott és akkor eldöntöttem hogy nem csak sok helyre szeretnék eljutni a világban, de minél több helyen kipróbálnám, hogy milyen hosszútávon élni. Az elmúlt 12 évben több mint 50 országban jártam, és 14 helyen éltem.

Takács Szabina utazóblogger rengeteg helyen járt

Legutóbb a Kanári-szigeteken, Norvégiában éltél, nemrég Finnországba költöztél

Az utolsó egy évben fél-fél évet laktam Tenerifén és Norvégiában, nemrég pedig Finnországba, Lappföldre költöztem, hogy megtapasztalhassam milyen is az élet az Északi-sarkkörön. Egy-egy rövid utazás, nyaralás alkalmával csak a felszínt kapargatjuk, de a helyi szokásokat, a kultúrát, az embereket mélyebben csak úgy ismerheti meg az ember, ha valóban köztük él. Imádom ezt az életformát és annak minden szépségét és megpróbáltatásokkal teli időszakát is, hiszen ezek a tapasztalások formáltak azzá az egészséges világszemléletű, nyitott felnőtté, aki ma vagyok.

Tenerife után Norvégiába, majd Lappföldre vette az irányt

Mesélj Lappföldről! Könnyen be tudtál illeszkedni?

Lappföld egy igazi mesevilág. Itt az év egyik felében soha nem megy le a nap, a másik felében pedig szinte állandó a sötétség, nem beszélve az állandó hidegről, ami a téli időszakban akár -40 fok is lehet. A legtöbb ember elképzelhetetlennek tartja hogy ilyen feltételek mellett éljen, de számomra ennek is megvan a maga varázsa. Míg télen az északi fényeket csodálhatjuk az égen, addig nyáron akár éjfélkor is túrázni indulhatunk fejlámpa nélkül, hiszen a nap végig a horizonton ragyog. Itt teljesen más dolgok számítanak normálisnak, mint otthon. Szabadidőnkben husky szánozunk, lékhorgászunk egy befagyott tavon, snowmobilozunk, vagy éppen a finnek kedvenc hobbiját űzzük. Szaunázunk, ami után nem maradhat el a hóban hempergés sem. Ilyen programok mellett személy szerint engem egyáltalán nem zavar az, hogy nem jön fel a nap.

Milyen a skandináv életérzés?

A finnek rendkívül természetközeli, befogadó, kedves emberek, de általánosságban elmondható hogy sokkal-sokkal zárkózottabbak, mint mi, magyarok. Állandóan mondom nekik, hogy jégből van a szívük, bár ha a hőmérőre nézek éppen -32 fok van. Lehet, hogy itt a hiba. Finnországban a mai napig kötelező a katonaság. Életrevaló, bátor embereket ismertem meg a személyükben, akik nem hátrálnak meg semmilyen nehézség láttán.

El tudod képzelni, hogy hosszú távon itt maradj?

Nagyon jól érzem magam itt, a jövő zenéje az, hogy meddig maradok, de egy biztos, nem tudnék leélni itt egy egész életet, hiszen a szívem mindig is a délebbi tájak felé húzott, ráadásul rengeteg hely vár még felfedezésre.

Kiknek ajánlod ezt az országot?

Mindenkinek szívből ajánlom Lappföldet, aki egy különleges, nem mindennapi helyszínre látogatna el. A téli időszakban találkozhatnak Jolopukkival, az igazi Mikulással. Láthatnak rénszarvasokat, sarki rókákat a természetes közegükben. Megnézhetik, hogy milyen egy igazi északi-sarkköri jégtörő hajó, milyen egy olyan hotelban aludni, ami jégből készült, és láthatják az északi fényeket is.

Kövesd Szabina utazós kalandjait az Instagramon és a Tiktokon @sabinatakacs!

Ez is érdekelhet

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő