Íme az igazság: ilyen gyakran kell zuhanyoznod

2018.október.14.

Két embertípus létezik: azok, akik minden alkalmat megragadnak a zuhanyzásra, még egy nem izzasztó jógaedzés után is és azok, akik három napon át képesek nedves törlőkendőt és száraz sampont használni, mert úgy gondolják, nem kell annyit pazarolniuk az idejükből fürdésre.

De mi az igazság? Milyen gyakran kell zuhanyoznod az orvosok szerint? "Legalább két-három naponta" – mondta Dendy Engelman dermatológus. Azonban meg kell jegyezni, hogy a két-három nap épp elég ahhoz, hogy piszkok, baktériumok felhalmozódjanak és később gyulladás alakuljon ki.
Azonban a zuhanyzást is túlzásba lehet vinni. Engelman ugyan nem határozott meg konkrét választ annak tekintetében, hogy mennyiszer kell zuhanyozni ahhoz, hogy az már túl gyakori legyen, de ha észreveszed, hogy a bőröd már száraz vagy irritált (mivel túl sokszor vagy túl forró vízben zuhanyoztál), akkor próbálj meg kevesebb alkalommal tusolni.
Sok olyan tényező van, ami még kihat arra, mennyire gyakran kellene zuhanyoznod:


1. Milyen sporttevékenységet végzel


Ha kialakulóban van a gyulladás a bőrödön, előbb utóbb pattanásokhoz fog vezetni. Tovább nő ennek a valószínűsége, ha a baktériumok még sminkkel is keverednek. Ha mondjuk futni mész, vagy olyan sportot választasz, aminél egy edzés után csöpög rólad az izzadtság, akkor azonnal zuhanyozz le, hogy megakadályozd a baktériumok terjedését.

2. Hol élsz

Ha nedves éghajlaton élsz, akkor hajlamosabb lehetsz izzadni, így zuhanyoznod is gyakrabban kell, hogy minimálisra csökkentsd a bőröd bakteriális terhelését. A szárazabb éghajlatokon pedig az általános szabály lép életbe.
A kemény víz is problémát jelenthet. A szűretlen víz ásványi anyagokat, oxidálószereket, kalciumot, magnéziumot, szilícium-dioxidot és vasat is tartalmazhat. Ezek a bőrre és a hajra kerülve szárazságot és irritációt eredményeznek. Ha észleled ezeket a problémákat, akkor érdemes átgondolni, hogy bevállalod-e a napi többszöri zuhanyzást.

3. A bőröd szárazsága


Még ha mindig száraz is a bőröd, akkor is zuhanyozhatsz naponta egyszer. Ilyen esetben jobban kell ügyelned arra, hogy ne távolítsd el a természetes olajokat a bőrfelszínedről, ez pedig úgy fog sikerülni, hogy forró helyett langyos vízben kell fürdened.

Ez is érdekelhet

Jennifer Lopez bohósikkes, hosszú farmerszoknyája lesz a legnagyobb trend idén

Jennifer Lopez bohósikkes, hosszú farmerszoknyája lesz a legnagyobb trend idén

Divathírek

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Divathírek

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el