Irány a szomszéd! 3 varázslatos város Erdélyben

Tölts el egy kellemes hosszúhétvégét Románia legkiválóbb városaiban. Nagyvárad, Kolozsvár és Marosvásárhely csak rád vár!

Irány a szomszéd! 3 varázslatos város Erdélyben
Fotó: Thinkstock

A munkaszüneti napoknak köszönhető hosszú hétvégéket már hetekkel, akár hónapokkal korábban elkezdjük tervezni, megnézzük, hogy mi érhető el egy-két óra alatt a fapados járatok kínálatában, milyen látnivalókat érdemes ott felkeresni, vannak-e különleges helyi ízek, amiket jó lenne megkóstolni, lehet-e esetleg ott kapni valami olyan ruhát vagy kütyüt, amit itthon még nem fedeztünk fel. Ilyenkor szinte senkinek nem jut eszébe keletre pillanatani, hiszen nem szokás rajongani Romániáért, pedig egy hihetetlenül sokszínű országgal vagyunk határosak, amelynek most három kihagyhatatlan nagyvárosát be is mutatjuk, hogy tudd, hova szervezd a következő kiruccanásod. Az első és legfontosabb: szinte biztos, hogy mindenhol találsz majd magyar ajkú embereket, de egy kis angollal bármelyik városban roppant egyszerűen el tudsz igazodni, mert a románok remekül beszélik a nyelvet.

5 szuperolcsó, kihagyhatatlan nyári úti cél pároknak

5 szuperolcsó, kihagyhatatlan nyári úti cél pároknak

1. Nagyvárad

Fotó: Shutterstock

Ady Endre bohém éjszakáinak és a Léda-kapcsolatnak teret adó város az utóbbi időben, ha nem is a századfordulós régi fényében tündököl, de mindenesetre újra az egyik legizgalmasabb várossá fejlődött. Nagyvárad (Oradea) Debrecentől 70 km-re fekszik, nem kell tehát sokat utazni ahhoz, hogy egy nyüzsgő, gasztronómiailag és kulturálisan sokszínű városba juss, ahol bárhová is mész, biztosak lehetsz benne, hogy mindenütt beszélnek magyarul, és nagy divat, hogy minden társasházi erkélyt beüvegeznek. Legközelebb azt is megkérdezzük, ha arra járunk, hogy miért teszik ezt. Most már a várba is foglalhatsz teljesen elérhető áron szállást, ezért akár úgy is érezheted magad egy hétvége erejéig, mintha egy mesébe csöppentél volna.

Ha túltetted magad azon az ámulaton, hogy a vár belső udvarára néz az ablakod, indulj el a Sebes-Körös partján, s pár perc séta után meg is állhatsz a modern, folyó fölé épített Rivo étteremnél, amit a város egyik legjobbjaként tartanak számon, hogy különleges koktél- és desszertkínálatukból szemezgess valamit, hogy még lenyűgözőbb legyen letekinteni az étteremből a rád váró belvárosra. Szecessziós palotákkal teli utcák, kávézókkal és bisztrókkal zsúfolt terek, tulipánokkal teleültetett parkok várnak rád: a város emblematikus palotaegyüttesében, a Fekete Sasban lounge bárok csábítanak lazításra, a sétálóutcán pedig egy felújított, narancssárga Daciában is kávézhatsz a Lactobárban. Ha a Rivóban belekóstoltál a modern váradi csúcsgasztronómiába, ne hagyd ki a patinás Butoiul de Aur éttermet se, a századelő neves kávéházának, a pesti Centrálhoz hasonlító Royalnak az utódját, ahol az eredeti belső enteriőrben igazi időutazónak érezheted magad. Habár az ételkínálat inkább a magyaros fogásokhoz hasonlít, a szezonális helyi csemegéket, mint például a medvehagyma-salátát, nem érdemes kihagyni. Kulturális feltöltődésként látogass el az Ady-múzeumba, majd este vár a Moszkva Kávézó a belvárosban, ami egy szuper romkocsma, ahol minden hétvégén magyar és helyi ismert zenekarok és dj-k lépnek fel. A hosszú hétvége utolsó napjára, mire megetted a várban a zakuszkás reggelit, érdemes átmenni a tíz perc autóútra lévő Félixfürdőbe, ami az ország legnagyobb termálvizes üdülővárosa, hogy a sok aquapark egyikében pihenheted ki az elmúlt nap kimerítő élményei okozta fáradalmakat.

2. Kolozsvár

Fotó: Getty

Ha már eldöntötted, hogy belekóstolsz a Románia-kínálta nagyvárosok hangulatába, akkor a második a listádon mindenképpen a nagy kulturális múlttal rendelkező Kolozsvár (Cluj-Napoca) legyen, mely a magyar határtól körülbelül 170 km-re elterülő egyetemi város. A Babes-Bolyai egyetem számos karát itt található, ezért talán a nyár kivételével Erdély legnagyobb városában óriási a nyüzsgés. A város infrastruktúrája is remekül igazodik ehhez a sajátossághoz, úgyhogy autó nélkül is kényelmesen bejárható Kolozsvár bármelyik szeglete busszal vagy akár villamossal, de gyalog is kellemes sétákat tehetsz, főleg a belvárosban. Ha már meglátogattad a híres Operát vagy a főtéren található Mátyás szobor háta mögött álló Szent Mihály templomot, akkor ugorj be egy kellemes ebédre a régi kaszinóba, ami a sétatéri parkban található tó partján fekszik, és pár éve a felújításoknak köszönhetően visszakapta a 19. századi fénykorához hasonló formáját. Este nem hagyhatod ki a helyi egyetemisták egyik legkiválóbb helyét, a már-már legendásnak számító Bulgakovot, ahol még a vacsorát is elköltheted, ezt követően pár italra ugorj át a hangulatos Enigmába, aminek a kertje, ha jó idő van, isteni, de legalább ennyire szuper a kőfalas beltere is. Kolozsváron bárhol mászkálsz, akármelyik kávézóba térsz be, vagy ha csak épp a Szamos partján sétálgatsz, engedd, hogy a város hangulata, vibrálása átjárjon.

Hogyan utazz és legyél környezettudatos egyszerre?

Hogyan utazz és legyél környezettudatos egyszerre?

3. Marosvásárhely

Fotó: Getty

Erdély és Székelyföld egykori fővárosa a méltatlanul alulértékelt Marosvásárhely (Targu-Mures) a térség és Románia egyik leghangulatosabb városa. A rengeteg kulturális programot kínáló Vásárhely olyan hangulatot kelt, mintha hazaérkeztél volna, és miután feltérképezted egy-két nap után a várost, észre sem veszed, és máris roppant otthonosan fogsz mozogni benne. A látnivalók listájáról ki kell pipálnod a Kultúrpalotát, ez a szecesszió egyik világhíres ékköve, amelynek beltere ad otthont a helyi filharmónia hangversenyeinek és egyéb kulturális eseményeknek. Váltsunk jegyet a Tükörterembe, és járd végig a helyi impresszionista és romantikus alkotók gyűjteményéből álló képtárat. Érdemes megnézned, hogy a helyi Tompa Miklós Társulat milyen darabokat játszik a Nemzeti Színház nagy- illetve kistermében, valamint a Színművészeti Egyetem hallgatói a Stúdióban, de annak is nagy esélye van, hogy a város valamelyik szegletében az ott tartózkodásod alatt valamilyen rendezvénybe, kisebb fesztiválba botlasz. A főtéri Keresztelő Szent János plébánia és a két nagy ortodox parókia, valamint a város patinás zsinagógái mellett a marosvásárhelyi református Vártemplomba is muszáj betérned.

Fotó: Getty

A Marosvásárhely tőszomszédságában fekvő, és mára a várossal egybenőtt Marosszentgyörgy méltán híres a sós termálvizéről. A szentgyörgyi strand nyáron remek kikapcsolódást ígér, azonban a hideg hónapokban sem kell nélkülözni a sósvíz jótékony hatását, az Apollo szálloda wellness és spa központjában egy kellemes masszázs, Hammam, többféle szauna biztosítja a pihenést és a beltéri édesvízű úszó-, illetve sósmedence a feltöltődésről is gondoskodik.

Ez is érdekelhet

„Meg akartam találni a valódi önmagamat” - Seema Mathew festőnővel, mellrák túlélővel beszélgettünk

„Meg akartam találni a valódi önmagamat” - Seema Mathew festőnővel, mellrák túlélővel beszélgettünk

Monitor

8 hátborzongató Netflix-horrorfilm, ami garantáltan adrenalin-löketet ad

8 hátborzongató Netflix-horrorfilm, ami garantáltan adrenalin-löketet ad

Divathírek

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója