Irány Koppenhága: összegyűjtöttük a legizgalmasabb látnivalókat és programokat!

2022. április 17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Koppenhága látnivalói közül talán Nyhavn, a színesre festett házakkal szegélyezett csatorna vagy A kis hableány szobra a leghíresebb. A dán főváros és környéke ezek mellett is rengeteg izgalmas látnivalót, programot tartogat. Ebbe a szubjektív ajánlóba ezekből gyűjtöttünk össze egy hosszúhétvégére elegendőt.

Irány Koppenhága: összegyűjtöttük a legizgalmasabb látnivalókat és programokat!
Fotó: Gettyimages.com

Dánia nem a kellemes, napsütéses időjárásról híres, ennek ellenére az ott élők gyakorlatilag mindenhova biciklivel mennek, akkor is, ha orkán erejű szél tombol. A fővárost meglátogatva mindenkinek érdemes bringára pattannia, az összes út mellett húzódik kerékpárút, így a nem rutinos kerekezőknek is biztonságos ez a közlekedési forma.

Az ebben rejlő lehetőségek maximális kihasználására a Jægersborg Dyrehave meglátogatását javasoljuk. Ez egy óriási park Koppenhágától északra, ami évszázadokig a dán uralkodók vadászó helye volt. A parkban áll egy barokk stílusban épült vadászlak is, a Hermitage. A park különlegessége, ami még izgalmasabbá teszi, a többi hatalmas itteni parknál, hogy rengeteg szarvas, főképp dámszarvas otthona. Az állatok szabadon legelésznek, ha leülünk a közelükbe piknikezni könnyen előfordulhat, hogy a fűcsomókat keresve karnyújtásnyira legelnek tőlünk.

A park Koppenhága központjától körülbelül 15 kilométerre található, ezt az utat pedig egy látványos, tengerpart mentén húzódó bringaúton is megtehetjük. Különösen érdekes látnivaló menet közben az 1936 óta üzemelő Skovhoved benzinkút, amit a dánok egyik leghíresebb építész-bútordizájnere, Arne Jacobsen tervezett. Ha ez a távolság soknak tűnik, vagy tényleg elviselhetetlen a szél, akkor akár 20 perc alatt is a parkhoz érhetünk Nørreport állomásról magasvasúttal. A járművön kerékpárt is lehet szállítani.

Visszaúton jutalmazzuk meg magunkat egy fagyival Hellerupban, a Strandvejen nevű utcában jónéhány fagyizó, kávézó található. Koppenhágában mindenhol szuper a fagyi, ropogós, vastag, házias jellegű tölcsérben adják. Sétáljunk ki a tengerpartra, amíg elfogyasztjuk vagy csak bolyongjunk ebben az elegáns kertvárosban és csodáljuk meg a régi villákat.

A mindennapi biciklizésnél számunkra szokatlanabb dán szokás, hogy a temetőkbe piknikezni, futni, barátokkal találkozni járnak. A belvárosban ott is kevés az ilyen hely, a Nørrebroben található Assistens Kirkegård, ahol más dán hírességek mellett Andersen is nyugszik, kivételt jelent. Ha kicsit utánoznánk a helyieket, akkor üljünk ki ebbe a parkra emlékeztető sírkertbe pár doboz Carlsberggel.

Nørrebro negyed emellett ebédelni vagy vacsorázni is szuper, ha nem akarunk vagyonokat költeni a dán éttermekben. A multietnikumú városrészben számos nemzet konyháját megtaláljuk, a főutcán, a Nørrebrogade-en például az itthonihoz hasonló áron ehetünk közel-keleti büfékben a budapesti gyrososok kínálatánál izgalmasabb ételeket. A másik olcsó, de nagyszerű dán fogás pedig nem más, mint a hot dog. Szinte minden sarkon találhatunk ezt árusító bódét, mintha a virslis kifli nem is amerikai gasztrokincs lenne, hanem dán.

A már említett híres utca és A kis hableány szobor mellett Koppenhága leginkább a hatalmas üvegházat is magába foglaló botanikus kertjéről ismert. Ennek a látványosságnak kétség kívül növelte a népszerűségét az elmúlt években szárba szökő növény-mánia. Azonban azt talán kevesebb turista tudja, hogy található még egy pálmákat rejtő kupola a városban. A Ny Carlsberg Glyptotek épülete eredetileg a Carlsberg sörgyár alapítójának fiának magánvillája volt. A műkedvelő Carl Jacobsen fokozatosan nyitotta meg otthonát a nyilvánosságnak, hogy más is megcsodálhassa műgyűjteményét. Az épület közepén található, szobrokkal és trópusi növényekkel teli télikert meglátogatása mellett ma már a művészettörténet számos szeletével is megismerkedhetünk itt. Keddenként pedig belépőt sem kell fizetni.

Az őrült időben biciklizés mellett a dánok a tengerben mártózáshoz is hasonlóan állnak, akár a tél közepén is úsznak egyet és nem csak szaunázás után. Ezt támogatandó az elmúlt pár évtizedben a belvárosban is épültek strandolóhelyek a régi kikötőknél. A beruházást Københavns Havnebade-nak hívják, mostanra négy helyszíne van. Itt a kertvárosokkal ellentétben nem homok dűnés partról sétálhatunk a vízbe vagy a tengerben álló fürdőházakból merülhetünk alá, hanem kiépített mólók várják az urbánus strandolókat. A legközpontibb ilyen hely Islands Brygge utcánál található, itt májustól szeptemberig fürödhetünk, ingyenesen.

A XX. századi és kortárs művészet rajongóinak pedig a várostól – a szarvasparkhoz hasonlóan – északra található Louisiana Museum of Modern Artot javasoljuk. A múzeum gyűjteménye a II. világháború utáni képzőművészet nagyjaitól mutat be alkotásokat, az időszaki kiállítások pedig a dán és nemzetközi szcéna sztárjait vonultatják fel. A műveknek otthont adó izgalmas épület tetején kávézó-étterem is található, ahol akár a tengerre néző teraszon is pihenhetünk. Az épületet körbe vevő szoborkertet se hagyjuk ki.

Szerző: Dózsa Kamilla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

glamour plusz ikon Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)