Itt az Alvás Világnapja: képernyőtippek a jobb alvásért

2020.március.13.

Hazánkban szinte népbetegségnek számítanak az alvászavarok – ezért is számít fontos dátumnak március 13., az Alvás Világnapja. Ebből az alkalomból az LG szakértői összegyűjtötték, hogy a különféle, képernyővel rendelkező készülékek (tévék, mobiltelefonok, tabletek, monitorok) tudatosabb használata hogyan segíthet az alvásminőség javításában.

Itt az Alvás Világnapja: képernyőtippek a jobb alvásért
Fotó: Shutterstock

Magyarországon szinte népbetegség a rossz alvás: a felnőtt lakosság egyharmada küzd alvásproblémákkal, egy korábbi felmérés szerint pedig honfitársaink 70 százalékánál jelentkezett már alvászavar. Ez azért is problémát jelent, mert a tartós kialvatlanság káros hatásai nem merülnek ki csupán abban, hogy fáradtnak érezzük magunkat, hosszú távon súlyos betegségek kialakulását kockáztathatjuk.

Az alvászavarokban számos tényező – például a stressz, munkahelyi vagy magánéleti gondok, pszichés zavarok, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, betegségek, stb. – mellett a képernyők, kijelzők által kibocsátott kék fény is közrejátszhat. Ez az ún. nagy energiájú, káros ibolyakék fény szinte szűrés nélkül halad át a szemünkön és egészen a retináig eljut. Az elektronikai eszközeink és a LED-fényforrások által kibocsátott kék fény számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe: az alvászavaron túl irritálhatja a szemet, koncentrációs problémákat, fáradékonyságot és fejfájást okozhat, de hosszú távon a teljes bioritmusunkat is felboríthatja. Ezért érdemes odafigyelnünk arra, melyik eszközünket hogyan használjuk.

1. Televízió

Nem mindegy, hogy a kijelzőtípus, amit választunk mennyire éles és milyen minőségű képet jelenít meg, valamint mennyi kék fényt bocsát ki. Az LG OLED paneljei például a világ egyik vezető műszaki minősítő intézetének számító német TÜV Rheinland szigorú tesztjén érdemelték ki a "szemkímélő kijelző" minősítést, hiszen nagyjából feleannyi kék fényt bocsátanak ki, mint egyes hasonló, csúcskategóriás LCD tévék, ráadásul ezeken az OLED-paneleken vibrálás is alig tapasztalható.

2. Mobiltelefon

Mivel a kék fény csökkenti az elálmosodásért felelős melatonin hormon szintjét, a pihentető alvás érdekében 1-2 órával lefekvés előtt már ne nyomkodjuk okostelefonunkat. Számos mobilon elérhető a kékfényszűrés-funkció, ezt általában night shift, azaz éjszakai mód vagy komfort nézet néven találjuk meg a kijelzőbeállítások között. Ha nem találunk ilyen opciót, egy kifejezetten erre való alkalmazást – ilyen például a Twilight – is letölthetünk. Ha új telefon vásárlása előtt állunk, a tévékhez hasonlóan jó választás lehet OLED-kijelzős modellt választani, mint amilyen például a dupla képernyős LG G8X ThinQ.

3. Tablet

A mobiltelefonokhoz hasonlóan a legtöbb tableten is megtaláljuk a night shift módot és erre az eszközre is letölthetünk ingyenes applikációkat. Ha biztosra akarunk menni, simítsunk kékfényszűrő fóliát a képernyőre, de ha az olvasólámpa fényénél nyomkodjuk a táblagépet nem teljes sötétségben, azzal is kíméljük a szemünket.

4. Monitor

Míg a mobilt, a tabletet és a tévét jellemzően hosszabb-rövidebb megszakításokkal használjuk, a monitort hosszú órákon keresztül, folyamatosan és közelről nézzük. Éppen ezért fontos, hogy a fényerőt és a kontrasztot megfelelően állítsuk be: a túl sötét képernyő ugyanis pont olyan fárasztó lehet a szemnek, mint a túl erős fény. Az ingyenes kékfényszűrő alkalmazások, mint például az f.lux asztali számítógépre és laptopra is elérhetők. A fólia viszont ebben az esetben nem jó megoldás, hiszen a munka során néha fontos lehet, hogy az eredeti színeket lássuk. Monitor előtt ülve a legjobb választás egy dioptria nélküli kékfényszűrő szemüveg – ezeket a típusok már a legtöbb optika kínálatában megtalálhatók.

Ez is érdekelhet

A legfinomabb barhesz, amit valaha kóstoltál - Készítsd el az ünnepekre

A legfinomabb barhesz, amit valaha kóstoltál - Készítsd el az ünnepekre

Szépséghírek

Ezt látnod kell: Billie Eilish barnára festette a haját!

Ezt látnod kell: Billie Eilish barnára festette a haját!

Divathírek

3 trükk a réteges öltözködéshez, amit Diana hercegné mindig bevetett

3 trükk a réteges öltözködéshez, amit Diana hercegné mindig bevetett