Ha régóta gondolkodsz a karrierváltáson, 2022 a te éved lesz! Itt van néhány tipp, hogy hogyan vidd véghez

2022.január.18.

Már egy ideje kacérkodsz a karrierváltás gondolatával, ám nem tudod hogyan is fogj hozzá. Eljött a változás ideje! Megmutatjuk, hogyan kezdj bele az álomkarriered kialakításába!

Ha régóta gondolkodsz a karrierváltáson, 2022 a te éved lesz! Itt van néhány tipp, hogy hogyan vidd véghez
Fotó: Shutterstock/GLAMOUR

Habár nem mindenki azonosul teljesen az „új év, új én” elmélettel, valljuk be, hogy az új naptári év kezdete mindannyiunkban felébreszti a vágyat, hogy hozzunk néhány változást az életünkbe. Ilyenkor mindenki más területre fókuszál, és sokak éppen a karrier az, ahol némi változást szeretnének elérni. Akár fizetésemelésre vágysz, akár előléptetésre, vagy esetleg munkát akarsz váltani, a tippjeink segítenek, hogy átgondolt döntést hozz, és jobb irányba mozduljon el a karriered.

1. Használd ki azt az időt, ami már most rendelkezésedre áll!

A járványhelyzetnek rengeteg hátulütője van, viszont egy pozitívuma az, hogy így sokkal több szabadidőnk van. Természetesen adj magadnak időt a pihenésre és a hobbijaidra, de talán pár óra netflixezés helyett tölts némi időt azzal is, hogy a karriered céljaira koncentrálsz.

Kezdd kis lépésekkel: például szánd rá a szombat délutánodat, hogy kicsit feldobd az önéletrajzodat; a hétfő estédet, hogy kapcsolatokat építs régi és új kollégákkal; és szánj rá minden nap egy kis időt arra, hogy állásajánlatokat keresel. Remélhetőleg egyszer visszatérünk a szokásos kerékvágásba, és akkor a rohanó életünkben kevesebb időnk lesz ilyenekre.

2. Gondolkodj el rajta, hogy hova szeretnél eljutni idén!

A legjobb módja annak, hogy közelebb kerülj a céljaid eléréséhez a vizualizáció! Készíts egy „vision board”-ot, akár a régimódi formát választod és kinyomtatott képeket vágsz össze; akár Pinteresten készítesz egy boardot, a lényeg, hogy láthatóvá váljanak az igényeid, vágyaid!

Íme néhány kérdés, amin tanácsos elgondolkodni: elégedett lennél egy kisebb változással a mostani munkakörödben, vagy egy teljesen új pozíciót, esetleg karriert látsz a lelki szemeid előtt? A mostani munkahelyeddel van problémád, viszont a hivatásod szereted? Vagy boldog lennél a mostani munkahelyeden is, ha esetleg egy másik csapatban dolgoznál?

3. Inspirálódj a környezeted segítségével, nézz körül mit csinálnak mások

Természetesen mindenki más utat jár be a karrierje kiépítésében, viszont, ha látod mások merre tartanak, az lehet, hogy segítségedre lesz abban, hogy tisztábban lásd, hogy te mit szeretnél. Erre tökéletes hely a LinkedIn, ahol lehetőséged van rá, hogy találj olyan embereket, akik már abban a karrierben tevékenykednek, ami téged is érdekel. Nézz utána milyenek ezek az emberek, milyen végzettségük és tulajdonságaik vannak.

Ha találtál néhány szimpatikus és inspiráló személyt, ne félj kapcsolatba lépni velük! Jelöld őket ismerősnek, érdeklődj róluk és kérdezz bátran! Ne feledd, hogy ők is emberek, így biztos szívesen segítenek majd, ha megfogalmazol feléjük néhány konkrét kérdést.

4. Gondold át, hogy hogyan kamatoztathatod a munkatapasztalatodat a mostani pozíciódon kívül is

Ha jobban átnézed a munkaköri leírásodat, valószínűleg nem foglal mindent magába, amit csinálsz. Gondold át, hogy ezeket a készségeidet, amiket a mindennapokban elsajátítottál, hogyan adhatnád hozzá az önéletrajzodhoz, hiszen valószínűleg ezek a munkád számodra legélvezetesebb részei.

A munkaköri leírásod képlékeny, a feladataid sokat változhattak az évek során. Mit tanultál, mit élveztél leginkább ebben az időben? Miután ezt átgondoltad, a következő kérdés az, hogy hogyan adhatnád ezt hozzá az önéletrajzodhoz.

Ez a karrier ideális számodra az öt fő személyiségtípus alapján

Ha ezek után még mindig úgy gondolod, hogy nincs meg a tapasztalatod vagy végzettséged álmaid munkájához; vedd számításba, hogy milyen tapasztalatokat szereztél a munkádon kívül. Ha önkénteskedsz valahol, vagy mindig te vagy a rendezvényszervező a baráti körödben, ezek is olyan tevékenységek, amiket feltüntethetsz az önéletrajzodon.

5. Tervezd meg a következő lépéseidet!

Miután körülnéztél, hogy mások hogyan jutottak el oda, ahova te is el szeretnél jutni, és átgondoltad milyen képességekkel rendelkezel, akkor ideje, hogy megtervezd a következő lépésedet! Ha nagyobb változást szeretnél, például karriert akarsz váltani, akkor jó ötlet, ha kisebb mérföldkövekre bontod a tervedet.

Mivel ez egy nagy váltás, találkozhatsz bökkenőkkel és kitérőkkel az utad során, de ne feledd, hogy ha nem is olyan gyorsan, mint tervezted; de folyamatosan előre haladsz.

6. Jelentkezz egy online kurzusra, hogy új dolgokat tanulj!

Ha neked is több időd van a karantén miatt, használd ki arra, hogy tovább képezd magad! Szerencsére rengeteg online kurzus áll rendelkezésre ingyenesen, így könnyedén szerezhetsz tudást olyan témakörökben, amik hozzásegíthetnek az álommunkád megszerzéséhez. Könnyedén szerezhetsz online diplomát például marketingben vagy web designban; de ha a kurzusok nem neked valók, a YouTube-on is számos hasznos videót találhatsz bármilyen témában. A lényeg, hogy mindig légy nyitott a fejlődésre!

7. Légy türelmes!

Mivel megvan a motivációd és az eltökéltséged, semmi sem állhat az utadba, hogy ez az év változást hozzon a karriered szempontjából. Ne csüggedj, ha nem látsz rögtön változást! A lényeg, hogy tanulj és fejlődj - ezeket senki sem veheti el tőled, a célodat pedig majd szépen lassan eléred, ha kitartó vagy.

Koncentrálj a kis változásokra, és ha úgy érzed, meg tudsz birkózni egy nagyobb változással is, vágj bele! A legalkalmasabb idő mindig a jelenben van!

Ez is érdekelhet

Hogyan működik a Karma?

Hogyan működik a Karma?

GLAMOUR Horoszkóp

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Sztárhírek

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább