Ex-katás vagy? Mutatjuk, hogyan tovább!

2022.november.17.

Szeptembertől kénytelen voltál katáról átalányadóra váltani? Üdvözlünk a klubban. Cikkünkben összeszedtünk néhány fontos információt, amelyek segítségedre lehetnek a továbbiakban.

Segítünk megválaszolni az általányadózással kapcsolatos kérdéseidet!
Segítünk megválaszolni az általányadózással kapcsolatos kérdéseidet!
Fotó: Gettyimages.com

Ex-katásként az átalányadózásra való átállás során számos kérdés felmerülhet benned. Turay Dia, a Bookkeepie társalapítójának segítségével összeszedtük a leggyakrabban elkövetett hibákat, hogy te már ne kövesd el őket.

1. Könyvelő nélkül belevágni az átalányadózásba

Mi a Bookkeepie-nél már a KATA mellé is mindenkinek javasoltuk – és javasoljuk továbbra is – a könyvelői segítség igénybevételét. Egyszerűnek tűnik minden hónapban csak befizetni a fix összegű katát és februárban csinálni egy bevallást, de sajnos könnyű hibázni, ami pedig komoly bírságokat vonhat maga után. Ehhez például elég, ha vállalkozásként – és nem magánszemélyként – indítasz egy Facebook vagy Google kampányt, hiszen ezzel külföldi szolgáltatást veszel igénybe (“közösségen belüli beszerzés”), ami után itthon kell áfát fizetni. Ezt az áfát azonban nem csak befizetni kell, de bevallást is kell beadni, ha nem szeretnénk NAV bírságot kapni – ezt pedig bízzuk inkább egy hozzáértő könyvelőre, ne tetézzük a bajt. Ha pedig katásként ilyen egyszerű drága hibákat elkövetni, átalányadózóként, ami jóval bonyolultabb adózási forma, pláne igaz ez. És ne feledjük, hogy egyéni vállalkozóként korlátlan a vagyoni felelősségünk, vagyis a vállalkozás kötelezettségeiért korlátlanul, a magán vagyonunkkal felelünk.

2. A NAV átalányadó bevallásának elfogadása ellenőrzés nélkül

A NAV igyekszik segíteni az átalányadózó vállalkozókat: az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén október elejétől az egyszerűsített havi adó- és járulékbevallás tervezet. Azonban egyrészt ez nem minden vállalkozó számára elérhető (például ha a hónap egy részében szüneteltette a vállalkozását), másrészt a NAV nem ismer minden fontos adatot a helyes bevalláshoz. Nem ismeri például, hogy a kiállított számlák mikor folytak be, márpedig az átalányadózás is pénzforgalmi szemléletű, azaz a ténylegesen befolyt bevétel alapján kell számolni. Nem tudja azt sem, hogy minden számla feltöltésre került-e az Online Számla rendszerbe, és azt sem, hogy a végzett tevékenység alapján a minimálbér a garantált bérminimum után kell fizetni a járulékokat, no és persze a költséghányad meghatározása is a vállalkozó felelőssége. A hiányosan vagy hibásan beadott bevallás pedig nem a NAV, hanem a vállalkozó felelőssége!

Jó hír! Jönnek a béremelések 2023-ban

3. Augusztus 31. előtt kiállított számla módosítása, sztornózása

A szeptember 1. előtt kiállított, “régi katás” számlákon szereplő összegek katás bevételnek minősülnek, függetlenül attól, hogy csak szeptember 1. után folytak be, vagy hogy befolytak-e egyáltalán. Ezen számlák utólagos javítása (például a számlán szereplő hibás összeg javítása) nem befolyásolja azt, hogy ezek katás bevételnek számítanak, a módosítás már az új adózás alatti időszak bevételeit érinti.

Amennyiben pedig új katás lettél, de más adóalanytól (egészen pontosan az Art. szerinti kifizetőtől, vagyis vállalkozástól, egyéb szervezettől) szeptember 1. után folyt be bevételed egy olyan számla után, aminek a kelte és a teljesítési dátuma is szeptember 1. előtti, úgy a NAV állásfoglalása alapján ez nem veszélyezteti az új kata adóalanyiságot.

4. Késve vagy egyáltalán nem beadott bevallás

Egy bevallás beadás elmulasztása 50 ezer forintos bírságot von maga után. Fontos, hogy nyugdíjasnak nem kell beadni havi nullás járulékbevallást, de mindenki másnak igen! Tehát akkor is be kell adni bevallást, ha nem volt bevételed a hónapban, akkor is, ha csak mellékállású vállalkozó vagy, sőt akkor is, ha GYED mellett van átalányadózó egyéni vállalkozásod.

5. Nem leállítani a KATA utalást

Amennyiben rendszeres utalással fizetted a katát korábban, amit elfelejtettél leállítani, ne aggódj: a befizetett összeg nem veszik el, kérheted az átvezetését másik adónemre. Ehhez ezt a nyomtatványt kell kitöltened, akár ÁNYK-ban, akár ONYA-n keresztül. Az aktuális adónem kódok listáját pedig itt találod. Viszont azzal számolnod kell, hogy az átvezetés nem 1-2 nap, hanem inkább 30.

Összességében tehát azt javaslom, hogy keress egy jó könyvelőt. És ne csak azért, mert akkor a fenti hibákat biztosan nem fogod elkövetni, hanem azért is, mert egy jó könyvelő a legfontosabb támaszod lehet a vállalkozásodban. Fontos, hogy olyan könyvelőt válassz, aki tisztában van a tevékenységedet érintő minden szabályozással, korláttal és lehetőséggel, így nem csak a kötelező feladatok kapcsán lehetsz nyugodt, de érdemi segítséget kaphatsz a tervezéshez is (arról például ebben a cikkünkben írtunk, hogy webshop tulajdonosként miért kiemelten fontos a hozzáértő könyvelő).

Ezeket olvastad már?

Ez is érdekelhet

Undorító vagy szexi? 8 őszinte vallomás az ejakulációról

Undorító vagy szexi? 8 őszinte vallomás az ejakulációról

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói