Kik felelnek érte, hogy a hollywoodi szexjelenetek biztonságosak legyenek? Ismerd meg az intimitás-koordinátorok munkáját!

2022.február.7.

A #MeToo után egyértelmű volt, hogy meg kell kérdőjelezni az eddigi hierarchikus felállást, és biztosítani kell, hogy ilyen rendszerszintű kizsákmányolásnak többé ne engedhessünk teret. Ennek a radikális fordulatnak köszönhetően a forgatásokon egyre gyakrabban fordulnak meg az intimitás-koordinátorok, akik coachként, koreográfusként és szilárd lelkitámaszként dolgoznak a szex- és a magasabb szintű intimitást követelő jeleneteken.

Kik felelnek érte, hogy a hollywoodi szexjelenetek biztonságosak legyenek? Ismerd meg az intimitás-koordinátorok munkáját!
Fotó: Gettyimages.com

Az intimitás-koordinátor, mint szakma egyáltalán nem mai találmány: a színházakban régóta bevett gyakorlat a bevonásuk, csupán a 2017-es hollywood-i fordulat után váltak közbeszéd tárgyává, amikor egyre több tudatosabb studió kereste fel őket sorozatok és filmek asszisztálásához. A pálya abszolút pionírja, Ita O’Brien, olyan produkciókon dolgozott már, mint a Tönkretehetlek, a Normális emberek vagy a Szexedukáció. Több évtizedes koreográfusi tapasztalattal a háta mögött, gyorsan megérezte a paradigma-váltás mértékét és fontosságát, és megalkotta a forgatások intimitási útmutatóját (Intimacy on Set Guidelines).

Ebben az alaposan átgondolt kézikönyvben, olyan minden részletre kiterjedő szabályokat fogalmaz meg, ami biztosítja, hogy a szexjelenetek ne a színészek kihasználásról és tárgyiasításáról szóljanak, hanem a forgatás közben mindenki biztonságban érezze magát, és ne szerepeljen felesleges meztelen jelenetet, amiről esetleg a színészeket előre nem tájékoztatták, és nem egyezhettek bele. Az intimitás-koordinátorok egyfajta mediátorként funkcionálnak a stáb és a rendező között, O’Brien például minden munkája során szakít időt, hogy jobban megismerhesse a színészeket négyszemközt. Olyan sztárok áradoztak már a megbízható és profi koordinátorok munkájáról, mint Paapa Essiedu, vagy az Eufóriában Nate Jacobs-ot alakító színész, Jacob Elordi – aki kezdetben egyáltalán nem is rajongott az ötletért, hogy egy harmadik személy vizsgálja felül a színészi játékot, úgy érezte így „elveszik a jelenet spontaneitása”. De a kezdeti ellenérzések után már gördülékenyen tudtak együtt dolgozni Amanda Blumenthal koordinátorral, akit Elordi ma már csak dicsérni tud. A Normális emberek producere, Ed Guiney is hasonló véleményen volt, aggódott, hogy egy intimitásért felelős személy csak megzavarni tudja a kreatív folyamatot, nem hozzátenni. A tapasztalatai szerint viszont pont ez a külső szereplő jelenléte könnyítette meg az amúgy gyakran kínos meztelen jeleneteket, a színészek felszabadultabbá váltak.

Blumenthal, aki megalapította az Intimitás Szakemberek Egyesületét, gyakran találkozik olyan előítéletekkel, hogy az intimitás-koordinátor nem más, mint egy HR-es, aki előtt figyelni kell ki mit mond, vagy hogy ők minden jónak az elrontói. A szakmát negatívan megítélők hangosan és magabiztosan hangoztatják, hogy semmi szükség koordinátorokra, ott van a rendező és a rendező-asszisztens, mi kell még?

Ha egy színésznő kellemetlenül érzi magát a meztelen jelenet közben az az ő hibája, minek vállalta el a filmet? De számos olyan példa van előttünk, ami azt bizonyítja, hogy igenis szükséges, hogy valaki gondoskodjon a színészek mentális és fizikai egészségéről. Evan Rachel Woods szerint Marilyn Manson egy videóklip forgatása közben megerőszakolta. Bernardo Bertolucci Utolsó tangó Párizsban című filmjében a hírhedt vajas jelenet teljesen traumatizálta Maria Schneidert, hiszen nem is szerepelt a forgatókönyvben, csak a forgatás előtt értesült a jelenet brutalitásáról. Vagy ott van Emily Rajtakowski esete, aki a My Body debütáló könyvében állítja, hogy Robin Tichke erőszakosan fogdosta a Blurred Lines videóklipjének forgatása közben. És minél tovább keresnénk, annál több hasonló szörnyű üggyel találkoznánk. Mindezeket átgondolva egyáltalán nem túlzás az intimitás-koordinátorok jelenléte, sőt nagyon is időszerű.

Ita O’Brian szerint ez a szakma nem fiataloknak való, elengedhetetlen hozzá az élet megtapasztalása, és egy akkreditált képzés maradéktalan elsajátítása. A Hollywood Reporter által megkérdezett rendezők közül akadt olyan, akinek negatív élménye volt a koordinátorokkal folytatott közös munkával: folyamatosan megzavarta a forgatást, és megállás nélkül kérdezgette a színészeket, hogy ugye minden rendben van? Alicia Rodis, aki dublőrként kezdte a pályafutását és ma már az egyik legkeresettebb szakember, úgy gondolja a jószándékú, de képzetlen koordinátorok jelentik a legnagyobb fenyegetést erre a fiatal és halványan körvonalazott szakmára. Viszont azok, akik sikeresen teljesítik az amerikai vagy angol képzést, a jelenlétükkel biztosítani tudják, hogy őszinte és magabiztos színészi játék jelenjen meg a filmeken, és ne nyilatkozza többé egy színész se, hogy évekkel később is rémálmai vannak egy-egy jelenet miatt.

Szerző: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Egy olyan világban, ahol leducizzák Emilia Clarkot, bele sem akarok gondolni, hogyan látnak engem

Egy olyan világban, ahol leducizzák Emilia Clarkot, bele sem akarok gondolni, hogyan látnak engem

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját