Nem egyszerűbb lefogyni?

2021.május.24.

Videók, cikkek, amelyeket azért készítek, hogy minél több embernek segíthessek megtalálni magukban és magukon a szépet, jobban megismerni önmagukat, közelebb kerülni ahhoz a gondolkodásmódhoz, hogy nem attól lesz szép és szerethető, ha úgy néz ki, mint egy idealisztikus kép. A megannyi tartalom mellett időről-időre feltűnik egy komment, egy kérdés: nem egyszerűbb lefogyni?

Ma is ez történt. Egy olyan videómhoz, amiben arról beszéltem a telt nőknek, hogy mit emeljenek ki magunkon és mit kevésbé öltözködésnél, jött a komment, hogy: inkább le kellene fogyni. Eltöprengtem rajta. Olyan könnyen ítélkezünk, olyan könnyen rávágjuk valamire, hogy fekete vagy fehér, pedig mennyi, de mennyi szín van. Mennyi, de mennyi szín, mennyi élet és életkörülmény, mennyi történet, amit nem látunk, amibe nem látunk bele, amiről nem is tudjuk, hogy létezik.

Éppen ezért, mielőtt ilyen kommentre vagy akár beszélgetésnél hozzászólásra szánjuk magunkat (hogy megkérdezzük: nem egyszerűbb lefogyni?), gondolkodjunk el egy pillanatra:

  • Biztos, egészen biztos, hogy tudjuk mihez szólunk hozzá?
  • Mire adjuk a - nem kért - tanácsot?
  • Biztos, hogy ismerjük a másikat, biztos?
  • Biztos, hogy megtehetjük, hogy ezt kérdezzük?

Hónapokkal ezelőtt az egyik, majd a másik social media oldalamra is érkezett egy meglehetősen testszégyenítő komment egy posztomhoz, amely különböző testalkatú nőkről és nőknek szólt. Rettentő durva komment volt és úgy döntöttem tiltom az illetőt. Előtte azonban megmutattam a közösségemnek a kommentjét, hogy az ilyen jellegű hozzászólókat tiltani fogom, megvédem őket és magunkat.

Elég volt a bántalmazókból!

Erre - nem is gondoltam volna -, de mintha megnyitottam volna a csapot, úgy ömlött a szó a követőimből. Hosszan írták a nők - főképp nők olvasnak -, hogy milyen betegségeken mentek vagy épp mennek keresztül, amiért épp olyanok, amilyenek. Rák, különböző műtétek… Többször könnybe lábadt a szemem, amikor olvastam a történetüket…És persze volt olyan is, aki azt írta, hogy ő így szereti magát, miért kellene akkor lefogynia, csak mert valakinek nem tetszik?Volt, aki szeretne fogyni, már fogyott is, ezen az úton halad, de valaki csak azt látja, hogy a bőre nem olyan feszes - például a fogyás miatt -, de a példákat sorolhatnám. Szóval, a “nem egyszerűbb lefogyni” kérdésnek itt az ideje a kukában landolnia. Örökre. Hiszen egyrészt milyen alapon és jogon szólunk be bárkinek is - akár ismerjük, akár nem -, másrészt vérciki. Hihetetlen ciki ítélkezni a másik felett, pláne a megjelenése, a súlya miatt.

Ha pedig te kapod ezt a kérdést, gondolj arra, hogy aki rendben van magával, az nem bánt mást. És nem, olyan nincs, hogy ő csak jót akart. Hiszen erre a kérdésre nincs megfelelő válasz. Mindenki tudja magáról, hogy fogyni akar vagy sem, fogynia kell, vagy sem.

Szöveg: Kozma Rita

Kövesd Ritát az alábbi közösségimédia-oldalakon:

https://www.facebook.com/KozmaRitaplussize

https://www.instagram.com/kozma.rita/

https://www.tiktok.com/@kozma.rita.styling?lang=hu-HU

Ez is érdekelhet

Dalpremier: A Mörk új slágere belső konfliktusok feldolgozására koncentrál

Dalpremier: A Mörk új slágere belső konfliktusok feldolgozására koncentrál

GLAMOUR Horoszkóp

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Sztárhírek

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére