Zseniális fotók: valódi nőkkel készítette újra Kozma Rita a világhírű festményeket

2021.március.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Kozma Rita önbizalom-növelő üzleti- és stílusmentor, a plus size nők stylistja. A "Plus Size Stílusbiblia" kötet szerzőjeként, a Plus Size magazin alapítójaként célja az, hogy a nők és a férfiak kortól és súlytól függetlenül jól érezzék magukat a bőrükben, hiszen a szépség nem csak egyféle. Ezúttal egy rendhagyó fotósorozattal bizonyítja be, hogy minden nő csodálatos, Rita így vall a legújabb projektjéről:

Kétség sem fér hozzá, hogy egy szupermodell varázslatos megjelenéssel bír. Sosem feledem, amikor általános iskolás kislányként megláttam a buszok hátulján Claudia Schiffert és Cindy Crawfordot, amint Revlon rúzzsal az ajkukon hirdették: mi vagyunk az istennők.

Legalábbis akkor úgy láttam, hogy azok. Most is úgy látom, csak tágult a világképem és már nem csak őket látom istennőnek. Így - egyrészt -, hogy nem csak egyféle szépség létezik és nem csak egyfajta korosztály, alkat tartozhat az “istennő-kategóriába”, no meg úgy, hogy megihletett a művész-tanuló múltam, plusz az amerikai divatbiblia januári száma, amelyen a mágikus tehetségű fotográfus, Annie Leibovitz kapott lencsevégre egy mesés plus size modellt; elhatároztam, hogy: ha művészet és művészek, ha múzsák, akkor nézzük, hogyan fest egy mai múzsa egy időtálló remekmű köntösébe bújtatva.

Ha jobban belegondolunk - és még csak évekig tartó művészettörténet tanulmányok sem kellenek feltétlenül hozzá -, a művészek hosszú évszázadok óta szabadon választották modelljeiket. Pont olyan nőket és férfiakat festettek, rajzoltak vagy épp faragtak ki carrarai márványból, amilyet csak akartak.

Modigliani például karcsú, nem evilági, mély és fekete tekintetű nőket, Dali szürrealista álomba tévelyedett hófehér formákat, Michelangelo pedig markáns, erőteljes és izmos női alakokat faragott ki, kicsi, kerek mellekkel.

Mivel annyira, de annyira imádom a művészetet ezért nem volt kérdés, hogy szeretnék egy ilyen hazai testpozitív fotózást olyan nőkkel, akik - pont mint évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt -, a nagy mesterek korában: mindenfélék.

Pont, ahogy a művészek is kiválasztották múzsáikat, akik közül lehet, hogy valaki épp Claudia Schifferre hasonlított, de a többség nem éppen.

Persze megjegyezném, hogy semmi, de semmi baj sincs a német topmodellel, személy szerint az én szakmai fejlődésemhez ő is hozzátett, sosem felejtem el a CHANEL-kampányokat, amelyben szerepelt és sorolhatnám…, de a lényeg: ha már a művészek sem húztak határt korban, súlyban, bőrszínben és egyéb más testi részletben, úgy természetesen én sem. Hiszen pont ez a lényeg!

Így született meg a Mesterek istennői sorozat, amelyhez modellt olyan nők álltak, akik szentül hiszik, vinni kell az üzenetet a világba, miszerint sokfélék vagyunk, nem csak egyféle szépség létezik. Vinni kell az üzenetet maguk miatt, anyáik miatt is, gyermekük miatt is. Ők, a PLUSZ Klubom tagjai, akik között van, aki már régebb óta plus size modell, van, aki most debütált body positive modellként nevét, arcát adva a küldetéshez.

Így lett Rubens buja és érzéki megformálója Timi, aki álmában sem gondolta, hogy valaha modell lesz, vagy Zsófi, aki örömmel vitte hírül városában, hogy ő lesz Renoir “cigánylánya”, Picasso múzsája Évi, aki külön megkért arra, hogy “Rita, ha lehet a lábam is látszódjon, szeretnék ezzel erőt adni a végtaghiányos nőknek”, vagy Viki, aki megkérdezte: állapotosan is lehet Botticelli Vénusza? Persze, hogy lehet, hiszen mi nők nők vagyunk állapotosan vagy gyermektelenül, amputált végtaggal, vitilligóval, 20 évesen és 90 évesen, és igen, mindenhogy lehetünk istennők, akár egy mester múzsája.

Kövesd Ritát az alábbi közösségimédia-oldalakon!

https://www.facebook.com/KozmaRitaplussize

https://www.instagram.com/kozma.rita/

https://www.tiktok.com/@kozma.rita.styling?lang=hu-HU

Projekt- és művészeti vezető: Kozma Rita

Fotó és grafika: Erdős Juci

Modellek: body positive modellek/PLUSZ Klub

Stylist-asszisztensek: Pajor Eni, Kozma Beatrix


Galéria

Bezárás
2021.03.28.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Pénzhoroszkóp: Októberben dőlni fog a pénz ezeknél a csillagjegyeknél

Pénzhoroszkóp: Októberben dőlni fog a pénz ezeknél a csillagjegyeknél

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)