Hogyan használjuk a közösségi médiát? Erről beszélgettünk Dallos Bogival

A közösségi média világa tele van veszélyekkel, nem is beszélve az adatlopásról. Az MVM Future Talks eseménye pontosan erre szeretné felhívni az emberek figyelmét, és minderről szakemberekkel, illetve olyan közszereplőkkel beszélnek, akik érintettek a témában. Éppen ezért az esemény egyik vendége nem más lesz, mint Dallos Bogi, akivel most mi is beszélgettünk az internet rejtelmeiről.

Úgy tudjuk, nem olyan régen te is egy, az adataid védelmével, biztonságával kapcsolatos különleges tesztben, kísérletben vettél részt. Tudnál erről mesélni nekünk?

Az MVM Future Talks rendezvénye kapcsán egy nagyon különleges tesztben vettem részt, ahol azt vizsgáltuk, hogy egy etikus hacker fel tudja-e törni a laptopomat, és ha igen, akkor ez mennyi ideig tart. Izgalmas volt, mert én is kíváncsi voltam rá, hogy mennyire van védve az életem, a dalaim és a social media felületeim. De annak ellenére, hogy van jelszó a laptopomon, 3 percig tartott, hogy feltörje, ami egy kicsit rémisztő. Tehát ez azt jelenti, hogy ha én valahol elhagytam volna a laptopom, és egy hacker kezébe kerül, akkor ennyi idő lett volna hozzáférni az adataimhoz.

Te fontosnak tartod a személyes adataid védelmét? Fordítasz figyelmet arra, hogy pl. hol milyen jelszót állítasz be, ezeket hogyan tárolod, stb.?

Úgy gondolom, hogy az elmúlt években még nagyobb figyelmet fordítok rá, mint korábban. Hajlamosak vagyunk hanyagul kezelni az adatainkat, pedig ezt is legalább olyan figyelemmel kellene kezelnünk, mint amikor otthon bezárjuk az ajtót és az ablakokat mielőtt elmegyünk. A sütiket és a nyilatkozatokat is automatikusan elfogadjuk, anélkül, hogy elolvasnánk. Nem egy olyan ismerősöm van, akinek feltörték az oldalait, mert nem használt kétlépcsős bejelentkezést. A hacker, akivel a kísérletet csináltuk, felhívta a figyelmem egy-két dologra, például, hogy titkosítsam a laptopom, mindenhol másik jelszót használjak és ezeket ne írjam fel jegyzetbe.

Mit gondolsz, hogy neked, aki az életét a nyilvánosság előtt éli, jobban oda kell figyelned az adataid védelmére, vagy ez ma már mindenkinek egyformán fontos feladata?

Mindenkinek egyformán fontosnak kellene lennie. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, nem érdekesek annyira, hogy feltörjék, és a “Ki kíváncsi rám?” felfogással elintézik. Pedig erre nem szabadna így tekinteni. Az én esetemben a munkám egy szoros része a közösségi média, tehát ha ezt feltörik, vagy a laptopomról elvisznek egy dalkezdeményt, akkor az engem nem csak lelkileg, de anyagilag is károsít. Nyilván, aki ilyen helyzetben van, annak fontosabb, de szerintem nem csak közszereplőknek kell az adatok védelmére odafigyelni.

Bár a munkád része, de odafigyelsz arra, hogy mennyi időt töltesz a közösségi média használatával?

Sok időt töltök a social media platformokon, de úgy gondolom, hogy ezt egyensúlyban tartom a hétköznapi életemmel. Olyat sosem csinálok, hogy találkozom egy barátommal, és közben a telefonomat nyomkodom. Mindenkinek megvannak azok az időintervallumok, amikor csak pörgeti a különböző oldalakat, és ezeket kellene minimalizálni. Fontosnak tartom, hogy megéljük a pillanatokat és a jelenre koncentráljunk, és erre én is igyekszem figyelni.

Mi a véleményed a gyerekek szerepeltetéséről? Gondolkodtál már azon, hogy ha neked lesz gyereked, akkor őt mennyire osztod meg követőiddel?

Nekem erről egy elég határozott véleményem van. A nem közszereplő családtagjaimat is nagyon kevésszer mutatom a közösségi média platformjaimon. Esetleg ha egy olyan közös munka van, amiben anyukám is szívesen részt venne, akkor elhívom és örülök, hogy ott van mellettem, de ugyanúgy, ahogy a szeretteinket, a gyerekünket sem szabadna lájkszerzésre használni. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk a férjemmel, hogy mindketten közszereplők vagyunk, ezért ebből nincs probléma. De egy gyerek teljesen más, és ha nekünk lesz gyermekünk, akkor őt nem szeretnénk majd sokat a nyilvánosság elé helyezni.

Volt már olyan, hogy attól tartottál egy fellépés vagy élő adás közben, hogy ha elrontasz valamit, akkor az az internet miatt örökké megmaradhat?

Sokszor bele sem gondolunk, hogy ha valamit kiteszünk az internetre, akkor az körülbelül törölhetetlen. De ha állandóan ezen aggódnánk, az sem lenne jó, hiszen abba beleőrülnénk. Viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy igenis nyoma van annak, amit megosztunk.

Félsz attól, hogy mit mondanak az emberek, amikor megosztasz valamit a közösségi médiában? Van-e konkrét példa, amire az emberek nagyon rosszul reagáltak? Például a kapcsolatotok elején vagy az esküvőtökkel kapcsolatban?

Minél szélesebb körű követővel rendelkezik az ember, annál inkább találják meg ezek a bántó kommentek. A bullying sajnos egy folyamatos probléma, amiről a nálam fiatalabbak tudnának igazán sokat mesélni. Én már edzett vagyok kommentek terén, és nem tudnak annyira megbántani, mint régen, de emlékszem, hogy az elején még nagy hatással voltak rám. A helyén kell kezelni őket, és a megfelelő stílusban reagálni rájuk. Szerencsés vagyok a követőimmel, és sosem félek tőle, hogy ez nagy számban érint majd. Mindig van egy-egy negatív hozzászólás, amit vagy én vagy sokszor a követőim lereagálnak és megvédenek. Az esküvő pedig egy olyan témakör volt, aminél meglepően egyáltalán nem volt negatív komment. Lelkileg mindig számít rá az ember, hogy valaki biztosan hagy majd egy negatív hozzászólást, de bevallom, hogy mostanában már annyira nem is figyelem, és fel sem tűnnek az ilyenek.

Egy saját platform kezelése sosem egyszerű. Segít neked valaki ebben, vagy teljesen egyedül kezeled az oldalaidat?

Teljesen egyedül csinálom. Minden képet és minden posztot én osztok meg. De úgy gondolom, hogy ilyen téren is fejlődök, ugyanis régen csak telefonos képeket osztottam meg, ma már viszont mindenki szeret igényesebb tartalmakat látni, és erre én is odafigyelek. Ebben van segítségem, tehát van több fotós lány, akikkel együtt szoktam dolgozni, akár kampányok, akár koncertek keretein belül. Illetve a kommentekre is mindig én válaszolok.

Mit tanácsolnál a fiataloknak, hogy hogyan védjék adataikat, és hogyan küzdjenek a bullying ellen?

A social media világában egy fontos üzenet, hogy mindannyiunkból csak egy van, és nem kell, hogy ugyanolyanok legyünk, mint a többiek. Például az Instagram az a platform, amelyik nagyon erre sarkall bennünket, hogy mindenki ugyanúgy nézzen ki, és ugyanazt a filtert használja, ami főleg a lányoknak nagyon megterhelő tud lenni. Az én tanácsom tehát az, hogy ne akarj másokra hasonlítani, mert te vagy az egyetlen és megismételhetetlen abból, amilyen te vagy. A teszt pedig ráébresztett arra, hogy mennyire fontos az adatok megfelelő védelme, és hogy sosem lehetünk elég elővigyázatosak. Amikor feltörik a laptopunkat, az majdnem olyan, mintha betörnének a házunkba, ezért nem szabad félvállról venni.

Ha szeretnétek még többet megtudni a témával kapcsolatban, akkor kövessétek az eseményt az MVM Future Talks oldalán.

Ez is érdekelhet

Top 20: Jennifer Lopez legemlékezetesebb beauty-pillanatai

Top 20: Jennifer Lopez legemlékezetesebb beauty-pillanatai

Szépséghírek

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

G-Szex

Így lesz sokkal hosszabb a szex - 13 útmutató tanács

Így lesz sokkal hosszabb a szex - 13 útmutató tanács