Külföldre szeretnél utazni? Erre az 5 dologra most nagyon figyelj!

Szponzorált tartalom

2021.február.18.

Nem vagy egyszerű helyzetben, ha most szeretnél külföldre utazni: országonként változhat ugyanis, hogy a határokon milyen előírások vannak érvényben, szükséges-e negatív PCR teszt bemutatása, karanténba kell-e vonulni, ha igen, akkor milyen hosszú időre, illetve hogy az adott országban egyáltalán milyen kijárási korlátozásokra kell számítani. Ha mindennek utánajártál, még egy fontos dolog hátravan az utazás előtt: az utasbiztosítás megkötése. A Bank360.hu pénzügyi szakportál elemzői segítenek, hogy biztosan ne maradjon ki semmi a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.

Külföldre szeretnél utazni? Erre az 5 dologra most nagyon figyelj!
Fotó: Gettyimages.com

Alapesetben egy utasbiztosítás megkötése nem vesz igénybe néhány percnél több időt, különösen ha online írod alá a szerződést. Most azonban a koronavírus-járvány miatt különlegesek a körülmények. A kötést most is gyorsan letudhatnád, előtte azonban érdemes több időt szánni a feltételek átolvasásának.

1. Nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Bár jó, ha van, ez a kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást. Ha megsérülünk és orvosi ellátásra szorulunk, akkor jó szolgálatot tehet a plasztik, de ezzel nem vehetünk igénybe magánellátást, emellett nem jogosít fel a poggyászkár megtérítésére, sürgősségi fogászati ellátásra, asszisztencia szolgálatra, jogvédelem és tolmács igénybevételére sem.

2. Lehet egyáltalán biztosítást kötni oda, ahova utazni szeretnék?

Kötés előtt érdemes ellátogatni a Konzuli Szolgálat oldalára, hiszen az utazásra nem javasolt országokról itt találhatsz naprakész információt. Azt tudni kell, hogy alapesetben nem lehet utasbiztosítást kötni, ha utazásra nem javasolt országba vagy térségbe utazol, és a járvány miatt jelenleg a világ összes országa és térsége ebbe a kategóriába esik. Vannak azonban kivételek: a biztosítók az általános szerződési feltételekben felsorolják azokat az országokat, amelyekben lehet utasbiztosítást kötni, függetlenül a Konzuli Szolgálat aktuális listájától.

3. Fizet a biztosító, ha koronás leszek?

Amíg nem kapjuk meg a védőoltást, erre is érdemes rákérdezni, mivel a járvány okozta káresetekkel kapcsolatban eltérő a biztosítók álláspontja: van olyan, ahol a Covid-19 miatt bekövetkezett károkra fizet a biztosító, míg máshol csak az Európai Uniós országokra vonatkozik ez a kritérium.

4. Mi történik, ha hatósági karanténba kerülök?

Mivel a káresemény összefügg a járvánnyal, a koronavírusra kockázatot vállaló biztosítók a hatósági karantén idején is tudnak segítséget nyújtani. Számíthatunk napi térítésre a hatósági karanténban töltött napon után, emellett a hazautazás esetlegesen felmerülő többletköltségét is kifizeti a biztosító. Fontos azonban, hogy ha a tervezettnél tovább maradsz külföldön, akkor az utasbiztosítást meg kell hosszabbítanod. Kötés előtt mindenképpen érdeklődj a biztosítónál, hogy pontosan milyen szituációkban számíthatsz a térítésre.

5. Érvényes a biztosítás arra a tevékenységre, amit külföldön csinálni fogok?

Az utasbiztosítás típusát a külföldön tervezett programokkal összhangban érdemes kiválasztani. Ha például a jelenleg aktuális téli sportokra gondolunk, akkor érdemes a síelés és a snowboard mellett az extrémebb tevékenységek biztosítási lehetőségeinek is utánanézni. Ez azért fontos, mert ha egy hirtelen ötlettől vezérelve kipróbálsz valami újdonságot, amit nem fedez a biztosításod, és baj történik, akkor nem számíthatsz a biztosító segítségére.

Ez is érdekelhet

Már most ígéretesnek tűnik a magyar film, ami a párkapcsolati küzdelmeket dolgozza fel a járvány idején

Már most ígéretesnek tűnik a magyar film, ami a párkapcsolati küzdelmeket dolgozza fel a járvány idején

Divathírek

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Divathírek

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el