A kutyád jókedvét alapjaiban határozza meg, mit eszik

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Valaki a kistestűt szereti, valaki a minél nagyobb, annál jobb csoportba tartozik. Minden kutyásban közös pont viszont, hogy szeretné, ha imádott kedvence hosszú ideig élné a lehető legegészségesebb és legjátékosabb életet. Online vezetőszerkesztőnk kutyusai, Hippy és Füles olyan eledelt teszteltek, ami pont ebben kíván támasz lenni.

A kutyád jókedvét alapjaiban határozza meg, mit eszik
Fotó: GLAMOUR

Azt mondják, mentett kutyát bevállalni több szempontból is kockázatos: egyfelől nincs meg a lehetőséged, hogy kölyökkorától formáld, ahogy az állapotáról, illetve az előéletéről és a korábbi betegségeiről sem kapsz biztos képet. Részemről vállalom a kockázatot, és igyekszek megtenni mindent, hogy egészséges, boldog és kiegyensúlyozott legyen a jelenük, ugyanis két mentett kutyám is van. És persze legalább ennyire foglalkoztat, hogy minél több időt tölthessünk még együtt, ezért fontos, hogy folyamatosan jó döntéseket hozzunk, egészséges szokásokat alakítsunk ki az életükben, hogy rendszert és biztonságot adjunk nekik. A kezdetek óta prémium minőségű tápot kapnak, ennek ellenére úgy vettük észre, hogy a 9 éves terrierünk, Hippy egyre válogatósabb, a 4 éves Havanese, Füles pedig nagyon könnyen hízik. Részemről kíváncsi voltam, ők pedig nagyon boldogok, amikor belevágtunk a Purina ONE 3 hetes tesztprogramjába, ami ennyi idő alatt is látványos változást ígér.

Nem mindegy a hogyan

Kezdő kutyás koromban előszeretettel követtem el azt a hibát, hogy teljesen véletlenszerűen hordtam haza a számomra szimpatikusnak tűnő tápokat, amikor az előző elfogyott, és sajnos a séták során tanultam meg, hogy az ész nélküli átállás híg székletet és gyomorproblémákat okoz kedvenceimnél. (Kutyások és nem kutyások örök konfliktusa, hogy a ki szedi fel a kutyagumit, így itt is megnyugtatnék mindenkit, hogy természetesen sosem hagyjuk ott, sőt mindezt biológiailag lebomló tasakkal tesszük, hogy a bolygónak se ártsunk vele.)

A megoldás, hogy a hirtelen váltás helyett folyamatosan szoktassuk hozzá a kutyák emésztését az új eledelhez. Az első két napon az új táp mennyisége minimális volt a régihez képest, amit aztán fokozatosan emeltünk, és gyakorlatilag hét-tíz nap leforgása alatt álltunk át teljesen a Purina ONE eledelre, időt hagyva az emésztésnek is lekövetni a dolgot, elkerülve a baleseteket.

Ilyen jót már régen ettek

A 9 éves Hippy válogatósabb, mint egy 2 éves gyerek, és csak azért ropogtatja el nagy duzzogva a száraz tápját, nehogy lecsapjon rá Füles. Előbbinek annyira ízlett az első Purina ONE vacsorája, hogy morcogva, nyögdécselve fogyasztotta el (nála ez egyfajta szeretetnyelv, minden reggel ilyen hangok kíséretében adja tudtunkra, mennyire örül, hogy felébredtünk, és végre mehetünk sétálni.) Bár rendszeresen trimmelem a szőrét, az elhalt szálak alatt pedig mindig olyan jó érzés látni az intenzívebb színű új bundát, de a 3 hetes program végére tényleg látványosan szebb lett a szőre, a szeme pedig tisztább, csillogóbb. A háttérben az omega-3 és-6 zsírsavak és esszenciális vitaminok, valamint az ásványi anyagok állnak, melyek az egészséges bőrért és szőrzetért felelnek.

Az állatok esetében a dolog hasonlóan működik, mint nálunk, embereknél: a szervezet elsősorban a létfontosságú szervek működésére fókuszál, a haj és a bőr a sor végén áll, ha a vitaminok és ásványi anyagok felhasználásának prioritásáról van szó. Így, ha egy kutya szőre és bőre szép és egészséges, az azt jelzi, hogy a szervezet számára bőségesen elég tápanyag jut, hogy az olyan extrák is kapjanak belőle, mint a szőr vagy a bőr. Érdekesség, hogy a kutyák bőre sokkal vékonyabb, mint az embereké, ezért a szőrzetnek náluk nagyon fontos védelmező funkciója van.

Hippy kutyánál viszont nem a fényes szőr az, aminek legjobban örültem, hanem a kirobbanó jókedve. A kis terrierem azon túl, hogy szörnyen válogatós és tényleg kihívás a kedvében járni, meglehetősen szorongó is, viszont már a teszt első néhány napján megjegyeztük, hogy olyan játékos és energikus, mint 3 éves korában. És nem csak reggeli vacsora előtt és után (bár akkor kiugróan), hanem egész nap nagyon jó a kedve – az étvágyáról nem is beszélve. Hosszú évek problémája megoldva, pipa!

Fontos a mit, és sokat számít a mennyit is

Érik bennem egy cikk a kutyákat érő testszégyenítésről: Fülest nevezték már pufinak, husinak, gömböcnek, de az állatorvosunk megnyugtatott, hogy abszolút határeset, tehát nem tekinthető túlsúlyosnak, és bár ugyanannyit kapnak enni és ugyanakkor, valószínűleg lassabb az anyagcseréje, mint terrier lakótársának. A teszt során komolyan betartottuk a menetrendet, vagyis napi kétszer kaptak enni a kutyusok a szigorúan szobahőmérsékletű eledelből.

Mivel 8 kilót nyomnak, ezért a javasolt 85-125 gramm közötti mennyiséget mértük ki nekik a száraztápból, míg a nedves verzióból mindkettőjüknek egy-egy tasak jutott. A fehérjében és vitaminokban gazdag étrend Fülesnek is jót tett, aki alapvetően sokkal komótosabb és lassabb, mint Hippy, a 3 hetes teszt végére viszont sokkal élénkebb és kitartóbb lett, amikor játékról vagy sétáról van szó - utóbbin ugyanis szívesen veti el magát, jelezve, hogy most már cipelhetjük.

Neked ajánlom, ha:

  1. kistestű, maximum 10 kilós kutyád van
  2. válogatós, rendszeresen hagyja félbe a reggelijét vagy a vacsoráját
  3. fontos, hogy megfizethető, de nagyon jó minőségű eledellel tápláld
  4. fehérjében és vitaminokban gazdag étrendet biztosítanál neki
  5. nem találod elég fényesnek és egészségesnek a szőrzetét
  6. fontos számodra, hogy amit megeszik a kutyusod, annak az ízét is szeresse
Advertisement
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Halak előtt élete lehetősége áll, az Ikreknek komoly problémát kell megoldania - július 18.

Napi horoszkóp: A Halak előtt élete lehetősége áll, az Ikreknek komoly problémát kell megoldania - július 18.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)