Lakberendezés 2022: ezek az idei év legtrendibb ötletei

Szponzorált tartalom

2022.február.10.

Azt szinte folyamatosan nyomon követjük, hogy melyik táskatípus a legdivatosabb, vagy hogy milyen mintákkal dobhatjuk fel a szettünket. Ugyanez igaz a szemhéjfestékünk és a rúzsunk színére, vagy éppen a körmeink formájára. De arról se feledkezzünk meg, hogy a trendek a lakberendezés terén is folyamatosan jönnek és mennek. Ahogyan 2021-ben nagyobb hangsúlyt kaptak az otthonokban a bátor, feltűnő festmények és elárasztották a falakat, illetve a bútorokat a szürke különböző árnyalatai, úgy a 2022-es évnek is megvannak a maga irányzatai.

A trendek a lakberendezés terén is folyamatosan változnak
A trendek a lakberendezés terén is folyamatosan változnak

Most azt vesszük sorra, hogy idén milyen ötletekkel tehetjük divatosabbá a lakásunk egyes helyiségeit – sőt, még néhány tippet is adunk ahhoz, hogy hogyan vágjunk bele az átalakításba.

Így csempészd be a trendeket

Mielőtt vadul elkezdenénk végigböngészni a 2022-ben hódító divatirányzatokat, nézzünk meg néhány tanácsot, amit érdemes szem előtt tartani, ha változtatásokban gondolkozunk. Az első és legfontosabb tényező: nem kell az egész lakást teljesen felforgatnunk egyszerű divatőrültségből! Hódolhatunk a trendeknek apró részletekkel, kiegészítőkkel, kisebb renovációkkal is. Persze ha egyébként is tervezünk egy nagyobb átalakítást már régebb óta, akkor ezt végezhetjük az idei divatnak megfelelően. Szintén lényeges, hogy nem kell valamit csak azért erőltetnünk, mert divatos. Ha valami nem tetszik igazán, vagy nem érzed otthonosnak, önazonosnak, hagyd ki!

És itt érkeztünk el talán a leglényegesebb tanácshoz: mindent úgy alakíts ki a saját életteredben, ahogyan az számodra a leginkább tetsszen! Beépítheted a divatos színeket, anyagokat és kiegészítőket, de formáld ezeket a saját képedre, így lehet igazán egyedi az otthonod.

Lakberendezési trendek 2022-ből

Most pedig nézzük, hogy a nagy divatguruk milyen lakberendezési trendeknek hódolnak az idei évben. Ha valamelyik megtetszik, akkor már most szólunk: a közelgő tavasz a lehető legalkalmasabb idő egy kis átalakításra!

Ívelt bútorok

A modern stílus szigorúan egyenes vonalai még mindig hódítanak, de mostanra melléjük furakodtak a különleges, otthonos hatást keltő ívek – ezzel pedig a bútorok összhatása sokkal lágyabbá válik. Válasszunk például egy olyan kanapét, aminek a háta görbített! Ezzel egy kis művészi játékot csempészhetünk a nappalinkba, és szuperdivatos hatást is kelthetünk.

Fenntarthatóság

A fenntartható életmód és a környezetvédelem már – szerencsére – hosszú évek óta hódít. És ez nincs másként a lakberendezésben sem, ami kifejezetten egy olyan terület, ahol bőven van mit fejlődni ebből a szempontból. Itt gondolhatunk egészen az alapokra, például arra, hogy fenntartható anyagokból építünk házat vagy éppen arra, hogy napelemeket szereltetünk be. Ha nem ekkora léptékben tervezünk, akkor is alkalmazhatunk néhány zöld technikát az otthonunkban. Gondolunk itt például egy okostermosztát beépítésére vagy egy innovatív víztisztító-eszköz felszerelésére.

Vintage és használt kincsek

A fenntarthatóság jegyében 2022-ben nagy népszerűségnek örvendenek majd a különböző bolhapiacokon és használtbútor-vásárokon beszerzett kincsek. Ezekkel nemcsak, hogy leveszünk egy nagy terhet a bolygó válláról, de még az otthonunkat is trendibbé tehetjük. Legyen szó székekről, polcos elemekről vagy kisebb kiegészítőkről, az biztos, hogy egészen egyedi darabokat vihetünk haza. Ráadásul ha ezeket nem felújított állapotban vásároljuk meg, akkor egy kis utánajárás után mi magunk is átalakíthatjuk – ezzel pedig a saját ízlésünkre formálhatjuk, nem is beszélve a jelentős pénzmegtakarításról!

Textúra, textúra és textúra

Azaz: minél több textúra, annál jobb! A kanapén csodásan fog mutatni, ha egymást érik a lágy bársonyszövetek és a horgolt pokrócok! De ez a trend a padlónkon is megmutatkozhat: ha például választasz egy egyszerű padlószőnyeget, majd azt kiegészíted egy modern szőnyeggel, például egy (mű)bőr darabbal, a hatás nem marad el!

A természet színei…

Idén a lakásokba beköltözik a természet – egyrészt a színeivel. Láthatjuk majd a csokibarna meleg árnyalatait, a zöld megnyugtató színét, de a különböző bézs árnyalatok is hódítanak, amelyeket bármivel ügyesen kombinálhatunk.

…és anyagai

És ugyanez igaz a természetben megtalálható anyagokra, így elsősorban a fára és a kőre is! Felejtsük el a furnérlemezből készült, szabályos „falapokból” összerakott bútorokat, és törekedjünk inkább a természetes hatásra! Megláthatjuk, hogy milyen gyönyörű a fa valódi erezete, a véletlenszerű mintázata és a tapintása!

Nemzetközi hangulat

Ha szeretünk utazgatni, akkor idén érdemes az útjainkon egy-két kisebb kiegészítőt beszerezni és ezekkel feldobni az otthonunk hangulatát. Persze, az sem gond, ha ezt nem tudjuk ilyen egyszerűen kivitelezni, hiszen ma már az online rendelés szinte bármit lehetővé tesz a számunkra. Ha például tetszenek a színes, indiai típusú csillárok, szerezzünk be egyet! Vagy ha imádjuk Barcelona mozaikjait, szerezzünk be egy modern szőnyeget, ami erre emlékeztet!

Divatos és egyedi

Végül, de nem utolsó sorban pedig csak egy kis emlékeztető: tudjuk, hogy ezek a trendek nagyon csábítóak, de ne hagyjuk, hogy a saját ízlésünk elvesszen közöttük! Választhatunk vintage kiegészítőket, természetes színeket a falakra és melléjük egy ívelt kanapét, de mindezt úgy tegyük, hogy közben a saját stílusunk meg-megcsillanjon bennük!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Óvakodj az érzelmi zsarolástól - augusztus 9.

Napi horoszkóp: Óvakodj az érzelmi zsarolástól - augusztus 9.

Sztárhírek

Itt a bizonyíték, milyen fantasztikus édesanya volt Diana hercegnő

Itt a bizonyíték, milyen fantasztikus édesanya volt Diana hercegnő

Monitor

12 könyv Reese Witherspoon ajánlásával, amit magyarul is elolvashatsz

12 könyv Reese Witherspoon ajánlásával, amit magyarul is elolvashatsz