Lassíts le, és élvezd az ízeket! Középpontban a sajt

2015.december.9.

Rohanó és rendkívül egészségtelen világunkban azok a dolgok és szokások, amelyek régebben a legtermészetesebbek voltak, mint például a normális táplálkozás, ma már szinte luxusnak számítanak – teljesen téves módon. A Slow Food egy olyan nemzetközi mozgalom, mely az étel körüli lassulást tűzte ki célul, ahogy a neve is sugallja. A helyi gasztronómiai és gazdálkodási kultúra hagyományait tudatosítja, és ezt segít megőrizni immár 1986 óta.

A Terra Madre, azaz a Földanya napja december 10-re, a Slow Food megalapításának napjára esik, és a helyi étel ünnepe világszerte. Mottója a jó, tiszta és igazságos étel, vagyis amely egészséges, finom, vegyszermentes és környezetkímélő - ezen felül a helyi termelőknek is megélhetést biztosít. A mozgalomnak már itthon is hagyománya van, Budapesten december 10-én több kisebb rendezvényt is szerveznek, itt tájékozódhatsz róla: www.slowfood.hu. Külön figyelmedbe ajánljuk a december 9-i VII. Slow Food - Terra Madre napot, amire Sárospatakon kerül sor.

"Ez a nap jó alkalom arra, hogy megéljük, hogy céljaink közösek a többi közösségével, amikor a mezőgazdasági sokféleséget (agrobiodiverzitást) és a fenntartható termelés, fogyasztás népszerűsítését tűzzük ki célul közösségeinken belül" – árulta el a rendezvény egyik szervezője, Bartha Gabó, aki már régóta étellel foglalkozik és többek között a budapesti Kincsünk a piac - Hunyadi tér piacmentő civil mozgalom, valamint a Tokaj-Hegyalja Piac egyik alapítója. "A finom ízek elválaszthatatlanok a termesztéstől, tenyésztéstől, mondják azt is, hogy az evés gazdálkodás, a termelés gasztronómia" – tette hozzá.

Sárospatakon rendszeresen megünnepelik ezt a napot. Ezúttal a sajt lesz középpontban, és az erre az alkalomra a résztvevők által készített finomságok. Tokaj-Hegyalján, Mádon élő Bartha Gabó, aki most hosszabb időt töltött Berlinben, az ottani étel-művészet-ökológia műhelymunka tapasztalatairól is mesél majd: Kovászos kenyereket sütök és egy három káposztás ételt is viszek, illetve bemutatom a berlini ínyencpiac Slow Food-os sajtjait is.

A VII. Slow Food - Terra Madre nap részletes programja:

A több mint negyedszázados nemzetközi Slow Food (lassú étkek, www.slowfood.hu, www.slowfoodhungary.hu, www.slowfood.com ) mozgalom által indított Terra Madre - Földanya napján (http://www.terramadre.info/en/ ) újra ünnepet ülünk az étel körül. Hamarosan sajtos bejegyzés jelenik meg a magyar blogon: http://slowfood.blog.hu/

Ez is érdekelhet

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói