Az Európai Unió határozott véleménye: fenn kell tartani a biztonságos és legális abortuszhoz való jogot

2022.június.11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A képviselők elítélik, hogy többek között Egyesült Államokban és egyes uniós tagállamokban is visszalépés tapasztalható a szexuális és reproduktív jogok terén.

A testünk feletti rendelkezés a miénk. Az Európai Unió kiáll a nők jogai mellett.
A testünk feletti rendelkezés a miénk. Az Európai Unió kiáll a nők jogai mellett.
Fotó: Getty Images

Az Európai Parlament képviselői a következőket fogalmazták meg:

  • Az amerikai kormánynak garantálnia kellene a biztonságos és legális abortuszhoz való jogot
  • Fenn kell tartania a Roe kontra Wade ügyben született kulcsfontosságú döntést az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak
  • Mindegyik uniós országnak dekriminalizálnia kell a művi terhességmegszakítást

A szerdai vitát követően csütörtökön a képviselők 364 szavazattal, 154 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett fogadták el azt az állásfoglalást, amelyben emlékeztetik az amerikai Legfelsőbb Bíróságot: életbevágóan fontos, hogy fenntartsák a Roe kontra Wade (1973) mérföldkőnek számító ügyben hozott ítéletet és az abortuszhoz való, abból eredő jog alkotmányos védelmét az Egyesült Államokban.

A képviselők arra ösztönzik Joe Biden elnököt és kormányát, hogy továbbra is támogassák az abortuszhoz való jogot és a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférést. A képviselők megismétlik korábbi, Texas állam kormányának címzett felszólításukat a helyi szenátus 8. számú törvényjavaslatának visszavonására, és számos, hasonló törvényt bevezető további amerikai államot felszólítanak arra, hogy hozzák jogszabályaikat összhangba a nők nemzetközileg védett emberi jogaival és a nemzetközi emberi jogi normákkal.

A legális abortusz betiltása és korlátozása aránytalanul nagy mértékben a szegénységben élő nőket sújtja, mondják a képviselők, hangsúlyozva, hogy az anyagi vagy logisztikai okokból a környező államok kórházaiba elutazni nem tudó nők esetében megnő a kockázata annak, hogy nem biztonságos, akár életveszélyes eljárásoknak vetik alá magukat.

Az amerikai tiltás világszerte következményekkel jár a nők számára

A képviselőket mélyen aggasztja a Roe kontra Wade döntés esetleges felülbírálásának világszerte várható következménye. A képviselők kiemelik, hogy azokban az országokban, amelyek nagymértékben függenek az Egyesült Államok közegészségügyi programjainak támogatásától, a határozat felülbírálata hatással lehet a kormányok abortusz- és más reproduktív jogok iránti elkötelezettségére. Az Európai Külügyi Szolgálatnak, a Bizottságnak és az összes uniós tagállamnak ellensúlyozni kellene a szexuális és reproduktív egészséggel és jogokkal kapcsolatos amerikai finanszírozás esetleges globális csökkentését és határozottan támogatnia kellene és prioritásként kellene kezelnie a biztonságos és legális abortuszhoz való egyetemes hozzáférést. A Parlament javasolja, hogy az Unió biztosítson biztonságos menedéket minden olyan egészségügyi szakember számára, akit jogi üldöztetés vagy a zaklatás veszélye fenyegethet.

Az uniós tagállamoknak dekriminalizálniuk kell az abortuszt

Figyelmüket az uniós tagállamok felé fordítva a képviselők sürgetik az érintett tagállamokat, hogy dekriminalizálják a művi terhességmegszakítást és távolítsanak el minden akadályt a biztonságos és legális abortusz és a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos szolgáltatások útjából, amelyeket megkülönböztetés-mentesen kell biztosítani. Az egészségügyi dolgozók vallási vagy lelkiismereti okokra hivatkozva nem tagadhatják meg az abortuszt, mivel ez veszélybe sodorhatja a páciens életét. A szerdai vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága dönthet úgy, hogy megszünteti az abortuszhoz való jog országos biztosítását. Ennek az lenne a következménye, hogy minden egyes állam maga döntheti el, hogy korlátozza vagy betiltja a művi terhességmegszakítást.

Szinte minden, nem biztonságos abortuszból eredő haláleset olyan országokban fordul elő, ahol az abortuszt szigorúan korlátozzák. Becslések szerint az Egyesült Államokban a nem biztonságos abortuszok miatti gyermekágyi halálesetek éves száma a tilalom hatálybalépését követő második évben 21 százalékkal nőne.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Kvíz: Ha 10-ből 8-at ismersz a következő kifejezések közül, igazán művelt vagy

Kvíz: Ha 10-ből 8-at ismersz a következő kifejezések közül, igazán művelt vagy

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője