A legjobb levegőtisztító szobanövények a NASA ajánlásával

2022.június.1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A legtöbben kedveljük a szobanövényeket, hiszen egy darabka természetet tudunk csempészni velük a négy fal közé, de azt tudtad, hogy némelyikük kettős feladatot lát el?

Ezek a legjobb levegőtisztító szobanövények
Ezek a legjobb levegőtisztító szobanövények
Fotó: Gettyimages.com

A szobanövények nemcsak a szemünket gyönyörködtetik, hanem lakásunk levegőjét is megtisztítják a szennyező anyagoktól, többek között a benzoltól, a formaldehidtől és a triklór-etiléntől (ezek gyakran megtalálhatók a bútorokban).

A NASA által végzett kutatások arra is rámutattak, hogy az alacsony fényigényű növények még jobban jeleskednek a levegő tisztításában.

Nézzük is, hogy melyek ezek!

Vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii)

Vitorlavirág
Fotó: Getty Images

Tökéletes növény azoknak, akik szeretik a virágcsokrokat, de nem kedvelik a velük járó vesződséget. Ez a növény ugyanis folyamatosan gyönyörű fehér virágokat hoz, emellett pedig nagyon hatékonyan távolítja el a szennyező anyagokat a levegőből.

Rákvirág (Aglaonema modestum)

A népszerű szobanövény jól tisztítja a levegőt, gondozása pedig különösen egyszerű. Kezdő kertészeknek különösen ajánlott, mivel a kevés fényt, a száraz levegőt és a vízhiányt egyaránt jól viseli. A legjobb pedig, hogy megköti a levegőben található benzolt és formaldehidet.

Zöldike (Chlorophytum comosum)

A lecsüngő levelű növényt gyakran helyezik csüngő kaspóba, mert így mutat a legjobban. Eltávolítja a xilolt és a toluolt a levegőből, ráadásul a házi kedvencekre nézve is teljesen biztonságos.

Szobai futóka (Epipremnum aureum)

Az erőteljes növény leveleinek hátulján sárga cirmos mintázat található. Jó szolgálatot tesz a garázsbejárók környékén, mivel megköti a szén-monoxidot és a benzolt.

Tarka sárkányfa (Dracaena marginata)

Az egész magasra megnövő, piros szélű, karcsú leveleket hozó növény szintén nagyon hatékonyan tisztítja a levegőt: eltávolítja a benzolt, a formaldehidet, a triklór-etilént, a xilolt és a toluolt.

Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

Háziállatok mellé ez a növény is ideális választás, mivel nem tartalmaz mérgező anyagokat. Imádja a párát, ezért fürdőszobában nagyon jól érzi magát. Gondozása kicsit bonyolultabb, de kárpótlásul tollhoz hasonló, élénkzöld leveleivel örvendeztet meg bennünket. Megköti a formaldehidet, a xilolt és a toluolt a levegőből.

Krizantém (Chrysanthemum morifolium)

Bár valójában nem szobanövény, a krizantém nem maradhat ki ebből a felsorolásból, mert a legtöbb méreganyagot hatékonyan megköti a levegőből.

Borostyán (Hedera helix)

A népszerű örökzöld tetszetős zöld indáiról nevezetes. A bútorokban és szekrényekben gyakran jelen lévő formaldehidet hatékonyan közömbösíti.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője