Lesd el a legjobb szusirecepteket!

2015.március.12.

Ha te is nagy szusirajongó vagy, olvasd el az áprilisi számunk Foodporn anyagát, melyben a japán főzőguru Maki Stevenson mutatja meg az olvasóknak a legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető szusi recepteket. Maki vérprofi szakács, aki több éve vezeti a MakiFood Főzőiskolát!

Hogyan kerültél kapcsolatba Magyarországgal?
A férjemet, aki magyar, még Texasban ismertem meg, amikor a zeneművészeti egyetemre jártam. Később együtt költöztünk New Yorkba. Amikor férjemet a cége kinevezte egy európai posztra, én is megváltam a várostól. Igazából nem is bántam, hogy eljövünk Amerikából, mert belefáradtam az ottani pörgésbe, és borzasztó drága volt a lakbér és az egészségügyi ellátás is. Sokáig úgy hittük, hogy Amszterdam lesz az új otthonunk, erre is készültünk, de aztán megtudtuk, hogy a célpont mégis Budapest lesz. Kicsit megijedtem, mi lesz itt, Közép-Európában, de hamar megszerettem a várost, és a kultúrát is egyre jobban értem.

Miért hoztad létre a főzőiskolát?

2006-ban egy barátom megkérdezte, nem vállalnék-e ebédszállítást speciális, diétás ételekkel. Tetszett az ötlet, úgyhogy attól kezdve azt csináltam, hogy reggel elmentem a piacra, otthon főztem valami laktózmentes, fogyókúrás és/vagy vegetáriánus ételt, aztán elvittem két-három embernek – először csak ennyi vevőm volt. Az egyik aranyos vásárlómtól származik egyébként a cégnév, aki eleinte Maki`s foodnak nevezte az ételeimet, majd egyszer Maki foodot írt helyette, és nekem ez nagyon tetszett, egybeírva: így született meg a Makifood. Aztán egy nap az egyik vevőm azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy tanítsam meg az ételeim elkészítésére, mert nagyon ízlik neki, amit csinálok. Elhívtam magamhoz főzni, aztán jöttek mások is, hétről hétre egyre többen. Nagyon jó hangulatú, családias alkalmak voltak ezek, csak organikus alapanyagokból dolgoztunk minden szombat délután, de olyan sokan lettünk végül, hogy már nem fértünk el a kis konyhában. Mondtam a férjemnek, hogy jó lenne egy másik hely, ahol profibban vezethetném a főzőiskolámat, és pont ekkor hallottunk arról, hogy van egy barátunk, aki megbízható albérlőt keres, ráadásul egy hatalmas konyhával ellátott belvárosi lakásba, a Radnóti utcában. Itt aztán már külön szombat délelőtti és délutáni főzőtanfolyam is indult a nagy érdeklődés miatt, sőt, már péntek és vasárnap délelőtt is. Ma pedig már egy még nagyobb helyen, az Aquamart szalonban tartjuk az órákat.

Hol tanultad a főzést?
Édesanyámtól és New Yorkban, a Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts nevű iskolában.

Mennyire szereted a magyar ízeket?

A régi magyar konyha ízeit kedvelem, főleg azt az időszakot, amikor nem volt ennyi hús és zsír a mindennapi ember asztalán, nem voltak előre gyártott és csomagolt alapanyagok telepakolva mindenféle mesterséges adalékokkal, ízfokozókkal, stb.

Miben különbözik a magyar és a japán konyha?
A japán konyha nagyon zsírszegény és rengetegféle technikát használ, mint a gőzölés, a rántás, a grillezés, a brezing, és nyers ételeket is gyakran fogyasztunk. A japán konyha érzékeny, a szezonális hozzávalók természetes ízeire fókuszál, a főzési technikáknak pedig ezeket kell kihangsúlyozniuk. Japánban az evés egy minden érzékszervre ható élmény – természetesen itt is az ízeké a főszerep, de a vizuális élmény és az aromák is nagyon fontosak. A japán konyha egyszerűségében több a szofisztikáltság.

Ki a kedvenc szakácsod?

Édesanyám, valamint Yotam Ottolenghi, David Tanis, Alice Waters, és Naomi Takayama.

Mi a kedvenc ételed?
Nattoh (erjesztett szójabab).

Szeretnéd komolyabban is beleásni magad a gasztronómia világába? Iratkozz be a Makifood Főzősikola \ (www.makifood.com ) valamelyik izgalmas főzőkurzusára.

Ez is érdekelhet

Csapj le a legjobb cipőkre a 2022-es GLAMOUR-napokon!

Csapj le a legjobb cipőkre a 2022-es GLAMOUR-napokon!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói