Gyergyói legelők inspirálta gasztronómia: Vigato különleges fogásai

2025. május 1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Különleges élmény, de az ínyenceknek egyenesen felemelő olyan séf ételkreációit megízlelni, aki a szakácsok krémjéből való, vagyis akinek a vezetése alá tartozó étterem Michelin-csillag megszerzésére volt képes. Jean-Pierre Vigato francia szakács ráadásul két párizsi éttermével, a Grangousier-vel és az Apicius-vel összesen három csillagot nyert el.

A Marble Erdély háborítatlan vidékéről hozza el a tökéletes gasztronómiai élményt nyújtó prémium Angus marhahúst. Az elegáns francia konyhaművészet mestere, Jean-Pierre Vigato séf készítette el az exkluzív vacsorát, ahol elsőként kóstolhattuk meg a Marble Angus húsból készült különleges menüsort
A Marble Erdély háborítatlan vidékéről hozza el a tökéletes gasztronómiai élményt nyújtó prémium Angus marhahúst. Az elegáns francia konyhaművészet mestere, Jean-Pierre Vigato séf készítette el az exkluzív vacsorát, ahol elsőként kóstolhattuk meg a Marble Angus húsból készült különleges menüsort
Fotó: Marble

Vigato séfet a Marble – The Finest of Angus bemutatkozó vacsorájának elkészítése szólította Budapestre, és ezt a menüt a Solid étteremben, többedmagammal, mint a sajtó képviselője költhettem el. De vágjunk is bele az ételek „tálalásába”, amelyeket a méltán híres séf prémium minőségű alapanyagokból, köztük a különleges textúrájú, a Marble által tenyésztett és forgalmazott Angus marhából készített. Ezek a marhák az Erdély szívében található gyergyói legelőkön nevelkednek, méghozzá hagyományos, természetközeli módszereket alkalmazó gazdaságokban.

HIRDETÉS

Az első fogás

Jean-Pierre Vigato két saját receptje alapján varázsolt elénk egy-egy fogást, amelyekhez az inspirációt a Gyergyói-havasok háborítatlan vidéke és a gyógynövényekben gazdag legelők adták a számára. Az első a „Feuille à feuille”, amit a rétegről rétegre szóösszetétellel fordíthatnánk le franciából.

A rétegződéshez a szakács nyers spenótlevelet kevert össze sült Angus marha darabkákkal mustáros szószban, majd ezekből hengert formált, nemcsak puhán kellemes, kissé pikáns elegyet hozva létre, de egy márványhatású látványt is, ami utalás az őt meghívó Marble - Finest Angus cég nevére.

A külsőjében pohárdesszertnek is beillő kreációt a mester makréla kaviárral koronázta meg, szó szerint az „építmény” tetejére szórva a szürke kaviárszemeket, amelyeket külön az alkalomra hozott magával Franciaországból.

5 étel, amitől úgy alszol majd, mint a bunda: a hangulatodat is fokozzák ezek a finomságok

Milyen egy francia, Michelin-csillagos séf menüje?

A második fogás

Második fogásként konfitált, roséra sült marhapofa került az asztalra, selymes burgonyapürével és szarvasgombás mártással. A nagyobbacska hússzelet szétomlik a szájban, a tökéletesen fűszerezett barnamártás szaftos ízfürdője pedig még tovább lágyítja a falatokat.

A burgonyapürés köret iskolapéldája annak, hogyan lehet ezt az egyszerű ételféleséget magas szinten megalkotni: egyik oldalon pehelykönnyű, szinte áttetsző a textúra, a másikon viszont ott a markáns ízvilág, és e két véglet harmóniában egyesül. A pincérek testes vörösbort, a 2020-as évjáratú Nuits Saint Georges bort töltötték a poharakba, a felszolgált ételek kísérőjének.

Jean-Pierre Vigato sztárséf egy lehengerlő menüt készített Budapesten az Erdély háborítatlan vidékéről származó prémium Marble marhahúsból
Fotó: Marble

La crème

A desszert nem Vigato munkája, az a Solid étterem szakácsainak kezei alól került ki, és méltó befejezése a menüsornak: crumble alapon citromkrém, rajta fehér, ehető virágszirmok, és az első fogáshoz hasonlító, réteges hengerszerű „építmény” tetején, meglepetésként: egy tejfölgombóc. A tejtermék nélkülöz minden ízesítést, és pont ettől jó – a semlegessége frappánsan ellensúlyozza a citromos massza édességét.

Az étkezés végén levonhatjuk a konklúziót: egy ilyen vacsora a legkifinomultabb ízlelőbimbójúaknak is igazi kulináris élmény.


Galéria

2025.05.01.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Jóváírás és fesztiválbérlet is járhat a diákoknak a számlanyitásért

Jóváírás és fesztiválbérlet is járhat a diákoknak a számlanyitásért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Az idei Perwoll - Fenntartható Divat Napján a Mittersisters munkái is megjelentek (x)

Az idei Perwoll - Fenntartható Divat Napján a Mittersisters munkái is megjelentek (x)

Új kutatási eredmények: ez lenne a bakteriális hüvelyfertőzés fő oka? (x)

Új kutatási eredmények: ez lenne a bakteriális hüvelyfertőzés fő oka? (x)

Nem csak a változókorban üthet be: a hüvelyszárazság gyakori és ezt mindenképpen tudnod kell róla (x)

Nem csak a változókorban üthet be: a hüvelyszárazság gyakori és ezt mindenképpen tudnod kell róla (x)

Te is mindig szorongsz, ha nőgyógyászhoz mész? Így érdemes felkészülni előtte (x)

Te is mindig szorongsz, ha nőgyógyászhoz mész? Így érdemes felkészülni előtte (x)