Meddig lesz ivóvizünk? Nyomasztó kérdés a víz világnapján

2022. március 22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A víz világnapja, március 22. a víz ünnepe, mely arra is felhívja a figyelmet, hogy Földünkön még jelenleg is 2 milliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül.

Palack
A palackozott vizek vásárlása teljesen feleslegesen fokozza a természet műanyag terhelését a szemétbe kerülő PET palackok miatt, a víz csomagolás nélkül a legjobb
Fotó: Getty Images

Az idei világnap középpontjában felszín alatti vizeink megőrzése áll, melyek láthatatlanok, jelenlétüket mégis mindenhol tapasztaljuk. A felszín alatti vizek teszik ki a Föld édesvízkészletének jelentős hányadát, táplálják az ivóvíz-hálózatot, a higiéniai rendszereket, az ipart és a mezőgazdaságot, fenntartják a természetes ökoszisztémákat, éppen ezért kiemelten fontos, hogy megvédjük a szennyezésektől, például a mikroműanyag szennyezéstől.

Földünk egyik értékes rejtett kincse a felszín alatti víztartalék, hiszen ez alkotja a világ legnagyobb édesvíz tartalékát, az álló édesvíz több mint 97%-át teszi ki (a gleccsereket és a jégsapkát leszámítva). A fennmaradó csekély 3%-ot főként a felszíni vizek (tavak, folyók, vizes élőhelyek) és a talajnedvesség teszi ki.

A közelmúltig a felszín alatti vizek főként az ivóvíz célú felhasználás révén kaptak figyelmet, például az Európai Unióban a lakosság körülbelül 75 %-nak vízellátása a felszín alatti víztől függ, azonban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a felszín alatti vizet nem szabad csupán vízellátási tartaléknak tekinteni, hanem környezetvédelmi értéke miatt is védeni kell. Mivel a felszín alatti víz lassan mozog a talaj felszíne alatt, az emberi tevékenységek hatása hosszú ideig érzékelhető. Ez azt jelenti, hogy egy szennyezés – származzon az akár a mezőgazdaságból, az iparból vagy egyéb emberi tevékenységből – évtizedeken keresztül veszélyeztetheti a felszín alatti víz minőségét akár még több eljövendő generáció esetében is. A szennyeződések helyrehozása terén az elmúlt évtizedek során szerzett tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy az összes szennyezőanyag teljes eltávolítása a legtöbb esetben nem volt lehetséges, valamint, hogy a szennyező források, még ha részlegesen eltávolításra is kerültek, továbbra is hosszú időn át bocsátottak, bocsátanak még ki szennyezést. Emiatt első helyen a szennyezés megelőzésére kell összpontosítani, meg kell védenünk felszín alatti vizeinket a szennyezésektől, valamint fenntartható módon kell vizeinkkel gazdálkodni, megtartva az emberek és az élővilág közötti törékeny egyensúlyt.

A legújabb felszín alatti vizeinket fenyegető szennyezés a mikroműanyag szennyezés. A mikroműanyag szemcsék láthatatlanul vesznek körbe minket, benne vannak a levegőben, ételeinkben, palackozott italainkban. Hetente egy bankkártyányi mikroműanyag jut be a szervezetünkbe, melynek egészségünkre gyakorolt káros hatásai még felbecsülhetetlenek.

Megdöbbentő adatot publikált 2021-ben a Reloop: a szakmai szervezet adatai szerint a vizsgált 27 európai országból 2017-ben Magyarországon volt a legmagasabb az egyszer használatos italcsomagolás-hulladék egy főre jutó mennyisége (évi 186 db). Ez a mennyiség 2019-re tovább nőtt, fejenként 211 darabra, így összesen több mint 2 milliárd eldobott PET-, alumínium-, és üveg italcsomagolás végezte hulladékként hazánkban. Ennek a flakonhegynek a nagy része műanyag palack, legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba évente hazánkban. Ennek a hatalmas PET mennyiségnek körülbelül 70%-a nem kerül újrahasznosításra, így egymilliárd palack lerakókban, égetőkben, folyómedrekben vagy a tengerparton végzi, majd mikroműanyaggá szétesve bekerül folyóinkba és az ivóvizünkbe, hatalmas terhet róva környezetünkre.

Nemzetközi és immár magyar vízminta elemzések is már kimutatták a mikroműanyag szemcsék jelenlétét talajvízben és csapvízben is.

Magyarország a Föld, sőt még Európa országainak többségéhez képest is kivételes helyzetben van, hiszen az ország egyedülálló ivóvízkészlettel rendelkezik. Jelenleg hazánkban minden településen van vezetékes ivóvíz, a közműves ivóvízhálózatra kötött lakások aránya minden megyében 90% feletti. Ennek ellenére a MASZESZ 2020-as kutatása szerint a magyar társadalom 27%-a egyáltalán nem fogyaszt csapvizet, helyette palackozott vizet választanak.

Változtatni kell ezen a szokáson saját egészségünk érdekében, kutatások bizonyítják, hogy éves szinten 90 000 darab mikroműanyag részecskét visz be a szervezetébe az, aki csak palackozott italokat fogyaszt, ezzel szemben aki csak és kizárólag csapvizet iszik, elenyésző mennyiségű műanyag darabkát juttat a szervezetébe. A palackozott vizek vásárlása emellett teljesen feleslegesen fokozza a természet műanyag terhelését a szemétbe kerülő PET palackok miatt, a víz csomagolás nélkül a legjobb.

Felszín alatti vizeink és saját magunk védelme miatt fontos, hogy nemcsak a víz világnapján, hanem az év minden napján okosabban használjuk természetes vízforrásainkat, ne vásároljunk csomagolt, palackozott vizet, kulacsainkat töltsük meg jó minőségű csapvízzel vagy prémium szűrt vízzel.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 csillagjegy, aki szinte bárkibe beleszeret

5 csillagjegy, aki szinte bárkibe beleszeret

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)