Megérkezett a GLAMOUR-Szakácsköny

2013.november.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Íme, két szuper recept a csodás olvasmányból, amik igazi színt visznek majd a hétvégédbe.

Megérkezett a GLAMOUR-Szakácsköny
Fotó: Thinkstock

Az amerikai GLAMOUR szerkesztősége által írt 100 recept, amit minden nőnek ismernie kellene című könyv a SCOLAR Kiadó \ (www.scolar.hu ) gondozásában jelent meg. Csapj le rá te is!

Krémes sajttorta kekszmorzsás tésztával

Egyáltalán nem kell Született feleségnek lenned ahhoz, hogy olykor-olykor komoly konfliktushelyzetbe kerülj valamelyik barátnőddel. Ilyenkor folyamodj ahhoz a stílusos megoldáshoz, amit sosem láthatsz a tévében: kérj bocsánatot. Süsd meg ezt a lélegzetelállító tortát, és szolgáld fel annak a személynek, akit megbántottál, és hamarosan minden újra rendben lesz.

Hozzávalók 12 adaghoz
A tésztaalaphoz: 1 bögre apróra tört graham keksz vagy csokidarabos keksz (cookie)
6 evőkanál olvasztott vaj

A töltelékhez: 900 gramm szobahőmérsékletű krémsajt
6 nagy, szobahőmérsékletű tojás
1 ¾ bögre cukor
⅛ teáskanál só
1 teáskanál vanília-kivonat



Az öntethez (ízlés szerint): 2 bögre málna, szeletelt eper vagy kivi vagy portóis bogyós gyümölcsök (lásd a 237. oldalon található receptet)

1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
2. Készítsd el a tésztát: Keverd össze egy villa segítségével a kekszmorzsát és a vajat egy tálban, amíg jól össze nem áll, majd kapard bele egy 20 x 20 centis négyzet alakú, vagy egy 22 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformába (lásd a Megjegyzést). Egy kanál hátuljával, vagy kézzel nyomkodd le a vajas morzsát úgy, hogy az edény alján kb. fél cm vastag legyen, az oldalán pedig a peremtől két centire érjen fel. Tedd a hűtőbe kb. 20 percre, amíg a vaj egy kicsit meg nem dermed.
3. Készítsd el a tölteléket: Egy nagyméretű keverőtálban, a mixert közepes sebességre állítva keverd lágyra a krémsajtot. Add hozzá a többi összetevőt, és jól keverd el. A sajtos masszát kanalazd bele a morzsatésztás tortaformába. Süsd kb. 1 óra 20 percen át, vagy amíg a teteje enyhén aranybarna színt nem kap.
4. Ha a sajttorta megsült, kapcsold ki a sütőt, és a tortát hagyd állni 1 órán keresztül a sütőben.
5. Vedd ki a tortát a sütőből, és tedd egy rácsos alátétre. Egy vékony, éles késsel óvatosan válaszd el a torta szélét az edénytől – így megelőzheted, hogy megrepedezzen, ahogy hűl. Ezután hagyd teljesen kihűlni. Fedd le alufóliával, majd hagyd állni egész éjjel, mielőtt felszolgálnád.
6. Tálalás előtt díszítsd málnával, eper- vagy kiviszeletekkel vagy portóis bogyós gyümölcsökkel.




Megjegyzés: A kapcsos tortaforma oldala levehető, így a torta nem fog elmozdulni a sütőforma aljáról, amíg az oldalait kiszabadítod. Ez a fajta edény különösen hasznos, ha sajttortát akarsz készíteni, ugyanis ezzel a süteménnyel nagyon óvatosan kell bánni, különben félő, hogy eltörik, miközben próbálod kivenni a sütőtálból.

Fotó: Thinkstock

Mediterrán saláta tojással, tonhallal és citromos vinaigrette öntettel
Salátát főfogásként tálalni rizikós dolog; még a legegészségtudatosabb embernek is némi hiányérzete támad egy kizárólag zöldségekkel teli tányér láttán. A tápláló saláta titka egyrészről a hozzáadott fehérjében rejlik (jelen esetben ez a tonhal), másrészről az egészséges zöldségek, például a koktélparadicsom és a zöldbab vezető szerepének érvényesülésében. "Ez a saláta teljes értékű fogás" – mondja Anne Sachs, a glamour.com vezető szerkesztője. És milyen igaza van! Az olívabogyó, a zöldhagyma és a mustár "salátás" jelleget kölcsönöz neki, ám a tonhal, a krumpli és a tojás valódi főétellé emeli.

Hozzávalók 3-4 adaghoz (ebédre, főételként)
A salátához: 3-4 nagy tojás, 45 dkg zöldbab, a végei levágva,

1 fej saláta (római vagy vörös levelű saláta)
2 db 140 grammos tonhalkonzerv (a legjobb a fehér húsú tonhal olívaolajban)
3 közepes, piros héjú krumpli, megfőzve és apróra vágva (ízlés szerint)
3 zöldhagyma, apróra vágva
1 bögre koktélparadicsom, félbe vágva
10 friss, nagyméretű bazsalikomlevél, apróra vágva, és még egy kevés a díszítéshez
4 szardellafilé, négy-négy darabba vágva (ízlés szerint)
½ bögre olívabogyó – ha lehet, kalamata, nizzai vagy feketefajta, félbevágva (ízlés szerint)









Az öntethez: ¾ bögre olívaolaj
¼ bögre vörösborecet
¼ teáskanál dijoni mustár
½ citrom leve
Frissen őrölt bors



Így készítsd el!
1. Egy nagyméretű lábosba tedd bele a tojásokat, majd engedj rájuk hideg vizet úgy, hogy a víz bő öt centivel ellepje őket. Forrald fel a vizet, majd vedd alacsonyra a hőfokot, és főzd a tojásokat pontosan 10 percig. Ezután óvatosan öntsd le róluk a forró vizet, majd rázogasd meg a fazekat, így a tojások összeütődnek, és héjuk megtörik. Folyass rájuk hideg vizet, amíg ki nem hűlnek eléggé ahhoz, hogy meg tudd őket hámozni. A héjat eltávolítva hosszában vágd fel őket négy-négy részre.
2. Ezalatt készítsd el a zöldbabot a következő módon: egy serpenyőbe tölts 2,5 cl vizet. Tegyél bele ½ teáskanál sót, és közepes hőfokon párold a babot kb. 7-8 percig. Ezután vedd le a tűzhelyről, csepegtesd le, majd kb. 5 percre tedd egy tál jéghideg vízbe. Csöpögtesd le megint, majd vágd félbe, és tedd félre a babokat.
3. Egy közepes vagy nagyméretű salátástálba rétegezd bele az apróra vágott salátát, a zöldbabot, a tonhalat, a krumplit (ha teszel bele), a zöldhagymát, a paradicsomot és a bazsalikomot. A tetejére szórd rá a szardellafilét, illetve az olívabogyót (amennyiben használsz a recepthez).
4. Készítsd el a citromos vinaigrette öntetet: az olívaolajat öntsd egy kisebb tálba, majd óvatosan keverd hozzá az ecetet. Csak ezután add hozzá a mustárt, a citromlevet, az 1 teáskanál sót és ½ teáskanál borsot.
5. Közvetlenül tálalás előtt keverd át még egyszer az öntetet, majd öntsd rá a salátára, és az egészet lazán forgasd át. (A maradék öntetet a hűtőben pár napig nyugodtan tárolhatod.) Ha szükséges, ízesítsd még sóval, borssal. Végül díszítésként helyezd el a tojásgerezdeket a saláta tetején.




Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője