Mennyire befolyásolja a döntéseidet a hangulatod?

2014.május.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szerinted mennyire befolyásolja a döntéseidet a hangulatod? Nyilvánvaló az összefüggés, hisz ki ne mondott volna már le valamilyen programot azért, mert rossz volt a kedve. Vagy ki ne érezte volna a problémák ellenére, hogy aznap minden lehetséges, csupán azért, mert gyönyörű az idő, és vidámak körülötte az emberek. De nézzük, mennyire összetett ez valójában.

Mennyire befolyásolja a döntéseidet a hangulatod?
Fotó: Thinkstock

Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen események követik egymást akár egy szimpla hétköznap. Egy vizsgálaton a következő történt: a könyvtárba érkező fiatalok egy borítékot találtak az asztalon. Az egyik esetben olyan fotók voltak a borítékban, amik viccesek voltak, tehát jó lett a hangulatuk. A másik esetben a diákok balesetekről készül képeket láttak, így kétségkívül rosszkedvűek lettek. Majd mindkét esetben odalépett hozzájuk egy kívülálló személy, hogy kérjen tőlük egy darab papírt. Az eredmények azt bizonyították, hogy még ilyen apró dolog esetén is nagy hatása van a hangulatnak, hisz azok, akik a balesetről kaptak képet, nagyobb valószínűséggel utasították el a kérést, és sokkal inkább kritizálták a diáktársukat, ha udvariatlan volt.

Fontos észrevenni a fenti vizsgálatban, hogy valójában a két eseménynek nem volt köze egymáshoz, a reakcióknak azonban igen. A diákok ugyanis tudatában voltak a képeknek, de annak nem, hogy ez hogyan befolyásolta a válaszukat. Jó példa erre, hogy abban az esetben, ha az étterem számlájának végén ott egy mosolygós fejecske, akkor a vendég több borravalót ad. Persze, hogy nem azért, mert úgy gondolja, de cuki, ezért érdemes többet fizetni. Egyszerűen észrevétlenül is jobb hangulata lesz, ráadásul már jól is lakott, így automatikusan kicsit többet ad a felszolgálónak.

Ha tehát szeretnél valakit meggyőzni valamiről, akkor érdemes előtte amolyan felvezető témaként olyasmiről beszélni, ami jó kedvre deríti. Ez nem egy biztos recept, hisz nem mindegy, hogy mekkora a kérdés hordereje. A bemutatott vizsgálatban is csak egy papírlapról volt szó. Ha a diák mondjuk nagyobb összeget kért volna kölcsön, lehet, hogy a jó hangulatú csoport sem lett volna annyira segítőkész. Mindenesetre érdemes magunkból és másokból is a legjobbat kihozni, hisz azzal mindenki jól jár.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője