Mennyire is vagy tiszta?

2016.június.30.

Természetes, hogy naponta zuhanyzol, és legalább kétszer megmosod a fogad, ahogyan az is, hogy mosdóhasználat után és evés előtt alaposan kezet mosol. Vajon ez elég ahhoz, hogy ne kerülj túlzott kapcsolatba ronda kórokozókkal? Nem biztos! Íme, egy kis útmutató ahhoz, mit és hogyan kellene tisztán tartanod a megfelelő higiénia érdekében!

1. A konyhai vágódeszkád

A baktériumok ragadósak, és könnyen megtelepszenek a fában, ezért fontos, hogy időről időre legalább 60 fokon elmosogasd gépben, vagy forró vízben kiáztasd a vágódeszkádat, miközben antibakteriális mosogatószert használsz.

2. A konyharuhád
Sokan hajlamosak vagyunk mindent ezzel letörölni, a saját vízes kezünktől kezdve a konyhapultig. Így viszont nem csak hamar bekoszolódik, de tele lesz bacikkal is. Jobban teszed, ha a kéztörléshez külön rongyot használsz, és mindegyiket legalább hetente egyszer, minimum 60 fokon kimosod.

3. A mosogatókeféd
Bármi, ami étellel érintkezik és gyakran vízes, igazi melegágya a baktériumoknak. Hogy elkerüld azt, hogy tányérról tányérra szállítod a csúnya baktérumokat, minden alkalommal jó alaposan öblítsd ki a kefédből az ételmaradékokat, és hetente egyszer árzasd ki forró vízben, vagy tedd be a mosogatógépbe.

4. A hűtőszekrényed
Természetesen a látványos szennyeződéseket azonnal mosd le a hűtőd külsejéről és belsejéről. Emellett azonban évente kettő-négy alkalommal nem árt az alaposabb tisztítás: egy rész ecettel és egy rész vízzel remekül fertőtleníted a hűtőt, és még az ételekbe sem kerül semmilyen méreganyag.

5. A párnád
Ha csak a huzatod szoktad mosni, bajban leszel, ugyanis körülbelül két éves használatot követően egy párna mosás nélkül tele van atkával, baktériumokkal és porral. Háromhavonta érdemes kimosni őket, ezért is jobb, ha olyan párnákat választasz, amelyek moshatóak.

6. Az ágyneműd
Az ágynemű úgyszintén az atkák melegágya, amelyek ártalmatlanok, azonban az ürülékük irritálhat, szemviszketést, asztmát vagy bedugult orrot eredményezve. Ha alvás előtt zuhanyzol, akkor kéthetente, ha reggelente mosdasz, akkor hetene legalább 60 fokon mosd ki az ágyneműdet, napközben pedig beágyazás helyett szellőztesd a matracot, mert az atkák azt sem szeretik.

7. Ne feledd a kütyüidet sem

Tisztítottad-e valaha az egeredet? Ha nem, ne szégyelld magad, sokan vagyunk így ezzel, de itt az ideje elkezdeni: az olyan technikai kütyüknél, amelyeket nem érhet víz, használj isopropil alkoholt. A billentyűzeted se hagyd koszosan: sűrített levegővel fújj ki belőle minden baktériumot, azok ugyanis ezrével szoktak megtelepedni a billentyűk között!

Ez is érdekelhet

GlamDrop: Környezetbarát bőrápolás, természetes barnulás és spa élmény vár

GlamDrop: Környezetbarát bőrápolás, természetes barnulás és spa élmény vár

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Monitor

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak