A menstruációs bugyi nemcsak menő, de meg is könnyíti az életed!

2022.június.20.

Hidd el, nem kell, hogy besokallj a betétek állandó cserélgetésétől – a menstruációs bugyik tényleg megkönnyítik az életet! Menők, trendik, környezetbarátok és nem utolsósorban hatékonyak – ilyenek az elsőgenerációs mensibugyik!

A mensibugyi a jelenlegi legtrendibb és legkörnyezettudatosabb menstruációs termék
A mensibugyi a jelenlegi legtrendibb és legkörnyezettudatosabb menstruációs termék

Nos, íme az igazság! A legtöbben 10-15 éves korunk körül megkapjuk az első „csomagunkat”, amitől a menopauza beköszöntéig minden egyes hónapban szenvedünk – ki kevésbé, ki jobban. Az egész egy kínlódás, melyen mi nők, mindannyian osztozunk: a premenstruációs tünetektől kezdve a fájdalmas menzeszen át, hogy a kínos átázásokról, az abszolút nem költséghatékony tampon- és betétvásárlásokról ne is beszéljünk! Kevés jó dolog van az egészben: az egyik viszont az, hogy a „menstruációs ipar” folyamatosan fejlődik, ezért egyre kényelmesebb, komfortosabb és kevésbé kellemetlen pár napban lehet részünk, ami azért nagyon jó dolog!

Régen textíliákat és vattákat tömködtek az alsóneműikbe a nők – ahhoz képest mi már megannyi hatékonyabb verzió közül válogathatunk, melyek közül a jelenlegi legmenőbb, legtrendibb és legkörnyezettudatosabb termék messze a menstruációs bugyi. A magyar Yoni Panties márka nagykövete és megálmodója, Krámer Szilvia be is avat minket, hogy pontosan hogyan is képzeljünk el egy ilyen alsóneműt.

Krámer Szilvia, a magyar Yoni Panties márka nagykövete és megálmodója

Nincs jobb találmány a menstruációs bugyiknál

Ezek a bugyik tulajdonképpen úgy működnek, mint egy beépített nedvszívó betét, csak éppen nem szennyezzük vele a környezetünket. „A mi bugyijaink két, három és négy réteggel rendelkeznek, attól függően, hogy mennyi vért képesek magukba szívni átázás nélkül. A legfelső réteg (ami az intim résszel érintkezik) egy ezüst iont tartalmazó pamutréteg, ami antibakteriális hatású és megköti a kellemetlen szagokat. Az alatta lévő technikai rétegek pedig a nedvszívó hatásért és azok megtartásáért felelnek. Két réteget például a gyenge napokra vagy hüvelyi folyás esetén szoktak használni; hármat a közepes napokra, a négyrétegű változat pedig az erős vérzések esetén is tökéletesen megállja a helyét.” Vajon tényleg ott marad a dolog? Nem fog kifolyni, ha a dugószerű tampon és a pelenkaszerű betétek helyett csak egy menstruációs bugyit használunk? Egyáltalán mennyire higiénikus ez? Hogy lehet tisztítani? Nem leszünk „bepállottak” odalent?

Meglepően hatékony és kényelmes

Először is nem, egyáltalán nem lesz pállottságérzésünk, mivel a rétegek légáteresztő anyagokból készülnek, amik megfogják és megkötik a nedvességet. A menstruációs bugyikat tisztítani minden használat után hideg vízzel lehet, de mosógépben is lehet mosni öblítő és mosószer nélkül, negyven fokon – erre azért van szükség, hogy a kémiai anyagok ne tegyék tönkre a speciális rétegeket. A cserélgetést illetően pedig a vérzéshez kell alkalmazkodni. A vérzés erősségétől függően ezeket a bugyikat ugyanis akár hat-nyolc órán át is lehet viselni, átázás nélkül.

„Én több mint két évig teszteltem ezeket a menstruációs bugyikat, mielőtt egyáltalán belevágtam volna ebbe a szerelemprojektbe. Fontos volt számomra, hogy ne keltsenek a bugyik pelenkaérzetet. Úgy alkottuk meg a különböző fazonokat, hogy mindegyik tökéletesen illeszkedjen a testhez, és olyan érzést keltsen, mint egy normális bugyi” – mondja Szilvia, akihez a barátnői sokszor szoktak olyan kérdésekkel fordulni, hogy „nem tocsog a bugyi pár óra viselés után a vérben”? Erre még gondolni is rossz, hiszen a mensibugyi célja pont az, hogy ilyen semmi esetre se forduljon elő. „Ez egy teljesen jogos kérdés, de a nedvességet elvezető rétegeknek köszönhetően a Yoni bugyi a legkevésbé sem olyan, mint egy betét pár óra viselés után.” Vajon mindenkinek való ez a termék, vagy van olyan, akinek ez nem válik be? Nos, Szilvia mindenkinek azt javasolja, hogy egy egész napos viselés előtt pár órás használatra legyen tesztelve a bugyi, hiszen minden női test más; a különböző fazonok és vastagságok miatt pedig fontos, hogy saját magunk tapasztaljuk ki, melyik a tökéletes darab.

Fontos, hogy saját magunk tapasztaljuk ki, melyik számunkra a tökéletes darab | Yoni Power menstruációs bugyi YONI PANTIES 8990 Ft

Ha fontos a környezettudatosság

„Teljesen őszintén: az elején én is idegenkedtem ezektől a bugyiktól, de egyre többet olvastam a tamponok és a betétek negatív, egészségkárosító hatásairól” – vallja be Szilvia, aki beavatott minket abba is, hogy a betéteket a legtöbb esetben klórral fehérítik; a tamponokba pedig gyakran kerülnek olyan illatanyagok és kőolajszármazékok, melyek befolyásolhatják a hormonrendszer működését. Arról nem is beszélve, hogy az egyszer használatos menstruációs termékek mennyire szennyezik a környezetet. Megdöbbentő adat, hogy egy átlagos menstruációval rendelkező nő negyvenéves koráig több mint tizenegyezer darab egyszer használatos egészségügyi betétet használ el – évente több mint százmilliárd betétet készítenek el a gyártók. Hogy mennyi ideig tart, míg ebből csak egy betét lebomlik? Több mint ezer évbe! A menstruációs szennyezés tehát valóság, és mivel a mi feladatunk élhetővé tenni a Földet magunk és a jövő generációi számára, ezért a menstruációs bugyi használata tökéletes környezettudatos alternatíva minden nő számára.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es áprilisi lapszámában jelent meg.

Szöveg: Kovács Gréta

Fotó: YoniPanties

Ez is érdekelhet

Lábas Viki megmutatja, hogyan lehet trendi és kényelmes a szetted

Lábas Viki megmutatja, hogyan lehet trendi és kényelmes a szetted

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő