Mentálisan próbáljuk ezt az időszakot pozitívan felfogni - Debreczeni Dóri tanácsai a karantén átvészeléséhez

2020.május.6.

A koronavírus feje tetejére állította az életünket, ebben az új időszámításban kellene ismét ritmust találni hétköznapjainkban, ami valljuk be, mindannyiunk számára kihívást jelent. Éppen ezért a Scitec összehozta azokat a szakértőket és sportolókat, akik a #stayhomestayfit kezdeményezés keretében sorvezetőt tudnak adni arra, hogyan tudunk a megváltozott körülmények között is egészségesek és fittek maradni! Debreczeni Dóri futó, atlétiai edző és Scitec Endurance nagykövettel beszélgettünk arról, hogy ő miképpen éli meg a karanténvalóságot!

Mentálisan próbáljuk ezt az időszakot pozitívan felfogni - Debreczeni Dóri tanácsai a karantén átvészeléséhez
Fotó: debreczeni

Sokunk számára a járvány pontosan azokat a napi rutinokat borította fel, amik a viszonyítási pontokat, a biztonságot jelentették életünkben. Nincs ez másképp Dórival sem, aki eddig edzéseket és életmódprogramokat tartott, valamint sport és táplálkozásbeli tanácsokat is adott – most az ő élete is gyökeresen megváltozott.

Nagyon sokan kérdezik a közösségi médiában, hogy mi történik velünk. Önkéntes karantént vállaltam a családommal, kijöttünk az ausztriai vendégházunkba. Én pozitívan fogom fel, mert nagyon szép tájakon futhatok, és nagyon szerencsések vagyunk, hogy ezt így megtehetjük. A mozgáson kívül nagyjából 8-10 naponta megyünk le vásárolni.

Természetesen az egészséghez és a fittséghez szükséges alapvető rutinokat azért nem változtatta meg Dóri. Az egészségügyi séta, futás vagy éppen biciklizés – a kötelező ajánlások betartása mellett – nem tilosak, így a rendszeres futás továbbra sem marad ki az életéből. Persze nemcsak sportoló, edző, szenvedélyes futó, hanem egy csodálatos kisfiú, Zalán édesanyja is, ami az iskolák és óvodák bezárása miatt még egy új, megoldandó helyzetet teremt.

Ugyanúgy sportolok, ahogy eddig sportoltam, rengeteg vitamint fogyasztok, sokkal több időm van a családomra, a futásaimra is. Nyilván, nehezebb beosztani így az időt, mivel non-stop itt van velem a kisfiam, úgyhogy éppen óvónéni is lettem.

Miért menők még mindig a retró edzős videók?

Miért menők még mindig a retró edzős videók?

A vitaminfogyasztásról és az immunrendszer megerősítéséről egyre többet lehet hallani, nem véletlenül, hiszen a vírusok esetében is a megelőzés a kulcskérdés. Dóri többször hangsúlyozta, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van szervezetünk védekezőképességében, pláne ilyenkor, amikor többet vagyunk a négy fal között.

Én azt mondom mindenkinek, aki tanácsot kér tőlem, hogy mentálisan próbáljuk ezt az egész időszakot pozitívan felfogni, mert nagyon fontos, hogy ne a negatív híreket olvasva, otthon begubózódva hergeljük magunkat.

A hírek fogyasztása valóban kardinális kérdés: sokak alvásminősége például azért gyenge, mert még közvetlenül lefekvés előtt is információkkal terhelik az agyukat. Már önmagában ez is rontja az alvásminőséget, a kijelzők kék fényéről pedig még nem is beszéltünk. Na, de mi köze van ennek a mentális dolgokhoz? A stressztől és a félelemtől megugrik a kortizolszintünk, ami végeredményben rontja az immunsejtek aktivitását, így kitettebbek lehetünk a vírusoknak is. Talán egyszerűen hangzik, de tényleg ez van: csak semmi stressz – inkább hozd ki a legtöbbet ebből a helyzetből is!

Dóri tanácsa: gondoljatok pozitívan a jövőre!

A "Maradj otthon" mozgalom azért fontos, mert lelassítja a hirtelen nagyszámú megbetegedések kialakulását. Viszont nagyon fontos, hogy nem véd meg minket örökre, és nem erősíti az immunrendszerünket. A négy fal között bezártan sokszor a negatív híreket és intézkedéseket hallgatjuk. Ellenben, ha keveset tartózkodunk friss levegőn, napon és alig mozgunk, az immunrendszerünk sajnos gyorsabban legyengül. Ne stresszeljetek, próbáljátok meg kihasználni a jó dolgokra az időt és gondoljatok pozitívan a jövőre!

Ez is érdekelhet

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő