Mi a tartós otthonlét okozta kabinláz, és hogyan küzdheted le?

2021.február.11.

Mindannyian tudjuk, hogy a koronavírus-járvány miatt az otthonmaradás továbbra is fontos részét képezi annak, hogy védjük a magunk, a szeretteink és a körülöttünk élők egészségét. Az sem titok, hogy mára viszont már rengeteg embert megviselnek a meghosszabbított korlátozások és óvintézkedések, és a sok otthon, a külvilágtól elzárva töltött időtől mondjuk úgy, hogy kabinlázban szenvednek. De mi a megoldás akkor, ha te is úgy érzed, hogy lelkileg már kezd felőrölni ez az állapot?

Mi a tartós otthonlét okozta kabinláz, és hogyan küzdheted le?
Fotó: Getty Images

Ha te is fáradtnak, kedvtelennek és ingerlékenynek érzed magad attól, hogy jóval több időt vagy kénytelen otthon tölteni, mint szeretnél, akkor valószínűleg téged is érint a kabinláz. Ez egy olyan jelenség, ami bár nem betegség, de rendkívül kellemetlen megélni, és minden esetben az elszigeteltség váltja ki.
Mindannyian társas lénynek születtünk, éppen ezért természetes, ha most megvisel a társas kapcsolatok, a rutin és a kiszámíthatóság hiánya, és úgy érzed, mintha elvesztetted volna az időérzékedet. Annyi biztos, hogy ha szorongsz vagy depressziós vagy a korlátozások miatti kabinláz miatt, akkor egyáltalán nem vagy vele egyedül, a hiba pedig nem benned, hanem a körülményekben van.

Ha már tudatában vagy annak, hogy a kabinlázat a koronavírus-járvány váltotta ki belőled, és nem te csináltál valamit rosszul, akkor itt az ideje, hogy kilábalj belőle! Menj ki minden nap legalább fél órára a friss levegőre. Sétálj, fuss vagy biciklizz, a lényeg, hogy kimozdulj! Persze a forgalmas helyeket továbbra is érdemes elkerülnöd, de egy nyugodt, csendes parkban vagy erdei ösvényen haladva biztosan megnyugszik majd a lelked.

Bár most nehezebb kapcsolatot teremteni más emberekkel, de semmiképpen ne hagyd, hogy ez a kapcsolatteremtés nagyjából nullára redukálódjon! Tartsd minden nap a kapcsolatot a szeretteiddel telefonon vagy FaceTime-on, ha pedig plusz szabadidőd is van, akkor szervezzetek valamilyen közös programot.
Tűzz ki magad elé új célokat is, hiszen ha vannak motivációid, akkor sokkal könnyebben vághatsz bele a napi dolgaidba. Nem kell nagy dolgokra gondolnod, akár az is remek ötlet lehet, hogy megfogadod, hogy minden héten egy-két alkalommal bevásárolsz egy idős ismerősödnek, akinek a jelenlegi helyzetben különösen nem ajánlott kimozdulni otthonról. Biztos lehetsz benne, hogy a segítséged mosolyt csal majd az arcára, és hálás lesz neked, te pedig máris magadénak tudhatsz egy fontos feladatot, amiért érdemes minden nap felkelni.

Ha korábban jól bevált rutin szerint zajlottak a napjaid, akkor miért ne teremthetnél most is bevett szokásokat a napjaidban? Már olyan egyszerű napirenddel is szervezettebbnek és teljesebbnek érezheted a napodat, mint hogy délelőtt tízkor főzöl egy csésze teát, fél kettőkor egy levest, ötkor munka után pedig megnézel egy új részt az aktuális kedvenc sorozatodból. Ne feledd, sok kicsi sokra megy, de ha hiszel az akaraterődben, akkor még a legszürkébbnek tűnő otthon töltött napokban is meglátod majd a szépet, és sokkal jobban fogod magad érezni!

Ez is érdekelhet

A kínai asztrológia szerint így alakulnak a pénzügyeid 2023-ban

A kínai asztrológia szerint így alakulnak a pénzügyeid 2023-ban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói