Miért kell annyiszor menned a vécére a mensturáció alatt?

2016.február.19.

Hogyha téged is vaginával áldottak meg, akkor valószínűleg elgondolkodtál már azon, hogy miért kell annyiszor menned a vécére a menstruációd alatt. Nem elég az alhasi fájdalom és a görcsök, amik sokszor egészen a derekadig is kihatnak - a hangulatváltozásokról már ne is beszéljünk -, és akkor mindennek a tetejében hasmenés is gyötör? Miért kell ezt elviselnünk hónapról hónapra?

Nos, ha már te is felfigyeltél rá, hogy amellett, hogy a tested teljesen ellened fordul, még a székleti szokásaid is megváltoznak a menstruációd alatt, de megnyugtatunk, nem vagy ezzel egyedül, nincsen veled semmi baj, és van rá magyarázat.

Két hormon is ludas ezért, az egyik a prosztaglandin enzim, a másik pedig a progeszteron hormon. Az elsőnek sok feladata van a testedben az idegsejtek ingerület-átvitelétől kezdve a vérkeringés, a vese szűrőfunkciója és a vérnyomás szabályozásáig, ugyanakkor ez az anyag felelős azért is, hogy a méhed megfelelően összehúzódjon és vérzés kíséretében kipréselje magából méhnyálkahártyát. A prosztaglandin azonban könnyedén elvándorol a beleid környékére, puffadt érzetet kelt, beindítja a gázokat és ennek következtében többször kell menned a vécére, mint a nem vérző napokon.

A másik hormont, a progeszteront terhességi hormonként is emlegetik, hiszen a ciklusod során a szintje egyre emelkedik, a menstruáció előtt pedig hirtelen nagyon visszaesik. De van egy másik mellékhatása is: székrekedést okoz. Tehát, amikor a menstruáció során nagyon alacsony szinten van jelen a testedben, akkor fellazítja a beleket, és ennek szintén az az eredménye, hogy többször hallod a természet hívó szavát.

Ez is érdekelhet

A Stranger Things készítői megölték a 4. évad legszerethetőbb karakterét

A Stranger Things készítői megölték a 4. évad legszerethetőbb karakterét

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő