Miért rontjuk el már a kapcsolat legelején?

2011.április.1.

Egy kapcsolat eleje nagyon szenzitív időszak. Amíg ugyanis látszólag minden gördülékenyen megy, s mintegy magától történnek az események, valójában serényen zajlik a párkapcsolat megalapozása. Súlyos kérdések dőlnek el ilyenkor a párkapcsolat minden területén.

Amit ilyenkor tesztek egymással és egymásért, amit elvártok és ami ellen tiltakoztok, azok íratlan szabályokká rendeződnek, és később kérlelhetetlenül meghatározzák a kapcsolat működését. Olyan nincs, hogy három hónapig ágyba viszed a másiknak a kávét, és aztán egyszer csak nem, ahogyan az is veszekedést fog szítani, hogy a notóriusan bonbonnal kedveskedő hősszerelmes hirtelen miért is nem hoz semmit a randira. Nem azt mondom, hogy két év után is udvaroljatok úgy egymásnak, mintha még mindig harcolnátok a másik szerelméért, ahogyan azt sem, hogy lehetőleg hozd legrosszabb formádat, nehogy a másik idejekorán rászokjon a jóra. Inkább azt kell figyelembe venni, hogy erőnkön felül ne tegyünk rendszeresen szívességeket a másikért, és hogy semmiképpen se játsszunk meg olyan tulajdonságokat, amelyek valójában nincsenek meg bennünk.

Tudom, nagy a kísértés! Hiszen először nem is tűnik erőfeszítésnek hatkor kelő partnerünknek kávéval kedveskedni, még ha mi korábban kilenc előtt ki sem tudtunk mászni az ágyból, ahogy neki is természetesnek tűnik minden szombat estére rittyenteni valami izgalmas vacsorát, pedig általában egy rántottát is lusta összeütni. Egyszer-egyszer nem is baj, ha bebizonyítjuk, hogy hajlandók és képesek vagyunk a másikért erőfeszítéseket tenni. Ellenben rendszeresíteni olyan dolgokat, amelyek a rózsaszín köd elmúltával csak hatalmas púpok lesznek a hátunkon, nagyon káros. Mert mi hirtelen úgy fogjuk érezni, a másik olyasmit követel tőlünk, amihez nekünk nem fűlik a fogunk, a másik pedig csalódott lesz, hogy nem kapja már meg, ami jár neki. Ugyanis a kapcsolat legelején felvonultatott "ugyan már drágám, ez igazán semmiség-típusú" truvájok bizony azt a kellemes érzést fogják kelteni a másikban, hogy az adott szolgáltatás jár neki.

Épp ezért nagyon fontos, hogy igyekezz úgy mutatni a legjobb formádat egy kezdődő szerelemben, hogy közben végig önmagad maradj. Az első hónapokban többek között ki kell, hogy derüljön a másik számára, hogy, lusta vagy-e vagy szorgos, bőkezű és nagylelkű, vagy olyasvalaki, aki nagyon megnézi, mire szórja el a pénzt, hogy szeretsz-e főzni vagy inkább étterembe mész szívesen, hogy a szombat este kötelező partizással kell teljen, vagy az otthoni dévédézés számodra a tökély. És neked is meg kell ismerned a másik alapvető emberi tulajdonságait. Ha az első hónapokban magasra teszitek a lécet, akkor onnan már csak lejjebb vezet út. Az pedig csak csalódást, veszekedést és sírás-rívást fog maga után vonni. Kell ez neked?

Ez is érdekelhet

Egyetlen dolog, amit szex előtt mindig kötelező lenne megtenned

Egyetlen dolog, amit szex előtt mindig kötelező lenne megtenned

G-Életstílus

9 elérhető pénzügyi cél, és útmutató a megvalósításukhoz

9 elérhető pénzügyi cél, és útmutató a megvalósításukhoz

Sztárhírek

Diana hercegné ebből a megható okból kifolyólag nem viselt kesztyűt!

Diana hercegné ebből a megható okból kifolyólag nem viselt kesztyűt!