Hogyan befolyásolja a migrént az otthonról való dolgozás?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Bár vannak nagyon jó előnyei annak, ha valaki otthonról dolgozik, de sajnos megvannak a hátrányai is. Ahogy segíthet a migrén közben, hogy egy kényelmes helyen vagyunk, sokszor ez egy hátrány is lehet. Mutatjuk, hogy miért.

Hogyan befolyásolja a migrént az otthonról való dolgozás?
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Ha valaki home office-ból dolgozik, akkor alapvetően nagyobb ráhatása van arra, hogy milyen tényezők érik őt. Tehát, hogy milyen fény, levegő és zajok veszik körül, amiket egy munkahelyen nem biztos, hogy tud kezelni. És bár sokan inkább ezt a fajta munkát preferálják, sajnos ennek is megvannak a hátrányai.

HIRDETÉS

Elveszik a napi rutinod

Amikor az ember bejár dolgozni, akkor mindenképpen van valamilyen napi rutinja, ami fontos tud lenni migrén szempontjából. Ugyanis, ha valakinek van egy felépítése a napokra, akkor sokkal kevesebb olyan külső tényező fogja őt érni, amitől aztán fejfájása lesz. Ezért is fontos, hogy amikor otthon vagy, akkor szintén legyen egy rutinod. Kezdheted akár a napot egy kis sétával, ami egyben fel is frissít, majd napközben is tarts szüneteket és mérsékeld a kávé mennyiséget is. Igen, tudjuk, otthon sokkal könnyebb megcsinálni egy új adag kávét, mint a munkahelyen, de nem szabad túlzásokba esni.

Túlságosan magas lesz a heti képernyőidőd

Bár vannak, akik mindenképpen gép előtt dolgoznak egész nap és nem igazán tudnak ebből az időből visszavenni, mégis figyelni kell ennek a mértékére. Ha folyamatosan a képernyőt kell nézned, akkor egy idő után mindenképp tarts szünetet. Keress valami elfoglaltságot addig, vagy csak nézz ki kicsit az ablakon, hogy természetes fény is érje a szemed. Ahol pedig tudsz, ott csökkents a képernyőidődön, mert ez nagyon könnyen vezethet száraz szemekhez, ami pedig elősegíti a fejfájást és migrént.

Nem megfelelő helyen dolgozol

Itt nem szó szerint a munkahelyedre gondolunk, hanem a házadban/lakásodban lévő munkaterületre. Ha nincs kifejezetten egy asztalod, aminél tudnál dolgozni, akkor mindenképp szerezz be egy laptop tartót, hogy ne az öledből kelljen dolgoznod. Ugyanis a hát problémák is elősegíthetik a migrént.

A fényeket nem jól állítod be

Bár az biztos, hogy a szemnek szüksége van természetes fényre, de emellett amint kicsit sötétebb van, lámpát kell kapcsolnunk. Ennek fénye pedig fontos, hogy ne legyen zavaró a szemünknek, mert a folyamatos erős fény is fejfájáshoz vezethet. Ha pedig ahol dolgozunk ott túl sok fényes dolog van mellettünk, akkor érdemes lehet beszerezni egy rolót vagy függönyt, ami segít megszűrni a fényt, így nem lesz túl világos szemünknek.

Könnyen elterelődik a figyelmed

Ha folyamatosan több dologra koncentrálsz egyszerre, akkor könnyen okozhatsz magadnak migrént. Próbáld meg külön választani a teendőket és akár már a napodat úgy szervezni, hogy egyik a másikat ne befolyásolja. Ha pedig gyerekeid vannak, akik otthonról tanulnak, akkor próbáld meg legalább a munkád helyét egy kicsit elzártabb térbe helyezni, hogy amikor dolgozol, akkor tényleg csak oda kelljen koncentrálnod. Persze lehetséges, hogy mindenképp segítened kell neki/nekik, de amikor viszont gép elé ülsz, akkor az ne mellettük legyen.

Nem tartasz elég szünetet

A munkahelyen már csak a társaság miatt is többször vannak kisebb nagyobb szünetek, amik ha egyedül vagy, akkor lehetséges, hogy elmaradnak. Illetve az ebédedért sem kell elsétálnod a legközelebbi étterembe, vagy legalább a portára, csak a hűtőig. Segíthet, ha néha egy-egy kisebb szünetbe egy kis mozgást is beillesztesz, ugyanis sokaknak a mozgás is segíthet a migrén javításán. Szünetek pedig mindig kellenek, hogy kicsit szüneteltessük azt a folyamatos gondolkodást.

A házad lesz a munkahelyed is

Fontos, hogy el tudjuk különíteni a munkát a mindennapi élettől, akkor is, ha ez saját lakásunkban van. Legyen meg mindkettőnek a saját helye. Az a legjobb, ha van egy külön rész, amit csak munkára használsz és nem pedig az ágyból dolgozol vagy a kanapédról. Ugyanis, ha migrénnel küzdesz, akkor nagy segítség tud lenni, ha egyrészt van egy rutinod, illetve, ha valahol meg szeretnél pihenni, akkor az nem a munkára fog emlékeztetni.

Persze attól függetlenül, hogy valakinek folyamatos migrénjei vannak az nem azt jelenti, hogy mindent rosszul csinál. Lehetséges, hogy van egy nagyon jó rutinod és egészségesen étkezel, edzel, mégis sokszor fáj a fejed. Ebben az esetben mindenképp az orvosoddal konzultálj további teendőkről.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Alig ismertünk rá! Így néz ki ma a Viktor Krumot alakító színész a Harry Potterből

Alig ismertünk rá! Így néz ki ma a Viktor Krumot alakító színész a Harry Potterből

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)