Milyen technikai újításokat hoz az újabb évtized?

2020.január.2.

Divat lett a programozás és végre már nem csak a fiúkat vonzza ez a szakma, hanem egyre menőbb az, ha a nők is megtanulnak programozni. Dőlnek a szelfik a #devgirls és a #girlswhocode hashtagekre. Retro fejhallgató, agyonmatricázott laptop, kávé. Raklap a bútor, babzsák a fotel. Újabb kockát rántunk ki az előítéletek Jenga-tornyából! Ha azt is akarod tudni, hogy a NŐ programozók sikere mögött milyen egyéni sorsok vannak, akkor kövesd rovatunkat.
Nagyot megy az interneten a WTA női tenisztorna aktuális sztárjaival készített videósorozat, amiben régi műszaki cikkekre csodálkoznak rá. Ashleigh Barty, Simona Halep, Kiki Bertens, Aryna Sabalenka és sok más élvonalbeli teniszcsillag ismerkedik a walkmannel, a tárcsázós telefonnal és hasonló kütyükkel. Aki nem követi napi szinten a női teniszt, annak meglepő lehet, hogy a videón szereplő tizen- huszonéves lányok mostanra olyanokat utasítottak maguk mögé, mint Serena Williams vagy Maria Sharapova.

Milyen technikai újításokat hoz az újabb évtized?
Fotó: Getty Images

Igazi milleniálokként – van köztük, aki még húsz éves sincs! – csak találgatni tudnak, mi hogy működik. Születésük előtt kihaltak ezek a készülékek. Számukra teljesen megszokott, hogy mechanikus alkatrészeket alig tartalmazó műszaki cikkekkel vannak körülvéve.

Csak nézzünk vissza pár évet! Az első iPhone 2007 körül jelent meg, de az igazi áttörést hozó 4-es széria (előlapi kamerával, navigációval, nagy belső tárhellyel, és az applikációk robbanásszerű kínálatával) már a 10-es évek eredménye. Számos, ma teljes természetességgel használt szolgáltatás nem létezett 10 évvel ezelőtt. Spotify, Uber, Netflix, talán el se tudnánk képzelni mindennapjainkat nélkülük.

Ezeknek a sztároknak már teljesen magától értetődő, hogy a felkészülésük során is komoly informatikai támogatást élvezhetnek. A WTA egyik főszponzora, az üzleti szoftverek fejlesztésében piacvezető SAP segítségével minden mérkőzésük előtt statisztikai támogatást kaphatnak például arról, hogy az ellenfelek ütései a pálya melyik szektorába várhatók, milyen típusú szervákra lehet leginkább számítani, és szorult helyzetben az ellenfél returnje inkább tenyeres, vagy fonák oldalra szokott érkezni.

Számos technológiai újdonság, ami a 2010-es években jelent meg, várhatóan a most következő évtizedben fog kiteljesedni. Megjelentek a villanyautók, a lakossági alternatív energiatermelés, a virtuális fizetőeszközök, a 3D nyomtatású alkatrészek, a mesterséges intelligencia. A húszas években ezek a – ma még inkább egzotikusnak tűnő – fejlesztések tömegesen fognak elterjedni, és még gyorsabb ütemben fognak fejlődni. Kiváló példa erre a dróntechnológia. Azok a drónok, amikkel ma még csak a kamerát emelik a magasba a srácok, hogy belessenek a medencénél napozó lányok fölé, az hamarosan akár csomag szállítására is alkalmas lesz. A KPMG tanácsadócég jóslata szerint viszont a húszas évek végére légitaxiként is tömegesen fog elterjedni a világ nagyvárosaiban: 2029 karácsonyi forgatagában már akár drónnal úszhatjuk meg dugót, ha utolsó pillanatban ajándékért akarunk még elugrani valahova – az persze kérdés, hogy lesz-e még értelme fizikailag elmenni bárhova, vagy a netes vásárlás és a házhozszállítás kiszorítja ezt a műfajt.

Más területen is ugrásszerű fejlődés várható. A mesterséges intelligenciával "hajtott" ügyfélszolgálati rendszerek a webshopok és a bankok automata call-centeresein túlmenően például akár a bíróságok munkáját is tehermentesíthetik. Ezt állítja legalábbis Richard Susskind, aki a KPMG Legal Tóásó ügyvédi iroda és a Wolters Kluwer meghívására adott elő Magyarországon új könyve megjelenése alkalmából. A professzor egy korábbi könyvét kifejezetten a szakmák evolúciójának szentelte, bemutatva, hogy milyen hatást gyakorol az informatika, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia a ma ismert foglalkozásokra. Mindenki veszélyben van, ugyanakkor mindenki előtt ott a lehetőség, hogy képezze magát, és saját szakmája digitális átalakulásának az élvonalába ugorjon.

A napokban újabb programozóiskola jelent meg a magyar piacon, Wild Code School néven, és rögtön be is jelentette, hogy néhány fő erejéig ösztöndíjjal serkenti a lányok jelentkezését. Igaz, ami igaz, a nők körében egyre népszerűbb a programozás: a már ötödik éve a piacon levő Codecoolnál például 30 százalék fölötti a nők aránya. Bár a legtöbb programozósuli még úgy hirdeti magát, hogy a programozással egy új karrier indítható el valamilyen IT cégnél, a Codecool alapítói messzebbre tekintenek. Szerintük a 20-as évek azt fogják bizonyítani, hogy a programozás egyáltalán nem a szoftver- és telekomcégek állásaiban lesz csak elvárás. A kereskedelemtől a mezőgazdaságig mindenhol szükség lesz erre a készségre.

10 megosztó divattrend az elmúlt 10 évből

10 megosztó divattrend az elmúlt 10 évből

A legtöbbet hangoztatott félelem, hogy a következő években a robotok elveszik a munkánkat. Valójában nem a robotokra kell haragudni emiatt. Azok lesznek előnyben, akik irányítani, programozni, megalkotni fogják tudni a robotokat, programokat, alkalmazásokat. A veszélyt az utánunk jövő generáció, vagy az időben ébredő kortársaink jelentik. A harmincasok a húszévesekkel versenyeznek, a húszasoknak a tizenévesek taposnak a sarkára. A női teniszezőknek szűk egy évtized jut a rivaldafényből. Azonban a hétköznapi ember jól megválasztott karrierváltásokkal és folyamatos önképzéssel évtizedeken keresztül biztosíthatja megélhetését, hogy nélkülözhetetlen legyen és bírja a versenyt.

Még bátran élvezzük ki a pihenést, ünnepeljünk, aztán jöjjenek a boldog húszas évek, egy szép új világ, tele kihívással!

Ez is érdekelhet

Ezzel a két csillagjeggyel jössz ki a legnehezebben

Ezzel a két csillagjeggyel jössz ki a legnehezebben

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma valószínűleg fontos híreket titkolnak el előlünk - december 4.

Napi horoszkóp: Ma valószínűleg fontos híreket titkolnak el előlünk - december 4.

Szépséghírek

Sminkelj te is úgy, mint Emily - Megjelent a Lancôme x Emily Párizsban kollekció

Sminkelj te is úgy, mint Emily - Megjelent a Lancôme x Emily Párizsban kollekció