Milyen technikai újításokat hoz az újabb évtized?

2020.január.2.

Divat lett a programozás és végre már nem csak a fiúkat vonzza ez a szakma, hanem egyre menőbb az, ha a nők is megtanulnak programozni. Dőlnek a szelfik a #devgirls és a #girlswhocode hashtagekre. Retro fejhallgató, agyonmatricázott laptop, kávé. Raklap a bútor, babzsák a fotel. Újabb kockát rántunk ki az előítéletek Jenga-tornyából! Ha azt is akarod tudni, hogy a NŐ programozók sikere mögött milyen egyéni sorsok vannak, akkor kövesd rovatunkat.
Nagyot megy az interneten a WTA női tenisztorna aktuális sztárjaival készített videósorozat, amiben régi műszaki cikkekre csodálkoznak rá. Ashleigh Barty, Simona Halep, Kiki Bertens, Aryna Sabalenka és sok más élvonalbeli teniszcsillag ismerkedik a walkmannel, a tárcsázós telefonnal és hasonló kütyükkel. Aki nem követi napi szinten a női teniszt, annak meglepő lehet, hogy a videón szereplő tizen- huszonéves lányok mostanra olyanokat utasítottak maguk mögé, mint Serena Williams vagy Maria Sharapova.

Milyen technikai újításokat hoz az újabb évtized?
Fotó: Getty Images

Igazi milleniálokként – van köztük, aki még húsz éves sincs! – csak találgatni tudnak, mi hogy működik. Születésük előtt kihaltak ezek a készülékek. Számukra teljesen megszokott, hogy mechanikus alkatrészeket alig tartalmazó műszaki cikkekkel vannak körülvéve.

Csak nézzünk vissza pár évet! Az első iPhone 2007 körül jelent meg, de az igazi áttörést hozó 4-es széria (előlapi kamerával, navigációval, nagy belső tárhellyel, és az applikációk robbanásszerű kínálatával) már a 10-es évek eredménye. Számos, ma teljes természetességgel használt szolgáltatás nem létezett 10 évvel ezelőtt. Spotify, Uber, Netflix, talán el se tudnánk képzelni mindennapjainkat nélkülük.

Ezeknek a sztároknak már teljesen magától értetődő, hogy a felkészülésük során is komoly informatikai támogatást élvezhetnek. A WTA egyik főszponzora, az üzleti szoftverek fejlesztésében piacvezető SAP segítségével minden mérkőzésük előtt statisztikai támogatást kaphatnak például arról, hogy az ellenfelek ütései a pálya melyik szektorába várhatók, milyen típusú szervákra lehet leginkább számítani, és szorult helyzetben az ellenfél returnje inkább tenyeres, vagy fonák oldalra szokott érkezni.

Számos technológiai újdonság, ami a 2010-es években jelent meg, várhatóan a most következő évtizedben fog kiteljesedni. Megjelentek a villanyautók, a lakossági alternatív energiatermelés, a virtuális fizetőeszközök, a 3D nyomtatású alkatrészek, a mesterséges intelligencia. A húszas években ezek a – ma még inkább egzotikusnak tűnő – fejlesztések tömegesen fognak elterjedni, és még gyorsabb ütemben fognak fejlődni. Kiváló példa erre a dróntechnológia. Azok a drónok, amikkel ma még csak a kamerát emelik a magasba a srácok, hogy belessenek a medencénél napozó lányok fölé, az hamarosan akár csomag szállítására is alkalmas lesz. A KPMG tanácsadócég jóslata szerint viszont a húszas évek végére légitaxiként is tömegesen fog elterjedni a világ nagyvárosaiban: 2029 karácsonyi forgatagában már akár drónnal úszhatjuk meg dugót, ha utolsó pillanatban ajándékért akarunk még elugrani valahova – az persze kérdés, hogy lesz-e még értelme fizikailag elmenni bárhova, vagy a netes vásárlás és a házhozszállítás kiszorítja ezt a műfajt.

Más területen is ugrásszerű fejlődés várható. A mesterséges intelligenciával "hajtott" ügyfélszolgálati rendszerek a webshopok és a bankok automata call-centeresein túlmenően például akár a bíróságok munkáját is tehermentesíthetik. Ezt állítja legalábbis Richard Susskind, aki a KPMG Legal Tóásó ügyvédi iroda és a Wolters Kluwer meghívására adott elő Magyarországon új könyve megjelenése alkalmából. A professzor egy korábbi könyvét kifejezetten a szakmák evolúciójának szentelte, bemutatva, hogy milyen hatást gyakorol az informatika, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia a ma ismert foglalkozásokra. Mindenki veszélyben van, ugyanakkor mindenki előtt ott a lehetőség, hogy képezze magát, és saját szakmája digitális átalakulásának az élvonalába ugorjon.

A napokban újabb programozóiskola jelent meg a magyar piacon, Wild Code School néven, és rögtön be is jelentette, hogy néhány fő erejéig ösztöndíjjal serkenti a lányok jelentkezését. Igaz, ami igaz, a nők körében egyre népszerűbb a programozás: a már ötödik éve a piacon levő Codecoolnál például 30 százalék fölötti a nők aránya. Bár a legtöbb programozósuli még úgy hirdeti magát, hogy a programozással egy új karrier indítható el valamilyen IT cégnél, a Codecool alapítói messzebbre tekintenek. Szerintük a 20-as évek azt fogják bizonyítani, hogy a programozás egyáltalán nem a szoftver- és telekomcégek állásaiban lesz csak elvárás. A kereskedelemtől a mezőgazdaságig mindenhol szükség lesz erre a készségre.

10 megosztó divattrend az elmúlt 10 évből

10 megosztó divattrend az elmúlt 10 évből

A legtöbbet hangoztatott félelem, hogy a következő években a robotok elveszik a munkánkat. Valójában nem a robotokra kell haragudni emiatt. Azok lesznek előnyben, akik irányítani, programozni, megalkotni fogják tudni a robotokat, programokat, alkalmazásokat. A veszélyt az utánunk jövő generáció, vagy az időben ébredő kortársaink jelentik. A harmincasok a húszévesekkel versenyeznek, a húszasoknak a tizenévesek taposnak a sarkára. A női teniszezőknek szűk egy évtized jut a rivaldafényből. Azonban a hétköznapi ember jól megválasztott karrierváltásokkal és folyamatos önképzéssel évtizedeken keresztül biztosíthatja megélhetését, hogy nélkülözhetetlen legyen és bírja a versenyt.

Még bátran élvezzük ki a pihenést, ünnepeljünk, aztán jöjjenek a boldog húszas évek, egy szép új világ, tele kihívással!

Ez is érdekelhet

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

G-Életstílus

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?