Mindent a jó alváshoz: Útmutató matrac és ágyrács választáshoz

2020.szeptember.2.

A Magyar Alvás Szövetség felmérései szerint ˝Magyarországon a felnőtt lakosságnak több mint harminc százaléka küzd alvásproblémákkal. Egyre kevesebbet és egyre rosszabbul alszunk, miközben a teendőink eredményes megvalósításához nélkülözhetetlen a mindennapi jó alvás.˝

Ezért a World Association of Sleep Medicine/World Sleep Society magyarországi partnerszervezete, a Magyar Alvás Szövetség 2020-ban meghirdette az Alvás Évét. Az alváskultúra hazai szakembereinek tapasztalataival erősítik a globális kampányban résztvevők nemzetközi üzenetét: "Better Sleep, Better Life, Better Planet – Jobb alvás, jobb élet, jobb világ." Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik a Bonami home & living webáruház is Aludj a Bonamival! szeptemberi kampányával, ahol a hálószoba és az alvás kerül fókuszba.

Mi az egészséges és kényelmes alvás alapja? Nem a legdrágább és legjobb ágy, – bár egy jó ágy ugyanúgy elengedhetetlen a nyugodt és pihentető alváshoz, – hanem a minőségi matrac és ágyrács. A Bonami alvásszakértőinek útmutatójából megtudhatjuk, hogy mire érdemes odafigyelnünk a számunkra ideális matrac kiválasztásánál.

1. A matrac keménysége – Az egyik legfontosabb szempont
Vásárláskor fontos, hogy számunkra ideális keménységű matracot válasszunk. Ráfekvéskor a matracnak csak azokon a helyeken kell meghajlania, ahol nyomást gyakorolunk rá (váll, lapocka és csípő rész). Általános szabály, hogy a keményebb matracok a nagyobb testsúlyúaknak, míg a puha matracok a kisebb testsúllyal rendelkezőknek ajánlottak. Ez azonban egyéni tetszésünktől és szokásainktól is függ.

Bonami tipp: Gyakori forgolódás abból is adódhat, ha a matrac túl kemény. Ilyen esetben javasoljuk egy közepes keménységű matrac használatát.


2. A matrac mérete és vastagsága
A matrac mérete elsősorban az ágyunk méretétől függ. Ezek a piacon elérhető standard méretek: Egyszemélyes: 90 x 200 cm, 80 x 200 cm, 120 x 200 cm, Kétszemélyes 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm. A matrac vastagságát másképpen a matrac magasságának is nevezik. Minél magasabb egy matrac, annál kényelmesebb. Minimum 15 cm vastagságú matracot válasszunk. A maximum 10 cm-es matracokat csak alkalmi alváshoz ajánljuk.

Bonami tipp: Franciaágyhoz akár 2 db 90 cm széles matracot is használhatunk. Partnerünknek más lehet az igénye, és előfordulhat, hogy eltérő keménységű matracokra van szükségünk. A 2 különböző matracnak köszönhetően mindenki elégedett lesz.

3. A matrac anyaga
Minden anyagnak vannak előnyei és hátrányai. Csak rajtunk múlik, melyiket választjuk. A rugós matracok például jó légáteresztő képességgel rendelkeznek, igazán tartósak és ellenállóbbak a penésszel és az atkával szemben. A hab matracok univerzálisak, többfajta ágyrácshoz is alkalmasak, ellenállnak a kártevőknek, jól alkalmazkodnak az emberi testhez és kifejezetten könnyűek.
A természetes matracok szintén kiváló légáteresztő képességűek, megfelelnek az igényes higiéniai elvárásoknak és magas természetes gumit vagy kókuszrostot tartalmaznak. Mindezek mellett léteznek még kombinált, szendvics és futon matracok is. Még többet a matracokról itt!

4. A matrac ára
Ha alkalmi alváshoz keresünk matracot a vendégek számára vagy a nyaralóba, akkor elegendő egy olcsóbb matrac beszerzése. Érdemes viszont nagyobb összeget fordítani a mindennapi alváshoz szükséges matracra. Valóban igaz, hogy a drágább, minőségibb matrac jobb alvást eredményez, és minden reggel kipihenve és energiával telve ébredhetünk.

Hogyan válasszunk ágyrácsot?
Az ágyrács kiválasztását gyakran alábecsülik, pedig egészségünk és alvásunk minősége szempontjából szintén fontos szerepet tölt be. Elosztja a test súlyát, megtartja a gerincet és segíti a matrac és az ágy szellőzését. Tehát, ha minőségi matracot vásárolunk, de az ágyrácson spórolunk, akkor a matrac hatásának egy része elvész. Egy minőségi ágyrácsnak viszont egy életen át hálásak lehetünk.

Az alábbi ágyrácsok kaphatók:
● Rögzített léces ágyrács
● Rögzített lamellás ágyrács
● Szegmentált ágyrács
● Állítható, motoros és dönthető ágyrácsokAlvás a padlón
Ha nemrég költöztünk új lakásba, és az új ágyunk még nincs meg, vagy váratlan látogató érkezik, akit el szeretnénk szállásolni az éjszakára, akkor itt a megoldás! A japán futonok praktikusak és kényelmes alvást biztosítanak. (Mi is az a futon? Párnázott, összecsukható matrac, ami kényelmes alvást biztosít a földön. Reggel egyszerűen összehajtható, így napközben nem foglal nagy helyet. A futonok természetes anyagokból készülnek, leggyakrabban pamutból.)

További hasznos lakberendezési tippekért, dekorációs megoldásokért és inspirációért látogass el a
Bonami.hu


oldalára!

Ez is érdekelhet

Találj magadnak valakit, aki olyan szerelmesen tekint rád, mint Tom Holland Zendayára

Találj magadnak valakit, aki olyan szerelmesen tekint rád, mint Tom Holland Zendayára

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet