A munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése akár 60 óra munka mellett is lehetséges

2020.november.4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Glamour x Female Founders cikksorozat főszereplői fiatal, női startupper vállalkozók, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy segíteni és bátorítani fogják azokat a nőket, akik még nem kezdtek bele a saját vállalkozásuk megalapításába, vagy nagyon az elején járnak. Tippeket, tapasztalatokat osztanak meg veletek, hogy könnyebben vegyétek az akadályokat!

A munka és a magánélet közötti egyensúly kialakítása tanulható
A munka és a magánélet közötti egyensúly kialakítása tanulható
Fotó: Shutterstock

Számtalan cikket olvastunk már arról, hogyan csökkentsük a terhelést a munkában, hogyan aludjunk többet és teremtsünk egészséges egyensúlyt a munka és a magánélet között. Ígérjük, ez a cikk most más lesz!

Nálunk nem tabu, és tudjuk, hogy a stressz a karrierépítés és vállalkozásépítés része, és számunkra is nagy rejtély az egészséges munka-magánélet egyensúly kérdése. Mi sem tudjuk a tökéletes receptet, mert NINCS ILYEN. Mindenkinek mást jelent és más formában valósul meg, a fontos csak az, hogy törekedjünk rá.

Miért fontos a munka-magánélet egyensúly?

Akár saját vállalkozást irányítasz, akár alkalmazásban dolgozol az, hogy milyen fontosságot tulajdonítasz a munkának, kizárólag a te személyes döntésed, sőt, ha ez idővel változik, az is. Sophia Amoruso szerint is rendben van, ha néha munka-szörnyeteggé válunk.

Ugyanakkor az életednek többnek kell lennie, mint hogy csak pénzt keress. Barátok, egészség, utazás, sport, hobbi, gyerekek, család - ez csak néhány egyéb tényező az életben, amelyek rengeteg örömet okozhatnak. Ha nem figyelünk a munka és magánélet közötti egyensúly megteremtésére, akkor egyszerűen fennáll annak a veszélye, hogy nem élvezzük az élet egyéb aspektusait.

Az igazi girlboss-ok nap, mint nap keményen kell dolgoznak azért, hogy elérjék a céljaikat az életben, de néha ki is kell ereszteni a gőzt. A jó hírünk, hogy ezt tanulni is lehet. Néha a legproduktívabb dolog, amit tehetsz, hogy pihensz! Szeretnék megosztani néhány work-life balance tippet, amelyeket mi alkalmazunk/próbálunk alkalmazni startup alapítókként, amelyek még a néha 60 órásba csúszó munkahetekkel is segítenek megtalálni a számunkra legjobb egyensúlyt.

Ismerd meg a határaidat!

Előfordult már veled, hogy belassult a mobilod, mert egyszerre annyi app futott, hogy egyszerűen csak felforrósodott és lefagyott? Hasonló érzés az is, amikor eléred a határaidat.

Mindenkivel megesik néha, de fontos, hogy ilyenkor felismerd és tudatosítsd, hogy nem valós elvárás 24/7 dolgozni, kreatívnak és motiváltnak maradni.

Az, hogy mennyire vagy elfoglalt és túlterhelt, nem a sikeresség mércéje.

Ha nem érzed jól magad a bőrödben, nincs energiád és inspirációd a munkához, állj meg egy pillanatra, és találj időt egy kis befelé figyelésre, oldj meg egy olyan konfliktust, vagy személyes dolgot, amit a munka miatt hátrasoroltál, emlékeztesd magad arra, hogy mi az, ami igazán számít.

Meditálj - bárhol bármikor

Rengeteg kutatás támasztja alá a meditáció azonnali pozitív hatásait a kreativitásra, stresszcsökkentésre és általános közérzetre vonatkozóan, de ami a legjobb benne, hogy tényleg bárhol végezheted, és akár 2-3 perc is rengeteget segít egy-egy nehéz napon. Nem kell hozzá más, mint a mobilod a Calm app-pal, a fülhallgatód és egy csendesebb sarok - lehet ez a kocsiban, egy kávézóban vagy egy babzsákban az irodában.

Még gyorsabb változást idézhetsz elő, ha kitűzöl célokat, például, hogy heti 2x 5 percet meditálsz, majd növeld a hosszt és a gyakoriságot olyan ütemben, ahogy számodra a legkényelmesebb. Az eredmények döbbenetesek lesznek, és szinte az életed minden területébe beszivárognak majd, az étkezéstől kezdve a gondolkodásmódon át az alvásig.

Kérj segítséget!

Ma már teljesen máshogy értelmezzük a terápiát, mint régen, és szerencsére már nem szégyen, ha van egy professzionális partnerünk, aki segít nekünk megbirkózni az élet változásaival. Sőt a legsikeresebb emberek mind ezt csinálják. Azonban az még mindig gyakori tévhit, hogy terápiára valamilyen negatív esemény után jelentkezünk be.

Az egyik leggyakrabban emlegetett mottónk, hogy: "A sikeres és nem sikeres ember között kizárólag az önismeret áll." Őszintén hisszük, hogy a terápiás folyamat által elérhető önismeret szintje a legjobb befektetés önmagunkba és a jövőnkbe, ami nem csak hosszú távon, de rövid távon is segít a legjobbat kihozni magunkból.

Időbeosztás - nem csak a munkában

Gyakran ütemezünk, priorizálunk és készítünk timing-okat a munkában, igaz? A meetingek, találkozók, rendezvények, határidők mind a naptárunkban vannak, mert ezek olyan dolgok, amelyeket fontosnak tartunk. Részt kell rajtuk vennünk és teljesítenünk kell.

Munka az Európai Unión belül bárhol? EU-s polgárként minden lehetőséged megvan rá

Munka az Európai Unión belül bárhol? EU-s polgárként minden lehetőséged megvan rá

De mi van a magánéletünkkel?

Annak érdekében, hogy ugyanolyan prioritást élvezzen a magánéleted, mint a munkád, érdemes bevezetned a naptáradba minden mást is, amit fontosnak tartasz. Edzőterem, főzés, randi, családdal töltött idő, metime - azonban nem elég beírni a naptárba, fontos, hogy legyen olyan kőkeményen bevésve, mint egy leadási határidő a munkában.

Csináld azt, amit szeretsz!

Szinte megszakad a szívünk, amikor olyan embereket látunk magunk körül, akik az életük nagy részét olyan munkával töltik, amit utálnak, és folyamatosan számolják vissza a perceket a munkahelyen. Senkinek sem könnyű az út, ami ahhoz a munkához vezet, amit igazán szeret, és van, akinek még nehezebb, de őszintén hisszük, hogy lehetséges, és mindig van egy első lépés ebbe az irányba. Ha most úgy is látod, hogy számodra lehetetlen, kezdj bele valamibe, amit szeretsz, és tegyél egy kis extra erőfeszítést ezért. Végezz el egy ingyenes online kurzust, kezdj el beszélni terveidről ismerőseidnek, indíts egy ingyenes webshopot... Hidd el, amint elkezded, a lehetőségek megtalálnak. Olvasd még több tippünket itt.

Több vagy, mint a karriered

Fontos, hogy akkor is észrevedd az eltolódott arányokat, ha épp felfelé ível a karriered, sikeres vagy a munkádban, örömmel kezded a napot hétfőnként, és a túlórákat is ritkán veszed észre. Hajlamosak vagyunk ilyenkor figyelmen kívül hagyni a személyes dolgainkat, igényeinkat, mint az egészségünket, a barátainkat és a családunkat. És bár rendben van, hogy időnként eltolódnak a határok egy-egy karriercél elérése érdekében, mindig figyelj arra, hogy időt szánj arra az énedre is, aki nem "alkalmazott" vagy "vállalkozó", mert végülis az egészségednél és a családodnál semmi sem fontosabb. Ámen!

A munkáról érdemes olvasni, sok időt töltesz vele!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Ezek a horror filmek olyan gyomorforgatóak voltak, hogy a nézők kisétáltak a moziból

Ezek a horror filmek olyan gyomorforgatóak voltak, hogy a nézők kisétáltak a moziból

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Így lehet leszokni a dohányzásról - mutatjuk a szakértő tanácsát (x)

Így lehet leszokni a dohányzásról - mutatjuk a szakértő tanácsát (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Félsz, hogy a hajfesték tönkreteszi a hajad? Így válassz (x)

Félsz, hogy a hajfesték tönkreteszi a hajad? Így válassz (x)

PR

Lékai-Kiss Ramóna erre az arcápolási technikára esküszik (x)

Lékai-Kiss Ramóna erre az arcápolási technikára esküszik (x)