Munka utáni rutinok, melyektől motiváltabb leszel!

Nem is gondolnád, hogy mennyire fontos, hogy mivel töltjük el az időnket munka után. Nem csak feltöltődés, pihenés miatt lényeges, hanem amiatt is, hogy új inspirációkat gyűjtsünk, újra motiváltak legyünk a feladatainkban, legyen kedvünk új dolgokat tanulni, pozitívan álljunk az új kihívásokhoz. Persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól minden munka utáni pillanatodat hosszú listányi teendőkkel kell megtöltened. Sokkal inkább a helyes mértéket kell megtalálnod. Segítünk!

Munka utáni rutinok, melyektől motiváltabb leszel!
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Az egésznek az a lényege, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a munka és a magánélet között, és közben kényelmesen érezzük magunkat. Persze mindenkinek vannak jobb és rosszabb napjai, és egyértelműen ez is befolyásolja, hogy mikor milyen hangulatban érünk haza, indulunk el a munkából. De az biztos, hogy ha egy kicsit tudatosabbakká válunk, jobban ismerjük magunkat, akkor könnyebb lesz a döntés is, hogy aznap még minek álljunk neki, mibe vessük bele magunkat a szabadidőnkben. Önmagunk megfigyelése segíthet, hogy egészséges, kielégítő munka utáni rutint alakítsunk ki.

Azokra a napokra, amikor a legmotiváltabbnak érzed magad

Már magában az is nagyon jó, hogyha jó napod van a munkában, elégedett vagy, de ha ez a munkaidő végére is megmarad ez, akkor azt mindenképp használd ki! Ilyenkor érdemes elvégezni az olyan teendőket, amiket már régóta halogatsz vagy sosem volt igazán erőd megcsinálni őket. És ha nem is teljesen fejezed be a takarítást vagy ruhaválogatást legyen az bármi, akkor is ha csak 10 percet, fél órát foglalkozol vele, máris sokkal jobban fogod magad érezni, és talán legközelebb is könnyebben veszed rá magad, hogy újra nekiállj.

Ha a motiváltságtól fel vagy pörögve, akkor egy esti edzést is beiktathatsz. Legyen az futás, kondi vagy egy kis pilates. A lényeg, hogy használd ki ezeket a plusz energiákat, mert tudjuk, hogy nem leszel minden nap ennyire energikus.

A nap végén pedig, ha még mindig tele vagy energiával, akkor ahelyett, hogy erőltetve ágyba küldenéd magad, inkább ülj le és írj meg előre pár teendőt vagy csak terveket a következő pár hétre. De akár egy jó könyv is megoldhatja a problémát és szépen lassan az agyad is lelassul, lecsendesül.

Azokra a napokra, amikor még a kávé sem segít

Ne aggódj, senki sincs minden nap a topon, és mindenkinek vannak olyan napjai, amikor semmi nem megy olyan jól.

Érthető, hogy ha egy nehezebb napod van, akkor munka után nem az a legfontosabb, hogy még otthon is aktív légy, ilyenkor elég az is, ha a másnapra fókuszálsz. Ha aznap nincs éppen semmi sürgető dolgod, akkor csak ülj le és tervezz előre, hogy ne csússz el semmivel, és gyűjts erőt a következő napokra. Tévedés, hogy mindig nagyon aktívnak kell lenni!

Ha szeretnéd feldobni a kedved, akkor csinálj valami olyat, amit igazán szeretsz. Mi mindenképp ajánlunk egy kis meditációt vagy jógát, mert ezek nagyon jól ki tudják kapcsolni az embert és feltöltenek, újabb erőre kapsz tűlük. Az is jó hatással lehet rád, ha összeszeded, hogy aznap miket csináltál meg, milyen jó dolgok történtek veled. Az öröm, a hála érzése és az apró dolgok is fel tudják dobni a napod.

Azokra a napokra, amikor szükségünk van a társaságra

A jó társaság, az együttlét azokkal, akiket szeretsz, mindig nagyon jól fel tudják tölteni az embert. Főleg az olyan munkakörök mellett, amikor a laptop előtt ülve dolgozod végig a napot anélkül, hogy valakivel valójában találkoztál, vagy beszéltél volna. Sajnos az online meetingek sem számítanak megnyugtató interakcióknak, mert inkább stresszesebb leszel tőlük.

Ha éppen nincs időd egy-két órára leülni valahova egy kávéra, de szeretnél találkozni a barátnőddel, akkor esetleg egy jó ötlet lehet, hogy összeegyeztetitek kinek milyen teendői vannak a hétre. Ha pedig éppen mindkettőtöknek el kell mennie a boltba bevásárolni, vagy elmenni a bankba ügyet intézni, akkor menjetek együtt, már erre a kis időre is feltöltődés lesz összefutni. Nem mellesleg pedig sokkal izgalmasabbá tesz egy nem annyira izgalmas, kötelező programot, ha közben eszmét cseréltek.

Ha pedig van időd, akkor egy kis séta mindig jó program lehet és amellett, hogy kibeszélitek az élet nagy problémáit még a lépésszámlálótok is pörögni fog.

„Ezredfordulós generációként egyszerre akarunk mindent, és ez elrugaszkodott, demoralizáló és kimerítő”

Azokra a napokra, amikor úgy érzed, hogy változásra van szükséged

Mindenki szeret otthon ülni és kényelembe helyezni magát, de vannak napok, amikor ez kevés. Amikor érzed, hogy elégedetlen vagy, nyugtalan, érdemes kicsit kilépned a konfortzónádból.

Egy újfajta edzés is tökéletes választás lehet. Amellett, hogy mozogsz, nem érzed majd unalmasnak a mindennapokat sem.

Egy kis énidő, önmagad felé fordulás megoldás lehet a legtöbb problémára. Ha pedig kalandos kedvedben vagy, akkor itt az ideje, hogy egyedül hódítsd meg a világot. Na jó, elég lesz a lakóhelyedet felfedezni. Menj el a kedvenc éttermedbe vagy múzeumodba, egy kiállításra, színházba, és ne félj egyedül menni ezekre a kaladokra! Az ember sokszor nem hagy magának időt a gondolkodásra, pedig az ilyen aktív egyedüllétekben nemcsak hogy gondolkodni lesz időd, de fejlődik a problémamegoldó készséged és a kedved is jobb lesz, magabiztosabbnak érzed majd magad.

Azokra a napokra, amikor inspirációra van szükséged

A sok munka és magánéleti teendő mellett sokszor az ember azt se tudja, hogy éppen hova kapja a fejét. Nem is beszélve arról, hogy a motivációnk ilyenkor nagyon könnyen elveszik, és a végén már azt sem tudjuk, hogy merre van előre.

Ha te is úgy érzed, hogy szétszórt vagy, akkor próbáld meg a környezeteddel kezdeni. Szokták mondani, hogy a rend a lelke mindennek, és ebben a közmondásban van igazság. Ha egy kicsit kitakarítod a lakásod, rendbe rakod a szobád, kimosod a szennyes ruhákat, akkor lehet, hogy a végére úgy fogod érezni, hogy rendezettebb lettél. Közben pedig kihasználhatod, hogy egy kicsit elterelheted a gondolataidat a mindennapi dolgokról, és nem kell rajtuk agyalnod.

Motivációra van szükséged? Segítünk!

Ez is érdekelhet

Selena Gomez elhozta a tavaszi körömtrendek legmenőbb verzióját

Selena Gomez elhozta a tavaszi körömtrendek legmenőbb verzióját

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói