Mutatjuk a legjobb farsangi fánkot!
Van, amire megéri időt szánni, ez a házi farsangi fánk pont ilyen.
Ezeket láttad már?
Készítsd el te is!
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dl tej, 1 marék cukor, csipet só, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál rum a sütéshez: 3 dl olaj, valamint: 1 evőkanál porcukor, 10 dkg dzsem (tetszés szerint), csoki öntet
Így készítsd el:
Rakd bele a tejbe a cukrot, langyosítsd meg, majd morzsold bele az élesztőt. Ha felfutott, akkor add hozzá a lisztet, a tojások sárgáját, a rumot, a csipet sót, és kezdd el összeállítani a tésztát. Miután összeállt, apránként add hozzá a vajat, és jól keverd ki a tésztát.
Ha elválik a táltól és a kezedtől, szórd meg a tetejét liszttel. Takard le konyharuhával és keleszd meleg helyen 30 percig, ezután gyúrd újra össze, kicsit pihentesd, majd nyújtsd ki 1 cm vastagra, és szaggasd ki pogácsaszaggatóval a fánkokat.
Ezután újra takard le, keleszd ismét 20 percig, majd süsd ki közepesen forró olajban egyik felét fedő alatt. Így lesz szalagos a fánk. Ha kész, szedd papírtörlőre, majd töltsd meg barack és szilva lekvárral, szórd meg porcukorral és díszítsd tetszőlegesen.
Első alkalommal kerül megrendezésre Budapesten az Alle melletti sétányon a finom cukormázas fánkok fesztiválja a Farsangi Fánkfesztivál. Ezen a gasztronómiai fesztiválon hagyományos és újhullámos fánkok mellett farsangi ételek, különleges borok, pálinkák, sörök és farsangi koktélok kerülnek terítékre.Ingyenes családi programok, farsangi mulatság és élő fánk készítés vár mindenkit február 24-26 között az I. Budai Farsangi Fánkfesztiválon.