Így éld túl a nárcisztikussal való szakítást - 8 egyszerű tipp, ha te is találkoztál már egyikükkel

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ma már egyre gyakoribb mindazokra ráfogni, hogy "nárci", aki már legalább kétszer önző módon viselkedtek, ám azért kisebbíteni sem érdemes azokat a sérüléseket, amiket egy valódi narcisztikussal való találkozás okozhat. Ebben a cikkben azt vesszük sorra, honnan tudod, hogy mi okozta a sérüléseid, és hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy a sebek előbb begyógyuljanak, úgy, hogy közben sem bántó, sem manipulálható nem leszel.

Most megtudhatod, mik a narcisztikus személy  legfontosabb tulajdonságai.
Most megtudhatod, mik a narcisztikus személy legfontosabb tulajdonságai.
Fotó: Gettyimages.com

Az első lépést, hogy tudj különbséget tenni aközött, valóban nárcisztikussal volt dolgod, vagy épp csak önző, éretlen viselkedést tapasztaltál. (Utóbbi esetben könnyen lehet, hogy az illető még örül is annak, hogy jelzed, hogy bántó módon viselkedett és így arra is van esély, hogy legközelebb másképp tegyen.) A szakemberek ma már egyetértenek abban, hogy egy kis nárcisztikus mindannyiunkban van, ami nem is feltétlenül baj, hiszen ha csak egy keveset kaptál belőle, az segíthet a munkahelyi ranglétrán való magbiztos lépkedésben, élvezetesebbé teheti a mások előtt való szereplést és könnyebbé azt, hogy az érdekeidet érvényesítsd a kisebb és nagyobb közösségekben.

De a mi a helyzet akkor, ha olyasvalakivel találkoztál, aki már olyan mértékben fókuszál saját magára, hogy az a te életedben is kellemetlenségeket okoz? A Healthline cikke szerint te magad is könnyen rájöhetsz, hogy mennyire nárcisztikus az érintett személy a környezetedben.

A lap azt írja: igazi nárcisztikus az, aki nárcisztikus személyiségzavarban szenved. Ez egy mentális egészségi állapot, amelyet a következők jellemeznek: túlgondolt fontosságérzet, a túlzott figyelem és csodálat mély igénye és a másokkal szembeni empátia hiánya. Mindezeken túl fontos jellemző, hogy gyakran problémás kapcsolataik vannak, nincsenek például igazi, kölcsönös barátságaik, és persze meggyőződésük, hogy különlegesek és egyedülállóak, és csak más különleges, vagy magas rangú személyek számára érthetők meg. Hatalmas csodálatra van szükségük, amire történetekkel erősítenek rá, de a „jogosultság” érzése is jellemző, vagyis ők azok, akik azt képzelik, hogy nekik szabad a megengedettnél gyorsabban hajtani, szabálytalankodni, vagy épp a sorok elejére furakodni.

Kapcsolataikban megjelenhet egy kizsákmányoló magatartás, mások kihasználása, ami a leggyakrabban egyoldalú, vagy esetleg látványos, eltúlzott segítségnyújtásokkal párosul, amikkel jó eséllyel majd később fognak menőzni. Megjelenhet az irigység mások felé, vagy az a meggyőződés, hogy mások irigylik őket és persze imádnak magukról beszélni és bókokat kicsikarni.

Amikor összejössz valamelyikükkel mindez nem feltétlenül látszik, sőt. Amíg megszereznek, éppen ők dicsérnek téged, az egész úgy kezdődik, mint egy mese. Lehet, hogy állandóan üzennek neked, vagy épp már az első hónapban kijelentik, hogy szeretnek és úgy érzik, megtalálták az igazik. Ezt szakértők „ szerelembombázásnak ” nevezik és az a célja, hogy később a rajongást kamatostul visszaadd.

Talán elmondják, mennyire okos vagy, vagy hangsúlyozzák, mennyi hasonlóság van bennetek, még akkor is, ha most kezdtetek el találkozgatni.

- Ha úgy gondolod, hogy még korai, hogy igazán szeressenek, akkor valószínűleg az is. Ha úgy érzed, hogy nem tudnak rólad eléggé ahhoz, hogy valójában szeressenek, akkor valószínűleg igazad van - vallja a portál megkérdezett szakértője.

A jelek persze önmagukban nem utalnak semmire. Ha ezek közül csak egyet tapasztalsz és valaki az ismerkedés során elmondja, milyen sokat dolgozott, hogy megvegye az új autóját, vagy épp valóban rajonganak érted, nem kell elszaladnod. De ha valami túl szép és túl gyors ahhoz, hogy igaz legyen, akkor azért érdemes nyitva tartani a szemed.

Perpetua Neo klinikai szakpszichológus a nárcisztikusokkal való szakításról szóló cikkében úgy fogalmaz: a szakítás velük nehéz, és nincs is kézikönyv a nárcisztikus manipulációi közötti navigációhoz. Jonathan Marshall pszichológus azt mondja, hogy ezt a fajta szakítást egy hosszú játéknak kell tekinteni: "Folyamatos erőfeszítésekre és figyelemre van szükség, mert a saját problémáit használja fel ellened. Ez egy valódi ostrom – emelte ki a szakember.

A szerző azért összegyűjtött néhány tanácsot arra az esetre, ha egy nárcisztikus csapdájából szabadulnál a lehető legegyszerűbben, és szeretnéd a szakítás utáni fájdalmat minimalizálni. Lássuk, miket tanácsol a szakember!

1. Ne próbáld meg elszámoltatni

A legtöbb emberrel ésszerű vitákat folytathatunk arról, hogy bizonyos viselkedésmódok elfogadhatatlanok. Egy nárcisztikus válaszában ezzel szemben belátás helyett jó eséllyel benne lesznek az őrült/ésszerűtlen/túlérzékeny szavak és az, hogy "ígérem, hogy változtatok, csak adj esélyt". Vannak esetek, amikor úgy tűnhet, hogy a nárcisztikus megváltozott, kivéve, hogy gyakran „egy lépés előre és öt lépés hátra” – érzésed van. Nem fogod tudni hosszú távon megváltoztatni, fölösleges éveket szánnod rá.

2. Tartsd magad a tisztánlátás pillanataihoz!

Mire készen állsz a távozásra, nagy probléma az, hogy akkora már valószínűleg távol vagy a barátaidtól, családodtól és a benned lévő bölcsesség hangjától - ez egy tipikus nárcisztikus befolyásolás végeredménye. Így amikor a belső világosság pillanatai megérkeznek és rájössz, hogy ez neked nem jó, Marshall hangsúlyozza annak fontosságát, hogy ragaszkodj hozzájuk, mert ha bejelented, hogy elköltözöl, a nárcisztikus párod nem valószínű, hogy azt mondja majd: rendben, minden jót, sokkal esélyesebb, hogy valamiképpen manipulálni, befolyásolni akar majd.

3. Csak azért, mert te megváltoztál, nem jelenti azt, hogy ők is meg tudnak

Remek, ha neked sikerült belátni, hogy bántó voltál valakivel és soha többé nem tenni azt, amivel fájdalmat okoztál, de ne abból indulj ki, hogy ez másoknak is ilyen egyszerű. A nárcisztikusok nem tudnak és nem is fognak változtatni, csak amíg elhiszed, hogy mások lettek.

4. A belátás nem tesz rossz emberré

"Ha ítélkezem fölötte, attól nem leszek lelkiismeret nélküli, bántó, vagy gonosz? Akkor ugyanolyan rossz leszek, mint ő!" Sok ügyfél fordul hozzám ilyen érzelmekkel – mondja a doktor.

Van egy probléma a "ne ítélj" - szabállyal. Ez feltételezi, hogy bármikor, amikor úgy döntünk, hogy valami nem jó nekünk, rossz emberek vagyunk, és helyette ítélkezünk. Miközben élni annyit jelent, mint ítélkezni: minden alkalommal, amikor eltekered az autód kormányát a parkolóban, megrendeled a kedvenc ételed, vagy nem nyitsz ajtót egy gyanús alaknak, ítéletet hozol a korábbi tapasztalataid alapján. A belátás nem tesz rossz emberré. Bölcsebb emberré tesz.

5. Ismerd fel hibáid, de ne hagyd, hogy fegyverként használják ellened!

Igen, te sem vagy tökéletes, valószínűleg a kapcsolatban sem voltál az, de ez nem ok arra, hogy cserébe bántó dolgokat kelljen eltűrnöd. Lehet, hogy gonosz dolgokat mondtál a pillanat hevében, ebben nyilván hibás is vagy. Ám ha szakításra kerül sor, a nárcisztikus épp ezeket hozza fel ellened és hozzáteszi, hogy „emlékezz a szép időkre”, „csak a gyengék adják fel”, és „egyébként is a te hibád is mindaz, ami történt”. Talán igen, de vajon nem követsz el még nagyobb hibát, ha ebben maradsz?

6. Ne hibáztasd magad

Normális, ha egy ilyen szakítás után azért érzed, hogy elvesztegettél éveket és magadat hibáztatod majd, amiért nem láttad a jeleket. Még a szakemberek sem látják azonnal, nem vagy hibás, amiért hittél abban, hogy jobb lehet. A szakítás fájdalmából való felépülést épp ezek a gondolatok akadályozzák. A legjobb, ha olyan megértő vagy magaddal, mint amilyen a legjobb barátoddal lennél és emlékezteted magad arra: nem te vagy a helyzet oka, a legjobban döntöttél, amikor kiléptél belőle, amihez nem kevés erő kellett. Örülj mindennek, amit megtanultál és már óvatosabban, de nyiss mások felé, ha már sikerül, és semmiképpen ne gondold, hogy mindenki hasonló veszélyt jelent rád.

- Sok ügyfelem, akik vonzzák a nárcisztikusokat, általában mindannyian kiemelkedően empatikusak. Sokszor kemények önmagukkal szemben, és elvárják maguktól, hogy túlságosan elnézőek legyenek, és önmagukat okolják mindezért, ami megtörtént velük. Ahelyett, hogy erőforrásokat és figyelmet szentelnének a gyógyításnak, gyakran arra gondolnak, amit rosszul tettek a kapcsolatban, mintha ez megváltoztatná a múltat. Íme a megállapodás: Minden alkalommal, amikor önmagát hibáztatja, a nárcisztikus ex nyer. Továbbra is bántalmaznak téged, mert te éppen bántod önmagad – állítja a szakember.

7. Soha nincs megfelelő idő a távozásra.

- Sok ügyfél gyakran azt mondja:" Most nem tudom megtenni " - mondja a pszichológus. Indokokat találnak, mint például azt, hogy a nárcisztikus munkája most túl sok, vagy kemény családi drámán mennek épp keresztül. Nem jön el a megfelelő idő, csak menj el – javasolja.

8. Jónak kell lenned magadhoz

Az önérzet ködös kifejezésnek tűnhet, de az igazság az, hogy valóban javíthatja a közérzetet és akár a teljesítményünket is. Arra utal, hogy amikor csak lehet, jó vagy magadhoz – vallja a szakember. Ahogy az ember megölelne egy ijedt gyermeket, vagy egy beteg kiskutyát, pontosan olyan kedvességre van szüksége egy-egy ilyen szakítás után saját magával az embernek.

- És az egyetlen szigor, amire a távozónak szüksége van, a gyógyulás iránti elkötelezettsége, fegyelme – fűzi hozzá a doktor, aki kiemeli: önmagunk szeretetét, vigasztalását és megértését is érdemes kis lépésekben gyakorolnunk, mert gyakran nem megy egyik pillanatról a másikra.

Szerző: Szabó Eszter

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nem véletlenül ők a világ leggazdagabb emberei: nagyon beszédes a csillagjegyük, borítékolható volt a siker

Nem véletlenül ők a világ leggazdagabb emberei: nagyon beszédes a csillagjegyük, borítékolható volt a siker

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Téged is zavarnak a szemed alatti karikák? Íme 3 tipp, hogy többé ne kelljen aggódnod miattuk (x)

Téged is zavarnak a szemed alatti karikák? Íme 3 tipp, hogy többé ne kelljen aggódnod miattuk (x)