Neked egy ebéd, a Földnek 500 év

2022.április.22.

Csak Budapesten 13 millió étel elviteles dobozt használunk fel évente a Tudatos Vásárlók Egyesületének mérése szerint. Ha ez mind eldobható műanyag doboz, akkor ez évente 1,06 tonnányi CO2 kibocsátást jelent. A Rakun Dobozközösség a Felelős Gasztrohős Alapítvány támogatásával a Föld Napja alkalmából kampányt indított az egyszer használatos elviteles dobozok okozta környezeti károk enyhítése érdekében.

a Rakun által használt rozsdamentes acél dobozok már 25 használat után kisebb hatást gyakorolnak a globális felmelegedésre, mint a Magyarországon gyártott, eldobható polipropilén dobozok
a Rakun által használt rozsdamentes acél dobozok már 25 használat után kisebb hatást gyakorolnak a globális felmelegedésre, mint a Magyarországon gyártott, eldobható polipropilén dobozok
Fotó: Rakun

2021 nyarán látott napvilágot a Nature Sustainability magazinban az a tanulmány, amely megállapította, hogy az óceánban található harmadik leggyakoribb műanyag hulladék (a zacskó és a palack után) az elviteles műanyag edény és evőeszköz. Emiatt került sor tavaly júliusban néhány típusú elviteles edény és az egyszer használható műanyag evőeszközök forgalmazásának betiltására. Azonban sajnos se az edények, se az evőeszközök nem tűntek el teljesen a vendéglátóhelyekről, a meglévő készletek felhasználása még most is folyamatban van.

Neked is hinned kell abban, hogy a változás az egyén szintjén történik. Kezdd el ma a változást, változtatást!
Fotó: Rakun

A Rakun Dobozközösség másfél éves fennállása óta már 11680 darab egyszer használatos doboztól -azaz 467 kg hulladéktól- mentette meg a Földet az újrahasználható acél dobozainak használata révén. A Denkstatt Hungary Kft. elemzése szerint a Rakun által használt rozsdamentes acél dobozok már 25 használat után kisebb hatást gyakorolnak a globális felmelegedésre, mint a Magyarországon gyártott, eldobható polipropilén dobozok.“Hiszünk abban, hogy a változás az egyén szintjén kezdődik, várhatunk a központi szabályozásra, de addig is kezdjük el, amit megtehetünk. Már országszerte közel 100 vendéglátóhelyen kérhetjük az ételünket többször használható Rakun dobozba az eldobható műanyag helyett, akár kiszállításnál is. Így már rengeteg embernek van lehetősége tenni egy kis lépést azért, hogy a Föld Napja mindannyiunk ünnepe legyen!” - mondta dr. Horvátth Sarolta, a Dobozközösség egyik alapítója.

“Az élelmezéshez köthető a teljes CO2 kibocsátásunk 35%-a. Ezért, ha egy fenntartható világot szeretnénk, kiemelten oda kell figyelnünk arra, hogy milyen messziről érkező élelmiszert veszünk le a polcról, mennyi húst eszünk, vagy mennyire agyoncsomagolt terméket választunk. Ugyanez vonatkozik a vendéglátóhelyek kiválasztására is. A már lassan 10 éve működő Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel azokat a vendéglátóhelyeket tüntetjük ki, akik erőfeszítést tesznek azért, hogy a működésükkel okozott környezeti terhelést csökkentsék. Leglényegesebb szempont az alapanyag származása, de ide tartozik az is, hogy miben jut el a vendéghez az az étel.”- mondta Kiss-Szabó Eszter a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Egyre több vendéglátóhelyen tudod újrafelhasználható dobozba kérni az ételt, kiszállításhoz is.
Fotó: Rakun

A Rakun Dobozközösség és a Felelős Gasztrohős Alapítvány az április 19-24-ig tartó Föld napja kampány keretében a hulladékmentes életmódhoz segítséget nyújtó nyereményekkel is motiválja a lakosságot, hogy válasszák a környezettudatos ételcsomagolási megoldásokat.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Izgalmakkal indul az asztrológiai újév - március 21.

Napi horoszkóp: Izgalmakkal indul az asztrológiai újév - március 21.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói