Neked milyen lesz az időskorod? Így érdemes kalkulálnod

Hirdetés

2021.december.23.

Fiatalként olyan dolgok foglalkoztatnak leginkább, mint a stabil munkahely megteremtése, a párkeresés, az emlékezetes élmények gyűjtése, az utazások, a sportolási lehetőségek, a szociális élet fenntartása. Haverok, buli, háziszörp. Aztán – egy idő után persze – elkezdhetesz töprengeni a családalapításon, hogy milyen házban, hol szeretnél élni, hány gyereket szeretnél. Ha eszedbe is jutnak a nyugdíjas évek, arra inkább nem is gondolsz, lesz, ahogy lesz. Azonban az időskor is tartogathat szuper élményeket, töltheted egészségben és anyagi jóllétben – ehhez az alapokat azonban most kell megteremtened.

A jövődet most teremted, ezért érdemes megtakarítással előre gondolkodni
A jövődet most teremted, ezért érdemes megtakarítással előre gondolkodni
Fotó: Gettyimages.com

Az időskort hajlamosak lehetünk elbagatellizálni, mondván, hogy messze van az még. Ezt a hozzáállást megnehezíti, hogy a legrémisztőbb képek társulhatnak a nyugdíjas évekhez: számtalan orvosi vizsgálat, temérdek fájdalom a testünkben, egyedüllét és magány, fáradtság, képernyő előtt tölött, szappanoperákat-nézős napok végtelensége.

Ha így állsz hozzá, akkor nagy eséllyel így is fog bekövetkezni, hiszen nem foglalkozol a félelmeiddel, és csak a mának élsz – kihasználva addig is az élet adta örömöket. Viszont van lehetőséged arra, hogy ne szenvedéssel, hanem igazán jó dolgokkal tölthesd az idősebb éveidet is!

Ha változtatsz a hozzáállásodon, megváltozhat a jövőd is

Csak a játék kedvéért, gondolkodj el azon: milyen öregkort szeretnél magadnak igazából? Egy boldog, mosolygós, életet élvező, energiadús és fitt nő képe jelenik meg a fantáziádban? Aki bejárja a világot, barátnőzik, folyamatosan mozgásban van, és élvezi azt, hogy végre nem a munkahelyi és családi stressz tölti ki a mindennapjait? Vadító elképzelés, nemigaz? Bármit is gondolj, tudnod kell, hogy még ez a merész vágyad is valóra válhat, hiszen a most döntései alkotják a jövődet, és már kis összeggel is megéri elkezdeni a takarékoskodást.

Neked mennyi lesz a nyugdíjad? Ezzel a kalkulátorral kiszámíthatod, kattints IDE!

Ahhoz, hogy szuper nyugdíjas éveid legyenek, már az aktív éveidben takarékoskodod kell, hogy akkorra mindened meglehessen. Egy önkéntes pénztári megtakarítás segítségével kis lépésekben megalapozhatod a nyugdíjas éveidet, sőt, akár a családalapítással, otthonteremtéssel kapcsolatos kiadásokat is tompíthatod, ha előregondolkodsz.

Nyugdíjpénztári megtakarítással biztosíthatod az öregségi járadékodat

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást azért is találták ki, hogy egészen biztosan jó érzésben, anyagi biztonságban élhesd meg az időskori éveidet. Mindössze annyit kell tenned, hogy belépsz a pénztárba és havonta befizetsz egy bizonyos összeget a számládra. A befizetések után 20 százalékos adó-visszatérítés jár, ami évente elérheti a 150 ezer forintot, a megtakarításokkal elért hozam pedig 10 év után adómentesen felvehető. A nyugdíjkorhatárt elérve egyösszegben is visszaigényelheted a megtakarításod, ugyanakkor lehetőséged van hozam-, részösszeg-, valamint járadék kifizetésre is.

Egészség- és önsegélyező pénztár a biztonságos családalapításért

A családalapítás és otthonteremtés szintén nem is kiadásokkal járnak, melyeket ugyanúgy hajlamos lehetsz a szőnyeg alá söpörni a fiatal éveid alatt. Ugyanis bele gondolni is rémisztő, hogyan fogjuk megteremteni családunk számára a biztonságos anyagi helyzetet. Egy egészségpénztári megtakarítással ez a probléma is lekerülhet a válladról. A családi felhasználású egészségpénztári megtakarítás felhasználható például magánorvosi kiadásokra, egészségügyi szolgáltatásokra – gondolj például a várandósság hónapjaira –, gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre, illetve ún. önsegélyező szolgáltatásokra is, például gyermek beiskolázására vagy lakáshitel-törlesztésre. A befizetések után szintén 20 százalékos adó-visszatérítés jár, ami évente elérheti a 150 ezer forintot, sőt, az egészségpénztárak esetében plusz 10-10 százalék adó-visszatérítés is elérhető. Az egészségpénztári számlán lévő összegből folyamatosan, azonnal finanszírozhatóak az egészségügyi szolgáltatások, és bizonyos várakozás után az egyes önsegélyező szolgáltatások is, mint például az egyszeri szülési segély vagy épp a gyermek felsőoktatási költségeinek megtérítése.

Ez is érdekelhet

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói