Nem minden hüvelyfolyás egyforma: derítsd ki, hogy baktérium vagy gomba okozza a bajt! (x)

Fizetett egyedi tartalom

2020.július.7.

Te is tapasztaltad már, hogy a legváratlanabb pillanatban tud lecsapni a hüvelyfertőzés? Egy nyaralás kellős közepén, vagy egy wellness hétvége után, de egy légúti fertőzést követően is megjelenhetnek a kellemetlen tünetek. Ilyenkor már csak az a kérdés: bakteriális vagy gombás fertőzésről van szó? Most megmutatjuk, hogyan derítheted ki a célzott kezelés és gyorsabb gyógyulás érdekében!

Nem minden hüvelyfolyás egyforma: derítsd ki, hogy baktérium vagy gomba okozza a bajt! (x)
Fotó: Gettyimages.com

A női élet korántsem könnyű – no persze a férfi létnek is ugyanúgy megvannak a maga velejárói. Általánosságban elmondható viszont, hogy a női szervezet roppant érzékenyen reagál a változásokra. Nincs ez másként a női intimterülettel sem, amelyet egy hihetetlenül érzékeny, jótékony baktériumokból és tüneteket nem okozó gombákból álló egyensúly működtet. Ha a hüvelynek ez a normál flórája felborul, akkor alakul ki hüvelyfertőzés.


A kérdés már csak az (amellett, hogy elkezdesz kutakodni, vajon mi is válthatta ki a bajt), hogy a baktériumok vagy gombák túlsúlya okozza-e a fertőzést. Ennek ismeretére azért lesz szükséged, mert így nagyobb eséllyel találhatsz olyan speciális készítményt, amely célzottan szünteti meg a problémádat.

Most segítünk abban, hogy tüneteid alapján megtanuld megkülönböztetni a két leggyakoribb hüvelyfertőzést!

Vigyázz: a bakteriális vaginózis kevésbé tünetgazdag!

Milyen tünetekkel jár? A bakteriális vaginózis legjellemzőbb tünete a kellemetlen szagú – rothadt halszagra emlékeztető –, híg, fehéres-szürkés színű hüvelyváladék. Ezt néha égő érzés is kísérheti.

Ha ezeket tapasztalod, akkor valószínűleg a hüvelygomba a ludas

Talán a legismertebb női nemi betegség a hüvelygomba, valószínűleg azért, mert ez a fertőzés roppant markáns tünetekkel jár. A Candida fertőzés hátterében ugyancsak a hüvelyflórában található baktérium-gomba egyensúly megborulása áll, de ebben az esetben a gombák számának növekedése váltja ki a problémát.


Milyen tünetekkel jár? A hüvelygomba erős viszkető érzéssel és jellegzetes, túrós állagú hüvelyfolyással jár. A viszkető érzésnél figyeld meg, hol tapasztalod: ha mélyen, a hüvelyen belül jelentkezik, akkor valóban hüvelygombáról van szó, ha viszont kívül, a hüvelybemenetnél a bőrön, szeméremtesten, akkor az más típusú fertőzésre, trichomoniasisra is utalhat, de a gombás fertőzés is terjedhet a szeméremajkakra.

Tényezők és állapotok, amelyek kiválthatják a hüvelyfertőzést

Ahogy említettük, a hüvelyflóra roppant érzékeny, így az egyensúly felborulását több dolog is kiválthatja. A fertőzés oka általában a helytelen tisztálkodásban, szőrtelenítésben, illetve a hormonális változásban keresendő. Éppen ezért gyakran a menstruáció előtti és utáni időszakban jelentkeznek a tünetek, de stresszes állapot (amikor a felszabaduló hormonok az immunrendszer működését befolyásolják, ezáltal más üzemmódba áll át a szervezet), antibiotikum-kúra, új partner, óvszerhasználat és fogamzásgátló is okozhatja az intim problémát.

A terhesség során is gyakoribbak a fertőzések – elvégre óriási hormonális változásról van szó –, és ha nem foglalkozol vele, akkor az akár a babádat is veszélyeztetheti, súlyos esetben (a méhüregbe terjedve) akár koraszülést is előidézhet. Így várandósság esetén kiemelten fontos egy esetleges fertőzés kezelése, az orvos felkeresése.

Mit tehetsz?

Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnod, ám kerülhetsz olyan helyzetbe is – például egy utazás, nyaralás kellős közepén –, amikor nincs lehetőséged azonnali ellátásra. Ilyen esetekben, addig is, amíg eljutsz orvoshoz, megpróbálkozhatsz az önkezeléssel, vény nélkül kapható készítmények segítségével. Először mindenképpen mindenképpen próbáld beazonosítani a fertőzés okát a tünetek alapján vagy akár egy patikában kapható hüvelyteszttel. Utána érdemes kikérni a gyógyszerész tanácsát - ő az aki biztonsággal eligazít a készítmények között. A megkezdett kúrát ne hagyd félbe, mert akkor nem múlik el teljesen a fertőzés, illetve a kezelés ideje alatt próbáld meg kerülni az (óvszer nélküli) együttléteket is.

Ne feledkezz meg partnered kezeléséről sem! Ha te meggyógyulsz, de ő nem, akkor csak adogatni fogjátok egymásnak a fertőzést. A kezeletlen, sűrűn visszatérő hüvelyfertőzés ráadásul később súlyosabb betegségekhez, így különböző felszálló fertőzésekhez, pl. a méhnyak gyulladásához, vagy kismedencei gyulladáshoz is vezethet. A cél az, hogy visszaálljon a hüvelyflóra normál állapota, amiben a fertőzés célzott leküzdése után egy hüvelyi probiotikum-kúra is segíthet.

Canestest - A Canestest in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszköz, egyben gyógyászati segédeszköz
Canestest - A Canestest in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszköz, egyben gyógyászati segédeszköz
Fotó: Bayer Hungária Kft.

L.HU.MKT.CC.24.06.2020.2304

A cikk a Canestest, a Canesten UNO és a Canesten 10 mg/g krém forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Ez is érdekelhet

9 példamutató influenszer, akik elfogadják bőrüket úgy, ahogy van

9 példamutató influenszer, akik elfogadják bőrüket úgy, ahogy van

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most