Nem mindig az a segítség, amit mi gondolunk

A közelgő ünnepek alkalmával egyre többen támogatják valamelyik jótékony szervezetet pénzbeli vagy tárgyi adománnyal. Szerencsére egyre pozitívabb ezügyben a változás, viszont még mindig van mit fejlődnünk például abban, hogy a segítés, támogatás ne csak az adott hónapra, hanem akár az év minden szakaszában jelen legyen. A témával kapcsolatban Forgács-Fábián Sárával az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodójával beszélgettünk.

Te hogy látod az adakozással kapcsolatos kérdést?

A karácsony az egyik legbékésebb, legmeghittebb időszak, amit mindenki vár. Jó érzés ezekre a hagyományokra készülni és jobb esetben ennek az is a részét képezi, hogy támogatunk valamilyen szervezetet. Ez fantasztikus dolog, viszont érdemes tovább gondolni egy picit, hogyan tudjuk a karácsonyi adományozást akár egész évben fenntartani. Ez nem csak pénzbeli hozzájárulást jelent, akár egész éves önkéntes munkával is nagyon sokat segíthetünk. Rengeteg önkéntes program van, ahová be lehet csatlakozni kicsiknek nagyoknak, akár már a középiskolától kezdve egészen a senior korosztályig. Persze nem mindenkinek van ideje, azonban rendszeres pénzbeli adományozással akár már minimális összeggel is nagyon segíthetünk. Sokan azt gondolják a kis összeg nem sokat ér, ha azonban közösségben gondolkodunk máris összeadódnak nagyobb pénzbeli adománnyá ezeket a tételek.

Sajnos az elmúlt időkben volt néhány kellemetlen helyzet, amikor kiderült egy szervezetről, hogy nem megfelelő helyre fordította a pénzbeli hozzájárulást.

Sajnos vannak olyan szervezetek, akik visszaéletek a támogatók bizalmával, ezért fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk kit vagy milyen ügyet szeretnénk támogatni, és mennyire hiteles az, amit képvisel. Nagyon sokan szeretnének adományozni tárgyi dolgokat, viszont nem gondolnak bele, hogy ezeket el is kell valahogy juttatni, valahogy át kell adni az érintetteknek. Olykor nagyobb segítség, ha valaki adományoz ötszáz forintot postaköltségre, minthogy vesz egy plüssmacit, amit esetleg nem tudunk eljuttatni a gyerekeknek. Persze minden szervezetnél más a helyzet, nem lehet általánosítani, abba érdemes belegondolni, hogy nem mindig az a segítség, amit mi gondolnánk. Meg kell hallgatni a másikat is.

Hogyan induljon neki a jövő évnek az, aki rendszeres adományozóvá, vagy segítővé szeretne válni?

Az első és legfontosabb kérdés, gondoljuk át mik azok az ügyek, amiket szívesen támogatnánk és egyúttal fogadjuk el, hogy egyedül nem tudjuk megváltani a világot. Csapatban kell gondolkodni és értékelni a hozzáadott értékünket. Az ötszáz forint nem csak egyszerűen ötszáz forint, mert ha rajtam kívül még tízen segítenek, tizenegyszer annyit jelent. Fontos mérlegelni azt is mi hogyan tudunk segíteni. Idővel? Ötlettel? Pénzzel? Szolgáltatással? Általában ezek kombinációja a legjobb, mert ugye az nem kérdés, hogy minden szervezetnek szüksége van pénzre, hogy tudjon működni, viszont más segítségre is elengedhetetlen., amivel akár egy csomó pénzt tudnak spórolni. Végezetül csak olyat vállaljunk, amit tudunk tartani, közben merjünk kérdezni mi az elvárás és ha nem kapunk visszacsatolást a munkánkról, akkor is merjünk rákérdezni, jól csináljuk-e.

Mit gondolsz a környezettudatosság, a digitalizáció mellett egyszer az adakozás sikkessé válhat?

Úgy látom a fiatalok körében már kezd egy alapvetéssé formálódni a kérdés és egyre többeket tölt majd el büszkeséggel, hogy a barátaival nem csak a napi történéseket, hanem az adakozási, önkénteskedési szokásaikat is megbeszélik. Bízom benne, hogy a jövőben lesz ezügyben egy szemléletváltás, és minél többen gondolkodnak úgy, hogy sok kis apró segítséggel nagyon sokat tehetünk másokért.

Ha szívesen támogatnád az egyetemistákból álló jótékonysági szervezet az Amigos a gyerekekért Alapítványt vagy szeretnél önkénteskedni, kattints az tamogatas.amigosagyerekekert.hu oldalra!

Ez is érdekelhet

Révbe ér a kilencvenes évek gyereksztárja? Eljegyezték Lindsay Lohant

Révbe ér a kilencvenes évek gyereksztárja? Eljegyezték Lindsay Lohant

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a szerelem, házasság szempontjából kiváló a mai nap - november 28. vasárnap

Napi horoszkóp: a szerelem, házasság szempontjából kiváló a mai nap - november 28. vasárnap

Tedd & Ne tedd

Kate Middleton magenta kabátját legszívesebben letépnénk róla és elfutnánk vele a naplementébe

Kate Middleton magenta kabátját legszívesebben letépnénk róla és elfutnánk vele a naplementébe