Nem tabu vagy obszcén szimbólum többé: puncik a kortárs művészetben

2021. szeptember 7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A női nemi szerv ábrázolása az ősidőkig nyúlik vissza, az utóbbi években pedig rég nem látott népszerűségnek örvend a kortárs művészetben és a tömegkultúrában egyaránt. A legutóbbi nagy puncis hír Cara Delevingne óriási vagina-szobája volt, de az utóbbi években gyakran előfordult, hogy felrobbant az internet egy-egy vulva miatt. Körüljártuk a jelenséget, a teljesség igénye nélkül mutatjuk a legérdekesebb példákat.

Nem tabu vagy obszcén szimbólum többé: puncik a kortárs művészetben
Fotó: Janelle Monáe - PYNK

A már említett vagina-szoba – vagy installáció – Cara Delevingne modell Los Angeles-i otthonában található. A csőszerű helyiséget akkor ismerhette meg a nagyközönség, amikor az házáról bemutató videót készített egy építészeti magazin. A sztár elmondása szerint elmélkedésre, alkotásra használja a rózsaszín szobát, ami a nappalijából nyílik egy titkos ajtón keresztül.

Delevingne-t és építészét, Nicolò Binit az Aliz csodaországban inspirálta a ház kialakítása során, ám ez a részlet inkább a Narnia Krónikáira hajaz: „a túloldalon egy mosógépen keresztül jössz ki, újjászületve, tisztán” – meséli a videóban nevetve a modell. És a puncis-tematikának itt nincs vége, a ház más részeiben is feltűnik a motívum.

A modell divatra gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen, gondoljunk csak a vastag szemöldökökre, amik népszerűvé tételében élen járt. Elképzelhető, hogy otthona elindít majd egy széleskörű vulva-trendet, azonban a motívum használatát nem ő kezdte el napjainkban. Az elmúlt években egyre gyakrabban felbukkannak vaginák a kortárs kultúrában: Reshma Chhiba például 2013-ban hozott létre egy puncis installációt egy egykori női börtönben. A művész egy 12 méter magas vaginát épített, amibe be is lehetett sétálni. Célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a patriarchátus nőkre gyakorolt hatásaira.

2011-ben pedig a brit Jamie McCartney állította ki a Great Wall of Vagina című művét, amihez több, mint 400 nő nemi szervéről készített öntvényt. A művész célja elmondása szerint a szexedukáció népszerűsítése volt.

A puncik a popkultúrában is évek óta jelen vannak, gondoljunk csak Janelle Monáe Pynk című számának klippjére. A ruhadarabot tervező designer, Duran Lantink az utolsó pillanatban csatlakozott a klip alkotóihoz, így régóta érlelődő koncepciót nem sejthetünk a nadrágok mögött. A végeredmény viszont magáért beszél!

Kétségtelen, hogy a női nemi szerv ábrázolásának nagy múltja van a dizájn és képzőművészet terén, egészen a prehisztorikus időkig nyúlik vissza. Az évezredek folyamán nagyon változatos megítélés alá esett a szimbólum: egyes korokban tisztelték, ünnepelték, máskor pedig cenzúrázták és igyekeztek elkerülni a megjelenését. Napjainkban talán egyensúly kialakulását láthatjuk, hiszen egyre több vagina-ábrázolás jelenik meg a környezetünket elborító fallikus szimbólumok – mint például a városok képét uraló égbetörő épületek - mellett. Ez annak a kifejezése is lehet, hogy egyre növekvő figyelemmel fordul a társadalom a női képzőművészek, dizájnerek felé.

A folyamatot sokáig lassította, gátolta, hogy egyes női alkotók ellenálltak a műveik vulvaként való értelmezésének. Georgia O’Keeffe például folyamatosan tagadta azt az 1920-as években szárnyra kapott felvetést, miszerint virágos festményei valójában puncikat ábrázolnak.

Zaha Hadid építész szintén hevesen ellenállt, amikor a katari Al Wakrah stadionját női nemi szervvel azonosították. Felháborodva kommentálta a feltevést: „minden vagina, amin lyuk van? Ez nevetséges!”

Anish Kapoor ellenben egyszer kijelentette a Dirty Corner címet viselő, Versaillers-ban is kiállított monumentális acél művéről, hogy az a királynő nemi szerve. Ezt azonban – nem meglepő módon - később visszavonta.

A művészet és a műtárgyak szabadon értelmezhetők, mindenki úgy interpretálja a látottakat, ahogyan szeretné, azonban a női testet gyakran olyannyira szexualizálják, fetisizálják vagy tárgyiasítják, mintha élettelen dolog, tárgy lenne. Az, hogy alkotók elkezdték szabadon használni a vagina-szimbólumot ellensúlyozza ezeket a kívülálló-nézőpontokat, felszabadítóan hat. Ugyanakkor fontos, hogy női – vagy feminista - alkotókról van szó: teljesen másképp hatna, ha egy férfi hírességről derülne ki, hogy az otthonában van egy vaginát imitáló helyiség.

Szerző: Dózsa Kamilla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Tényleg megtette! Katalin hercegné Károly király ellen fordult, és elutasította az uralkodó kérését

Tényleg megtette! Katalin hercegné Károly király ellen fordult, és elutasította az uralkodó kérését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Fontos: 3 alapszabály strandoláshoz az egészséged érdekében (x)

Fontos: 3 alapszabály strandoláshoz az egészséged érdekében (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)