Ha szeretnéd maximálisan kihasználni a nyarat, önkénteskedj!

A világon az egyik legjobb dolog másokon segíteni, néha még a legapróbb tettel is hatalmas változásokat érhetünk el. Te lehetsz a változás, amit szeretnél látni a világban – akár ha csak heti rendszerességgel segíted az idős szomszédodat, vagy ha a világ másik végén gondoskodsz a természetvédelmi övezetek tisztaságáért.

Te lehetsz a változás, amit szeretnél látni a világban | Hispanolistic
Te lehetsz a változás, amit szeretnél látni a világban | Hispanolistic
Fotó: Gettyimages.com

Az önkéntes programok által részese lehetsz bolygónk védelmének, a gyerekek oktatásának, egy közösség építésének, a veszélyeztetett állatok megmentésének.

Tegyél jót itthon

Ha elhatároztad, hogy kipróbálnál valamiféle önkéntes elfoglaltságot, de nem tudod, hogyan vágj bele, legegyszerűbb a lakóhelyed környékén körbekérdezni. A helyi önkormányzatok folyamatosan várják a jelentkezőket különböző projektekre, ami remek lehetőség, hogy bekapcsolódj a kerületed ügyeibe, így te is tehetsz az élhetőbb, elfogadóbb környezetért.

Ugyanakkor a legnépszerűbb önkéntes munkák általában a gyerekekhez kötődnek. Több olyan szervezet is van országszerte, akik a hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatásával foglalkoznak, vagy szórakoztató programokat szerveznek nekik, hogy családi háttértől függetlenül megtapasztalhassák a felhőtlen gyerekkor élményét. A Köjkök (közösségijáték-készítők) és a Fortély-sátor alapítványokat elhivatott fiatalok működtetik, akik mindig örülnek a lelkes segítőknek – amellett, hogy gyerekekkel töltöd a napjaidat, egy energikus csapat részévé is válsz. Vagy inkább a négylábú barátaiddal játszanál? Sétálj be a legközelebbi állatmenhelyre és kérdezd meg, miben segíthetsz! Pár óra játék és séta is hatalmas segítség, a kutyusok pedig biztosan nem felejtik majd el meghálálni a figyelmedet.

A nyári hónapok elhozzák a fesztiválszezont is. A Fesztivál Önkéntes Központ a legnagyobb hazai zenei eseményekre toboroz önkénteseket, akik különféle tevékenységekkel vehetnek részt a fesztiválokon. A fiatalokkal teli önkéntescsapatok napi pár óra jegyellenőrzés, szemétszedés, vagy információszolgáltatás után együtt élvezhetik kedvenceik koncertjeit – méghozzá teljesen ingyen.

Láss világot!

Ki ne álmodozott volna már fehérhomokos tengerpartokról, messzi országok kultúráiról? Ezen a nyáron ugorj fejest egy életre szóló kalandba, és önkénteskedj külföldön! Az AIESEC és a Workaway oldalát böngészve nincs más dolgod, mint kiválasztani a célországot, majd rátalálni a szívedhez közel álló projektekre. Az AIESEC egy globális, fiatalokból álló platform, amely a világ majdnem összes városában jelen van, és helyi szinten koordinálja a nemzetközi önkénteseket, gondoskodik arról, hogy mindenki a legzökkenőmentesebben beilleszkedjen az új környezetbe. A Workaway egy csekély tagdíj befizetése után köt össze olyan családokkal, művészekkel, akiknek kötött projektekhez van szüksége belevaló önkéntesekre.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es július-augusztusi lapszámában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Havi horoszkóp: Végre egyenesbe hozhatod az életedet októberben

Havi horoszkóp: Végre egyenesbe hozhatod az életedet októberben

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói