„A legtöbben a saját kis buborékukban élnek, de minél több kis buborékot ismersz meg, a tiéd annál nagyobb lesz."

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ki az, aki ma szóba áll idegenekkel a Tinderen kívül? Merünk-e még egyáltalán bárkihez is spontán odamenni, és meghallgatni a történetét? És mi van, ha nem értünk egyet? Azt értelmetlen időpazarlásnak tartjuk? Pedig nagyon úgy tűnik, megéri összeszedni a bátorságukat, és kilépni a kis buborékunkból, mert ezzel nemcsak mi nyerünk, hanem a cégek, a gazdaság és összességében a társadalmunk is.

Minden szempontból megéri nyitottnak lenni az embertársainkra, ezt hirdeti a Nyitottak vagyunk alapítvány és nagykövetei is, Farkas Franciska, Pusztai Olivér és Ráskó Eszter is. Raskó Eszeter ruha H&M, nyaklánc EVE BY EVA REMENYI, cipő NIKE - Foot Shop. Farkas Franciska dzseki ZARA, Szoknya CUKOVY, Fülbevaló EVE BY EVA REMENYI. Pusztai Olivér nadrág FINSHLEY&HARDING - Van Graaf, dzseki LEVI'S, cipő CALVIN KLEIN - Van Graaf
Minden szempontból megéri nyitottnak lenni az embertársainkra, ezt hirdeti a Nyitottak vagyunk alapítvány és nagykövetei is, Farkas Franciska, Pusztai Olivér és Ráskó Eszter is. Raskó Eszeter ruha H&M, nyaklánc EVE BY EVA REMENYI, cipő NIKE - Foot Shop. Farkas Franciska dzseki ZARA, Szoknya CUKOVY, Fülbevaló EVE BY EVA REMENYI. Pusztai Olivér nadrág FINSHLEY&HARDING - Van Graaf, dzseki LEVI'S, cipő CALVIN KLEIN - Van Graaf
Fotó: Szombat Éva

2019-ben a GLAMOUR Women of the Year gálánkon Az év hősnője díjat a Nyitottak vagyunk alapítványbak adtuk, és az akkori ügyvezető, Miklós Melinda vette át. Ők az a csapat, akik már hat éve különböző kreatív akciókkal, oktatással, kampányokkal küzdenek a hátrányos megkülönböztetés ellen. Legfőbb céljuk, hogy a magyar munkahelyeken mindenkit pusztán a teljesítménye, ne pedig a bőrszíne, a származása, a vallása vagy épp a neme és a szexuális orientációja alapján ítéljenek meg. A Nyitottak vagyunk három ismert nagykövete mesélt arról, mit jelent számukra a nyitottság, ők hogyan élik meg a toleranciát, és képviselik az elfogadást a környezetük felé a hétköznapokban.

Pusztai Olivér, stylist, Mr Gay Hungary 2018

Pusztai Olivér szerint minden csatornán a lehető legintenzívebben kell kommunikálni, hogy megtörjük az ismeretlentől való félelmet, és az emberek elfogadják a másságot
Fotó: Szombat Éva

„Egyszer épp egy forgatásról sétáltam haza a Bartók Béla úton egy színes, kézzel festett Levi’s dzsekiben, amikor belém kötött három fiatal roma srác. Eleinte direkt nem reagáltam, de ahogy egyre durvábban és hangosabban kezdtek buzizni mögöttem, megálltam, szembe fordultam velük és azt mondtam: Igen, homoszexuális vagyok. Igen, ilyen a kabátom. De ettől még nem kellene így viselkedni a másikkal. Az pedig külön baj, hogy te romaként szólsz be. Miközben Magyarországon jelenleg te is ugyanúgy kisebbség tagja vagy, mint én. Ráadásul én melegként bármikor eldönthetem, hogy ennek láthatóságot adok-e vagy sem. Egy színes dzsekivel, egy pride-os pólóval vagy mással, te viszont nem. Ezért téged sokkal többet és jobban bántanak, akár fizikálisan, akár verbálisan. Szóval szerintem kicsit gondolkodj el ezen. Fogalmam sincs, hogy mennyi ment át az üzenetből, de abban szilárdan hiszek, ha kedvesen, higgadtan, normálisan próbálsz egy konfliktust feloldani, azzal előbb célt érsz, mint bármiféle agresszióval.

Úgy érzem, nyitottság, elfogadás terén az utóbbi időben – főleg az elmúlt tíz évben-, sokat fejlődött a magyar társadalom. Az LMBTQ közösség gyakorlatilag az emancipáció küszöbén áll. A legutolsó kutatások szerint a magyarok fele azt mondta, nincs problémája a melegekkel. Ez már önmagában csodálatos arány, persze mindig lehetünk még toleránsabbak. Főleg, ahogy az elmesélt történetből is látszik, egyelőre hiányzik, hogy a különböző kisebbségek tagjai intenzívebben kiálljanak egymás mellett. Hiába vagyunk kiszolgáltatottak, ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy más kisebbségek problémáira is nyitottak vagyunk. Ezért is miután 2018-ban megnyertem a Mr Gay Hungary-t, indítottam egy saját, Melegítő című YouTube csatornát. Rengeteg levelet kapok, túlnyomó részben heteróktól, akik megköszönik, hogy mennyi új dolgot tudtak meg a melegekről, amit eddig nem mertek megkérdezni. Szerintem minden csatornán, a lehető legintenzívebben kell kommunikálni, hogy megtörjük az ismeretlentől való félelmet.”

Ráskó Eszter, humorista

Ráskó Eszter humorista bizakodó azzal kapcsolatban, hogy jön egy új generáció, ami már sokkal nyitottabb mint az előzőek
Fotó: Szombat Éva

„Ahogy általában a család későn vállalt, harmadik gyerekeinél lenni szokott, nálam is valamivel hosszabb volt az a bizonyos póráz. Én már többet járhattam el otthonról, egyedül, bulizhattam, és ezt kihasználva rengeteget barátkoztam, már tizenévesen a legkülönbözőbb embereket és társaságokat ismertem meg. Tudom, ma már kicsit fura, de nekem mindig is alapvetés volt, hogy nyitott vagyok az idegenekkel szemben, aminek máig nagyon sok élményt és gyümölcsöző kapcsolatot köszönhetek. Sokak szemében tűnhet úgy, hogy felesleges beszélgetésekre pazarlom az időmet, de alapvetően nagyon szeretek megismerni az enyémtől eltérő világnézeteket. A legtöbben a saját kis buborékukban élnek, de minél több kis buborékot ismersz meg, a tiéd annál nagyobb lesz. Biztos ez is sokat segít abban, hogy számomra sosem volt nagy ügy egy szem nőként férfiak közt dolgozni. Egy percig sem volt kételyem azzal kapcsolatban, hogy egyenrangú vagyok-e.

Az LMBTQ+ és roma munkavállalók érzik magukat legkevésbé biztonságban munkahelyükön

Az LMBTQ+ és roma munkavállalók érzik magukat legkevésbé biztonságban munkahelyükön

Szinte majdnem minden azon múlik, hogyan mész be egy szobába, te mit hiszel el magadról. Ha alapvetően tisztában vagy magaddal, a szexuális orientációddal, a céljaiddal, a képességeiddel, akkor már nyert ügyed van. Nálam legalábbis sosem volt rés a pajzson. Persze azt mindig hozzáteszem, 190 centi és 130 kiló vagyok. Ha egy alacsonyabb, törékenyebb nő lennék, nem biztos, hogy ennyire könnyű dolgom lenne. Ettől függetlenül bizakodó vagyok, akármilyen lassan is, de a társadalmunk ki fog termelni magából egy jóval nyitottabb generációt, amelyik egyensúlyba hozza a dolgokat. Legyen szó a nők érvényesüléséről, a romákról, a meleg kisebbségről és társaikról. Mert belegondolva, a YouTube és a most menő vlogkultúra alapvetően nagyrészt arról szól, hogy hétköznapi emberek nyílnak meg teljesen idegen emberek számára az interneten. Ez is egyfajta érzékenyítés. Szerintem egyáltalán nem baj, ha ezeken a tartalmakon nőnek fel a tizenévesek, a fiatalok.”

Farkas Franciska, színésznő

Farkas Franciska színésznő
Fotó: GLAMOUR

„Egyszer csak azt vettem észre, hogy százféle ember jön össze nálam egy házibulin, a legkülönbözőbb helyekről, közegekből, és vallási és szexuális orientáltság szempontjából is vegyes a társaság. Ez egyáltalán nem volt tudatos, csak utólag tűnt fel. Eléggé multikultiban vagyok már gyerekkoromtól kezdve, sosem volt kérdés, hogy ne lehetne elfogadni, megérteni, ami az átlagostól eltér. Ezért a nyitottság számomra a természetesség. Ha találkozom bármiféle mássággal, az mindig kíváncsivá tesz, szeretném megismerni. A nyitottság képviselete és a tolerancia abszolút ügy számomra, igyekszem kifelé, a társadalom felé is képviselni. Miközben otthon, a négy fal között mindenki azt mond, amit akar, engem egyre jobban zavar, amikor valaki nyilvánosan, mások előtt nem a megfelelő helyen, nem a megfelelő kifejezéseket használja. Most már rászólok, van, hogy saját magamra is, mert nem figyelek, de azt például nagyon komolyan veszem, hogy a buzi, a cigány nem lehet szitokszó. Ha pedig nem az, akkor mondjuk helyette inkább meleget és romát. A legszerencsésebb nyilván az lenne, ha ezek a kifejezések teljesen kikopnának a nyelvből és a köztudatból, mert semmi másra nem alkalmasak, mint arra, hogy megalázzanak, lealacsonyítsanak, vérig sértsenek másokat. Tudom, mert én is Magyarországon élek, én is kapom az ívet rendesen.”

Álszent vagy őszinte a sokszínű szépség elfogadása a médiában?-Kozma Rita megosztotta gondolatait a témában

Álszent vagy őszinte a sokszínű szépség elfogadása a médiában?-Kozma Rita megosztotta gondolatait a témában

Mit kell tudni a Nyitottak vagyunk csapatáról?

A ma már társadalmi vállalkozásként működő Nyitottak vagyunk közel hat éve nemcsak egyetlen hazai kisebbség ügyét, hanem a másságot, mint értéket összességben képviseli. Eredetileg a Google, a Prezi és az Espell nevű magyar cég által létrehozott kezdeményezés ugyanúgy beszél a nők, a romák, az LMBTQ emberek, mint a fogyatékkal élők egyenjogúságáról, és indít kampányokat, hogy mindannyiuk ügyét előremozdítsa. Többek közt azért, mert az időközben több mint ezer hozzájuk csatlakozó magyar vállalattal és szervezettel hiszik, hogy nyitottnak lenni nem csak helyes, hanem üzleti szempontból is megéri. Hiszen a siker egyik fontos záloga a mindenkori nyitottság az új ötletekre, akár szokatlan megoldásokra, egymásra és a világra. Meghatározásuk szerint a nyitottság nem más, mint valakit nem a bőrszíne, a származása, a külseje, a fizikai adottságai, a vallása, a neme vagy épp a szexuális orientációja alapján megítélni, hanem pusztán a tudása és a szakmai teljesítménye alapján. Éppen ezért a Nyitottak vagyunk egyre bővülő közösségéhez csatlakozók vállalják, hogy munkatársaiknak olyan környezetet teremtenek, melyben mindenki maximálisan önmaga lehet, és nem kell rejtőzködnie. Ezért például évente részt vesznek a Budapest Pride-on, ezzel is támogatva az LMBTQ+ emberek elfogadását, de a Nyitottak vagyunk csapata ugyanúgy elviszi a hazai és a nemzetközi cégeket, szervezeteket a Rehab Critical Mass felvonulásra is, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élők mindennapos megkülönböztetésére.

Smink: Titkos Berni Haj: Végh Virág

Raskó Eszter ruha: ASOS, Nyaklánc: EVE BY EVA REMENYI

Farkas Franciska dzseki és szoknya: NUBU, Bakancs: KAZAR, Fülbevaló: EVE BY EVA REMENYI

Pusztai Olivér kabát FINSHLEY&HARDING - Van Graaf

A cikk a GLAMOUR magazin 2019. novemberi számában jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Tudtad, hogy attól is elélvezhetsz, ha egy helyben állsz?Bebizonyítjuk, hogy a maszturbálásnak nincsenek korlátai

Tudtad, hogy attól is elélvezhetsz, ha egy helyben állsz?Bebizonyítjuk, hogy a maszturbálásnak nincsenek korlátai

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Miley Cyrus szívbeteg - így küzd meg vele (x)

Miley Cyrus szívbeteg - így küzd meg vele (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)