5 kérdés, amit tegyél fel mielőtt belevágnál egy nyitott kapcsolatba

2021.május.19.

A nyitott kapcsolat egy gyűjtőnév, amibe bele tartozik a swing, a poliámor felállás és a kapcsolati anarchia is. Az utóbbi pár évben egyre inkább elterjedtek az alternatív párkapcsolati formák és nem véletlenül – sokan esküsznek a nyitott kapcsolatra és az ezáltal megélt szabadságra. Ha te és a párod úgy érzitek, hogy nem teljesedtek ki a monogám kapcsolatban és kipróbálnátok valami újat és izgalmasat, akkor a kapcsolat kinyitása előtt érdemes pár dolgot átgondolnia mindkettőtöknek.

5 kérdés, amit tegyél fel mielőtt belevágnál egy nyitott kapcsolatba
Fotó: Gettyimages.com

Megvannak a szilárd alapok?

Minden jól működő párkapcsolatnak a bizalom az egyik legfontosabb pillére – a nyitott kapcsolat ezt csak még inkább próbára teheti. A másik lényeges tényező a kettőtök közötti jó kommunikáció. Ezalatt nem az órákig tartó beszélgetéseket kell érteni, hanem az érzések, kérdések és esetleges félelmek tabumentes átbeszélését. Meghallgat és figyel rád a másik? Őszintén meg tudod vele osztani az aggodalmaidat és figyelembe veszi az érzéseidet? Nem hazudtok egymásnak? Ha mindenre igen a válasz, akkor a kommunikáció miatt nem kell aggódni!

Mire vágytok pontosan?

Ha esetleg az eredeti kapcsolatotok szexuális vagy érzelmi problémáit próbálnátok megoldani a nyitottsággal, az könnyen félresikerülhet – fontos, hogy mindketten a helyes okok miatt akarjatok kísérletezni, ne a kapcsolat megmentéséért. Rengeteg opció létezik, hogy miként lehet a monogám kapcsolatokon túl gondolkodni: swinger klubok valahol fél úton helyezkedhetnek el a nyitott kapcsolat felé. Komolyabb a poliámor felállás, az a romantikus kapcsolat, amiben három vagy több ember vesz részt egyenrangúan. A kapcsolati anarchia pedig a tiszteleten és bizalmon alapszik, nincsenek szabályok, mindenki a saját döntéseire bízza magát. Persze nem kell feltétlenül címkét ragasztani a kapcsolatotokra, de hasznos lehet még az elején tisztázni, hogy ki mennyire szeretne nyitott lenni.

Milyen a kötődési stílusod?

A pszichológia szerint nem mindenki képes rögtön a monogámián kívül érdemi, frusztráció mentes kapcsolatban élni; ezt nagyban a még gyerekkorban kialakuló kötődési stílus határozza meg. Mélyebb önismerettel és akár online tesztekkel is megtudhatjuk hogyan kötődünk másokhoz. Ha esetleg szorongásos kötődési stílusod van, még az sem feltétlenül kizáró ok: őszintén fogalmazd meg a kérdéseidet és félelmeidet a párodnak, hogy biztosan olyan kapcsolatotok legyen, amiben biztonságban érzed magad.

Meg tudtok egyezni a szabályokban?

Még mielőtt bármibe belevágnátok, üljetek le és egyezzetek meg a legfontosabb szabályokban. A kapcsolati anarchián kívül minden esetben fontos szerepet játszik valamiféle rendszer. Tisztázni kell a védekezést, az időbeosztást, a részletek megosztását a másikkal. Sokan például nem szeretnének tudni a párjuk kalandjairól, de vannak, akiknek kifejezetten jól esik átbeszélni mindent. Itt megint visszatér a helyes kommunikáció, ami elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott kapcsolathoz, akárhányan is vesznek részt benne.

Készen állsz rá?

Klisé, de tényleg fejben dől el minden. Lehet, hogy a listán mindent kipiáltál, de úgy érzed mégsem állsz készen. Mély levegő! Az alternatív párkapcsolatokat pont azért találták ki, hogy az összes fél jól járjon – ebbe beletartozol te is. Az sem baj, ha nem tudod megfogalmazni pontosan miben nem érzed magad biztosnak, ha van egy megértő társad, akkor nem fog se siettetni, se erőltetni. Talán ez a lista legjelentősebb kérdése: képes leszel minden diszkomfort nélkül belevágni valami teljesen újba?

Cikk: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Mi a hatása az ezer éve nem látott bolygóegyüttállásnak az életedre?

Mi a hatása az ezer éve nem látott bolygóegyüttállásnak az életedre?

G-Szex

6 szex utáni szokás, ami még közelebb hoz a párodhoz

6 szex utáni szokás, ami még közelebb hoz a párodhoz

Szépséghírek

Így lehet tökéletes a frufrud a hajtípusodnak megfelelően

Így lehet tökéletes a frufrud a hajtípusodnak megfelelően