A fenntarthatóság, a pazarlásmentes életmód, a túlköltekezés és a hulladékkezelés kérdése: Neked mekkora az ökológiai lábnyomod?

Az év minden napján, de talán az ünnepekhez közeledve még nagyobb hangot kell kapniuk az olyan témáknak, mint a fenntarthatóság, a pazarlásmentes életmód, túlköltekezés, hulladékkezelés kérdése. A GLAMOUR Karácsonyi mellékletében Fancsikai Eszterrel, a Nem akarok beleszólni, a Vegamama Instagram-oldal, valamint Youtube-csatorna megálmodójával és Urbán Csillával, a Humusz Szövetség elnökével beszélgettünk

Fotó: Bodnár Zsófia
Fotó: Bodnár Zsófia

Nálatok, akiknek lételeme a tudatosság, hogy zajlik egy karácsonyi időszak?

Eszter: Már mondtam, hogy nem vagyok egy nagy adventi naptár rajongó, de van ennek egy olyan verziója, amikor átgondoltan, tudatosan például te magad készíted. Nem feltétlenül kell minden napra tárgyi meglepetés, ez lehet egy közös elfoglaltság is. Tavaly még csak egyéves volt a kisfiam, akkor még nem annyira ünnepeltünk, de idén nem úszom meg. Van egy deszkákból összerakott fánk, most mindenképp lesz hagyományos fánk is. Még egyelőre nem döntöttem el, hogy élő vagy műfenyőt válasszak. Ahogy tavaly, idén is rendelni fogom a vegán ünnepi menüt. Nem feltétlenül szerves része a fenntarthatóságnak, hogy ne hajszoljuk túl és készítsük ki magukat. Ötven tálca linzer megsütése nélkül is lehet kiegyensúlyozott ez az időszak.

Csilla: A szüleimnél kb. harminc éve ugyanazt a dekorációt használjuk és mégis tökéletesen működik. Mi tavaly próbálkoztunk egy cserepes fenyővel, az volt a terv, a fa majd együtt cseperedik a gyermekünkkel, de sajnos nem bírta ki. Előtte meg kartonból készítettem fát, de volt, hogy az esküvőnkön használt égőkből dekoráltunk egy létrát karácsonyfa gyanánt. Idén is lesz fánk, mivel a férjem ragaszkodik hozzá, lehet bérelni vagy olyat beszerezni, amit utána ki lehet ülteteni, még nem döntöttük el melyiket választjuk. Imádjuk a házi süteményeket, van, akitől sütiválogatást kapunk. A csomagoláshoz használt a dísztasakok körforgással, évről évre vándorolnak a családban vagy újrafelhasználható díszdobozokba tesszük az ajándékokat.

Eszter: Különböző terítőket, textileket is lehet erre a célra használni.

Csilla: Aki még nem tette feltétlenül próbálja ki fordított kalendáriumot, aminek a lényege nem mi kapunk valami ajándékot minden nap, hanem mi teszünk bele tárgyi adományt egy olyan szervezet részére, amit előre meghatároztunk, és tudjuk, hogy mit, milyen formában fogadnak szívesen. Ebbe nagyon jól be lehet vonni a gyerekeket, de munkahelyen, baráti körben is meg lehet hirdetni, így tényleg közösségivé válik. Külön jó, ha utána együtt el tudjuk vinni a szervezethez az adományokat, így lehetőségünk van jobban megismerni a munkájukat.

Milyen ajándéktippet adnátok az olvasóknak a közelgő ünnepekre vonatkozóan?

Eszter: Mielőtt cselekszünk, javaslom, inkább kérdezzünk, beszéljük át, kinek mire van valójában szüksége. A férjemmel például mindig előre megállapodunk egy közös ajándékban, amire mindkettőnknek szüksége van. Egy ilyen ajándéknak tényleg nagy hasznát lehet venni a későbbiekben.

Csilla: A tárgyak helyett az élményekre koncentráljunk, de ebben az esetben is elengedhetetlen a kérdés: vajon tényleg szüksége van rá a másiknak? Nem feltétlenül kell szolgáltatóhoz vagy pénzhez kapcsolni ezeket a programokat. Néha többet ér, ha valaki felajánlja, hogy elviszi kétórára a gyereket a játszótérre, én pedig kapok egy kis énidőt. Azt hiszem, a mai rohanó világban mindenkinek a minőségi időtöltésre van a legnagyobb igénye.

Támogasd te is a Humusz Egyesületet és olvasd el az interjú folytatását a GLAMOUR Karácsonyi mellékletében

Stylist: Csillag Szilvia

Smink: Kiss Csilla

Haj: Végh Virág

Ez is érdekelhet

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

Szépséghírek

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan