Ezek az öngyilkosság jelei - így segíthetsz, ha ezt tapasztalod a környezetedben

2021.május.10.

Az öngyilkosság, mint társadalmi probléma az utóbbi időben jelentős növekedést produkált. Fontos tehát, hogy megfelelően tájékozódjunk a jelenségről és képesek legyünk időben észrevenni és segítséget nyújtani az öngyilkosság gondolatával küzdő társainkon.

Ezek az öngyilkosság jelei - így segíthetsz, ha ezt tapasztalod a környezetedben
Fotó: Gettyimages.com

Az öngyilkosság kérdésköre

Az öngyilkosság bekövetkezéséhez sok tényező járulhat hozzá, mint például:

● a mentális zavarok (beleértve a depressziót, a bipoláris és szorongásos zavarokat, az autizmus spektrum zavarát, a skizofréniát és más személyiségzavarokat),

● az egészségügyi problémák (például krónikus fáradtság szindróma),

● és függőségek (beleértve az alkoholizmust, valamint drogfogyasztást) szintén jelentős kockázati tényezők.

Egyes öngyilkosságok impulzív cselekmények, amelyeket a stressz (például pénzügyi vagy munkahelyi nehézségek), párkapcsolati problémák (például szakítások vagy közeli személyek halála) vagy zaklatás válthatnak ki, és növelhetik az adott személyben az “élni nem akarás” gondolatát. Fontos megjegyezni, hogy azok, akik korábban már öngyilkosságot kíséreltek meg, sokkal valószínűbb, hogy később újra megpróbálják.

Hatékony leget az öngyilkosság megelőzéséhez

● az öngyilkossági módszerekhez - például lőfegyverekhez, drogokhoz és mérgekhez - való hozzáférés korlátozása;

● a mentális zavarok és a függőségek kezelése;

● a média körültekintő információnyújtása az öngyilkosságról;

● az életkörülmények javítása.

A CDC tanulmányról

A 2018-ban öngyilkosságot elkövető Kate Spade divattervező és a népszerű séf, Anthony Bourdain halála ismét beszédtémává tette az öngyilkosságot, és a CDC tanulmányból az is kiderült, hogy az öngyilkosságok száma növekvő tendenciát mutat.

A Betegség Elleni és Megelőzési Központ (CDC) 2018-ban jelentést tett közzé, amely szerint az öngyilkosság aránya 25 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban 1999 és 2016 között.

A CDC jelentése azt is megállapította, hogy a nők körében az öngyilkossági arány még ennél is nagyobb mértékben növekedett, az elhunyt személyek több mint felénél pedig nem diagnosztizáltak korábban mentális betegséget.

Noha nincs egyértelmű összefüggés Spade és Bourdain halála között, a nagy jelentőségű öngyilkosságok káros hatással lehetnek az érzelmi vagy pszichológiai nehézségekkel küzdő emberekre. Amint arra a CNN is rámutatott, hogy amikor Robin Williams 2014-ben öngyilkosságot követett el, az ezt követő négy hónapban 10 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma.

Melinda Paige álláspontja

Melinda Paige, az Argosy Egyetem klinikai mentálhigiénés tanácsadással foglalkozó adjunktusa, az önsérülések, traumák és helyettes traumatizációk szakértője elmondta, hogy az orvosok gyakran felmérik, hogy egy veszélyeztetett személy ismer-e valakit, aki korábban öngyilkos lett, és sokan a hírességekre reflektálnak ilyenkor, akiket a médiának köszönhetően közel éreznek magukhoz.

Paige kifejtette, hogy az öngyilkosság veszélyének kitett egyének gyakran úgy érezhetik, hogy "minden lehetőséget kimerítettek fájdalmuk megszüntetésére", és muszáj kiutat keresniük. Míg a mentális problémák, mint a PTSD vagy a depresszió, orvosilag kezelhetők; rámutat, hogy a kulturális megbélyegzések gyakran megakadályozzák az embereket abban, hogy megszólaljanak vagy segítséget kérjenek.

Ez hallgattatja el az embereket - és ez szégyen. A súlyos depressziót nem kellene szégyellni; mégis ha a kultúránkban valaki beteg, akkor arra gondolunk, hogy valami nincs rendben vele, és végül ez szégyenné alakul.

- mondta.

Paige elmondása szerint, egy barát vagy családtag küzdelmeinek egyik jele gyakran a társadalmi visszahúzódás. “Ha észreveszed, hogy egy hozzá közel álló személy visszahúzódik vagy elszigetelődik, merj cselekedni és beszéljen vele: (pl. "Észrevettem, hogy megváltoztál. Jól vagy?") Azt is tanácsolja, - az empátia és a cselekvés mellett,- hogy mindenképpen javasolj szakszerű tanácsadást az adott egyénnek.

"Semmiképpen se mondj olyasmit, hogy "megértelek téged", mert ez valójában nincs így ” - mondja Paige. Ehelyett mondatod például, hogy: "Nagyon örülök, hogy elmondtad", illetve éreztesd vele, hogy nincs egyedül a bajban. Paige szerint az is teljesen rendben van, ha feltesszük a kérdést: "Öngyilkosságot fontolgatsz?"

Társadalmunkban az emberek nem beszélnek a szenvedéseikről, és ez növeli az elszigeteltséget, és azt az érzést, hogy "nem vagyok jól” és "én vagyok az egyetlen, akinek ilyen problémája van.

Lelkisegély szolgálat

A nap 24 órájában az ország egész területéről (mobilról és vezetékes telefonról) ingyenesen hívható a 116-123 lelki elsősegély szolgálat vagy az Öngyilkosságmegelőzés weboldalát is felkeresheted, ha úgy érzed, baj van.

Segíteni valakinek, aki krízishelyzetben van - beleértve azokat is, akik a közösségi médiában írnak arról, hogy meg akarnak halni vagy meg akarják ölni magukat, illetve reménytelennek érzik a helyzetüket - rendkívül fontos és életbevágó.

Segíts magadon, segíts másokon!

Szendrei Alexandra

Ez is érdekelhet

Shakira és Lewis Hamilton randevúja olyan forróra sikerült, hogy mi kérünk elnézést

Shakira és Lewis Hamilton randevúja olyan forróra sikerült, hogy mi kérünk elnézést

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Akár a nyaradat is tönkreteheti ez a hiánytünet! (x)

Akár a nyaradat is tönkreteheti ez a hiánytünet! (x)

PR

Így éli meg Salma Hayek és Kim Cattrall a menopauzát (x)

Így éli meg Salma Hayek és Kim Cattrall a menopauzát (x)

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)