Pályaválasztás nőként: a lányok lényeglátó képessége jól érvényesülhet az informatikában

Szponzorált tartalom

2021.június.18.

Még ma is sokak fejében él a sztereotípia, miszerint a női nem számára a legideálisabb szakmák nem éppen a számok és a logika területein, vagyis az informatika, a matematika vagy a fizika világában keresendők. De vajon igaz ez? A nők mennyire boldogulhatnak jól egy ilyen, az előítéletek szerint férfiaknak való területen? A Nagyné Agárdi Györgyivel, a Vezető Informatikusok Szövetségének (VISZ) elnökhelyettesével készült interjúból többet is megtudhatsz a témáról.

Nagyné Agárdi Györgyi
Nagyné Agárdi Györgyi

A pályaválasztás az egyik legjelentősebb és legnehezebb döntés, amivel valamennyiünknek szembe kell néznie a felnőtt élet kezdetén. Nőként ez a feladat talán egy fokkal nehezebb, hiszen számos irányból érkezik a sugalmazás, miszerint ezt vagy azt kellene vagy nem kellene tennünk, ilyen vagy olyan szakmát szabad vagy nem szabad választanunk — talán azért mert nem "illő" vagy éppen nem "nekünk való".

Nagyné Agárdi Györgyi közgazdászból lett gazdasági informatikus, ma az Allianz Hungária Zrt. informatikai vezetője és a Vezető Informatikusok Szövetségének (VISZ) elnökhelyettese, 2018-ban az év CIO-ja díjjal tüntették ki. Az alábbi interjúban a női informatikusok helyzetéről és az informatikával foglalkozó nők képzéséről osztotta meg gondolatait, tapasztalatait.

Hogyan lesz valakiből közgazdászból informatikus?

— Közgazdásztanárként végeztem, később gazdasági informatikát tanultam. Egy ideig közgazdaságtant tanítottam, az informatika szak elvégzése után pedig informatikai kontrollerként helyezkedtem el. Banki és biztosítási szektorban dolgoztam, és elsősorban az IT-fejlesztés és szervezés lett a területem, de egy ideig üzemeltetéssel is foglalkoztam. 2016 óta vagyok az Allianz Hungária Zrt. CIO-ja (Chief Information Manager – a cégek első számú informatikai vezetője), és néhány éve a Vezető Informatikusok Szövetségének elnökségi tagjává is megválasztottak. Akkoriban a női CIO-kat még nagyítóval kellett keresni a piacon, így a szervezet nem titkolt célja volt, hogy a női informatikai vezetők piaci szerepét erősítse. A VISZ-en belül elsősorban az oktatási kérdésekkel foglalkozom, és fontos feladatom, hogy a jövő informatikus generációjának a képzését támogassam. Van még egy dolog, amire nagyon büszke vagyok: 2018-ban nőként én nyerhettem el az év CIO-ja díjat.

Miért lesz valaki közgazdászból gazdasági informatikus?

— Mérnökcsaládból származom, matematika tagozatos gimnáziumba jártam, ám mivel a fizika nem volt az erősségem, a mérnöki szakmák nem jöhettek szóba nálam. A közgazdasági egyetem elvégzése után, úgy éreztem, valami másra vágyom és szeretnék továbbtanulni… Végül egy kollégám javaslatára jelentkeztem az informatikai szakközgazdász szakra – úgy, hogy előtte szinte semmit sem tudtam a számítógépekről. Az egyetemen kivétel nélkül mindent szerettem, amit tanultunk. Nagyon jó időszak volt, akkor és ott eldöntöttem, hogy informatikával akarok foglalkozni. Óriási szerencsém volt, mert a diplomám megszerzését követően elnyertem az egyik biztosítótársaságnál egy informatikai kontroller állást. A munkámban rengeteget segített a közgazdasági hátterem: mivel a cég informatikai vezetői inkább technikai beállítottságúak voltak, a pénzügyekhez azonban kevéssé értettek, az én pénzügyi tudásom rengeteget segített abban, hogy boldogulni tudjak.

A legtöbb családban a lányokat nem igazán nevelik a matematika szeretetére

Nem is kérdés, hogy egy nő ugyanolyan jó, ha nem jobb informatikus lehet, mint egy férfi. Melyek azok a területek, ahol különösen jól tudnának boldogulni?

— Azt gondolom, hogy ma nem tud jó informatikai vezető lenni az, akinek nincs meg hozzá a közgazdasági, pénzügyi háttere. Éppen itt jönnek képbe a nők, hiszen nagyon sok női CIO gazdasági oldalról jön. A fiúk nagyon jók programozásban, a lányoknál viszont sok esetben megvan az a rendszerszemlélet, ami a „nagy egész” átlátásához kell. Nagyon fontosnak tartom, hogy az olyan projektek, mint a Programozd a jövőd! – amelynek célja, hogy a fiatalokat az informatikus pálya felé tereljék , ne feledkezzenek meg arról sem, hogy a programozáson túl még számos olyan területe van az informatikának (például a gazdasági informatika), ahol a lányok jó lényeglátó képessége és rendszerszemlélete érvényesülhet.

Hogyan tudná a lányokat támogatni az informatikai pályaválasztásában a család és az iskola?

— A legtöbb családban a lányokat sajnos nem igazán nevelik a matematika szeretetére, nagyon fontos lenne tehát, hogy a szülők és a pedagógusok biztassák, támogassák a lányok ezirányú szárnypróbálgatásait. Remek volna, ha különböző cégek informatikai vezetői ellátogatnának általános- és középiskolákba, és ott a szakmáról, a munkájukról mesélnének a gyerekeknek. A gyerekeknek szóló programozó táborainkba legalább annyi lány jelentkezik, mint fiú, és a VISZ által meghirdetett rajzversenyeket is gyakran kislányok nyerik meg. Ennek ellenére ma az informatikusoknak mindössze egynegyede nő. Pedig ennek nem kellene így lennie – azt gondolom tehát, hogy az edukációt és a tehetséggondozást már az egészen kicsiknél, az alsó tagozaton el kellene kezdeni.

Pályaválasztás előtt állsz és érdeklődésedet felkeltették az informatikai egyetemi szakok? Akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a képzésekről!

Ez is érdekelhet

Szívmelengető videón Bruce Willis, ahogy a családjával hullámvasutazik

Szívmelengető videón Bruce Willis, ahogy a családjával hullámvasutazik

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

PR

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)